Superpesten (kaartspel)

Superpesten (kaartspel) Superpesten is een leuke variant op het gewone spelletje pesten met kaarten. Er zijn wat meer regels die er voor zorgen dat het spel soms in een paar seconden uit is, maar soms ook wel een half uur kan duren. Het inschatten van je tegenstander wordt nog moeilijker!

Nodig

 • Een pakje spelkaarten(meerdere pakjes is handig vanaf 3-4 personen)
 • Minstens 2 personen

Pesten

Als het goed is, bent u bekent met de regels van de normale editie van pesten. Anders herhaal ik deze hier nog even:

 • Aan het begin wordt de set kaarten geschud. Iedere speler krijgt 7 kaarten, de rest wordt ondersteboven(dus de afbeeldingen niet zichtbaar) neergelegd. Dit is de pot.
 • Het doel van het spel is om de kaarten in uw handen als eerste allemaal kwijt te raken.
 • Een persoon legt op: hij moet een kaart van de pot pakken en deze met de afbeelding naar boven neerleggen. Nu gaat het spel beginnen.
 • De bedoeling is dus om je kaarten zo snel mogelijk kwijtraken. Elke beurt kun je kaarten opleggen. Je kan een kaart opleggen wanneer: Hij van hetzelfde teken is (dus harten op harten), en wanneer het hetzelfde getal is (dus een 4 op een 4). De joker mag altijd opgelegd worden. Soms wordt er gespeeld met de regel dat de boer ook overal op mag, maar u kan ook de boer alleen op zijn eigen kleur laten gelden(hier wordt het wat moeilijker van)
 • Er zijn een aantal kaarten waar extra regels aan verbonden zijn:

 1. De aas: Bij de aas wordt van speelrichting veranderd. Draaide u eerst linksom, dan nu rechtsom.
 2. De 2: Als er een 2 opgelegd wordt moet degene na u 2 kaarten pakken.
 3. De 7 ("zeven blijft kleven"): Bij de 7 mag u nog een kaart opleggen.
 4. De 8 ("acht wacht"): Bij de 8 moet degene na u een beurt overslaan.
 5. De boer: Bij een boer kan er van kleur veranderd worden. Zoals al eerder geschreven, kunt u er voor kiezen om een boer alleen op zijn eigen kleur te laten gelden, of op alle kleuren.
 6. Een joker: degene na u moet 5 kaarten pakken.

 • Als er een 2 of een joker wordt opgelegd, kunt u hier een andere 2 of joker bovenopleggen. Het aantal kaarten dat gepakt moet worden, wordt bij elkaar opgeteld en degene na u moet ze pakken(tenzij hij hetzelfde kan doen).
 • Tot slot mag u niet eindigen met een pestkaart. Als u nog 1 kaart over heeft moet u kloppen, of laatste kaart zeggen. Vergeet u dit dan moet u 2 kaarten pakken. Is uw laatste kaart toch een pestkaart dan bent u niet uit, maar moet u een nieuwe kaart pakken. Als de pot op is, laat u de laatst opgelegde kaart liggen en schudt u de rest tot een nieuwe pot.

Superpesten

Voor superpesten gelden dezelfde regels als voor gewoon pesten, het is alleen de super-variant. In deze super-versie zijn er meer pestkaarten dan in het normale pesten, hierdoor gebeuren er sneller dingen en is het moeilijker om uit te komen(Alleen met een 3,4,6 of vrouw kun je nog uitspelen). Zie hieronder:

 • Bij een aas wisselt u van speelrichting; draaide u eerst linksom, dan nu rechtsom.
 • Bij een 2 moet degene na u 2 kaarten pakken.
 • Bij een 5 ("Vijf pak een wijf") moet degene na u een vrouw opleggen. Hij moet net zo lang kaarten van de pot pakken totdat hij een vrouw op kan leggen (tenzij hij er zelf al een had).Als diegene echter zelf ook een 5 had, kan hij die opleggen en moet degene na hem 2 vijven pakken. Als er geen vrouwen meer in de pot zitten, wordt er opnieuw geschud.
 • Bij een 7 ("Zeven kleven") mag u nog een kaart opleggen.
 • Bij een 8 ("Acht wacht") moet degene na u een beurt overslaan.
 • Bij een 9 mag u alle kaarten van het desbetreffende teken opleggen. (Dus als je een harten 9 oplegd, mag je daarna al je andere harten opleggen)
 • Bij een 10 ("Tien laat je kaarten zien")mag je een van de andere spelers kiezen. Hij/Zij moet dan zijn kaarten laten zien.
 • Bij een boer mag van teken veranderd worden.
 • Bij een heer ("Heertje nog een keertje") mag u nog een keer.
© 2010 - 2024 Akindt, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een leuk kaartspel: pestenEen leuk kaartspel: pestenBij het woord pesten trekken we verontrust de wenkbrauwen omhoog. Pesten is maatschappelijk en menselijk gezien sterk af…
Het kaartspel pesten: kaarten, regels en variantenHet kaartspel pesten: kaarten, regels en variantenHet merendeel van de Nederlanders heeft wel eens een potje 'pesten' gespeeld. En nee, we hebben het hier niet over treit…
Een leuk kaartspel: AchtenEen leuk kaartspel: AchtenAchten is een kaartspel waarbij je moet proberen je kaarten zo snel mogelijk kwijt te raken door aansluitende kaarten op…
Het kaartspel bridge: het openingsbodHet kaartspel bridge: het openingsbodHet bieden is het belangrijkste onderdeel van het kaartspel bridge. Tijdens het bieden probeer je erachter te komen hoe…

Kinderspelletjes voor verjaardag of andere feestenGeen ervaring met het geven van verjaardag feestjes? Hier vind je allerlei leuke spelletjes die je kan doen op kinderfee…
Kerstmis spelletjesHeb je zin om de periode rond Kerstmis op een originele manier door te brengen? Ben je op zoek naar leuke spelletjes, ma…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: 422737, Pixabay
 • Afbeeldingen: Google.nl
Akindt (10 artikelen)
Gepubliceerd: 08-10-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.