De beste schaakopening

De beste schaakopening Bij het schaken is de opening van fundamenteel belang, dat zullen de meeste schakers beamen. In de opening worden de bouwstenen gelegd voor de rest van het spel. Er zijn veel schaakopeningen mogelijk, maar wat zijn nu de beste opties? Een aantal openingen uitgelicht die er voor kunnen zorgen dat u het net wat makkelijker zal krijgen in het middenspel en het eindspel. De beste schaakopening is immers de beste opzet voor de rest van het schaakspel, en wanneer de basis goed is, wordt het een stuk makkelijker om de partij naar uw hand te zetten.

Wat is de beste schaakopening?

Schaakopeningen

In de opening zult u moeten proberen uw stukken te mobiliseren en u zult een sterke positie willen zien ontstaan op het bord, het liefst in het nadeel van uw tegenstander. Probeer deze doelstellingen goed vast te houden in het achterhoofd bij het overwegen van uw zetten, en denk altijd verder vooruit dan één zet. Het beste denkt u vier tot vijf zetten minimaal vooruit (lukt dat nu nog niet, vrees dan niet: dat vergt training). Hieronder zal ik een aantal schaakopeningen met u bespreken, die voor u wellicht de basis kunnen vormen voor een eigen opening. Want een verrassing in de opening, levert tijdvoordeel op en meestal ook overzicht op het bord!

De eerste opening, de herdersmat

Deze opening werkt alleen tegen onervaren spelers, of spelers die u onderschatten. De zetten zien er als volgt uit:

1. e4 e5 2. Lc4 Pc6 3. Dh5 d6 4. Dxf7 Schaakmat.

Tegen deze opening is gemakkelijk te verdedigen, dus u zou er verstandig aan doen deze opening alleen uit te proberen in vriendschappelijke partijen. Op toernooien zien we deze opening nauwelijks terug.

De tweede opening, de gekkenmat

De tweede opening die ik u voor wil leggen, is afhankelijk van het niveau van de witspeler. Ik wil u er alleen op wijzen, dat u met de opening vooral moet anticiperen op hetgeen de tegenstander doet. Neemt u deze opening eens in ogenschouw, en doe er uw voordeel mee!

1. f3 e5 2. g4 Dh4 Schaakmat

De derde opening, Catalaans

Een veel geziene opening, vanwege de vele mogelijke vervolgzetten, is de Catalaanse opening.

1.d4 Pf6 2.c4 e6 3.g3

Let op het feit dat u als witspeler alle stukken mobiel heeft gemaakt. Zonder verdere tussenzetten kunt u alle stukken, met uitzondering van de torens, in het spel brengen. Het gevaar ligt er wel in dat uw koning een redelijk ‘tochtige’ positie heeft opgebouwd; maar dat kunt u verhelpen door een rochade aan de korte zijde.

De vierde opening, het Dame-Indisch

Deze variant lijkt weliswaar op de vorige besproken opening, het Catalaans, maar er is een wezenlijk verschil. Speelt u de volgende zetten maar eens na:

1.d4 Pf6 2.c4 e6 3.Pf3 b6

U merkt dat na deze zetten zwart in het voordeel is. Hier heeft de zwartspeler alle stukken optimaal gemobiliseerd terwijl de witte loper nog altijd opgesloten staat. Merk op dat Lb7. een logische vervolgzet is voor zwart, die daarmee direct een claim legt op de g2-pion.

De vijfde opening, een basis voor velen

De volgende opening levert voordelen voor zowel wit als zwart. Houdt u deze opening in uw achterhoofd als u beter in het middenspel bent; want hier is duidelijk het vervolg van uw vervolg afhankelijk, en niet de beperking van eventuele mogelijkheden.

1.d4 Pf6 2.c4 g6

De zesde opening, het open Spaans

Een standaardopening die ik verplicht ben te vermelden, is het Open-Spaans. Speelt u deze opening eens na, maar denk vooral na hoe u deze opening kunt combineren met de voorgaande zes openingen. Probeert u vooral een eigen variant op deze opening te ontwikkelen, ten einde uw tegenstanders radeloos of versteld te doen staan!

1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 a6 4.La4 Pf6 5.0-0 Pe4

Nu moet ik bij deze opening toevoegen dat dit alleen de standaarduitvoering is. La4. is geenszins logisch, overweegt u Lc4. liever eens in uw eigen variant in plaats van de Lb5. die in de derde zet voorkomt. Mijn voorstel zou dan zo verlopen:

1. e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lc4! (in feite de Italiaanse opening)

Wanneer zwart alsnog Pf6. speelt, verrast u door Pg5. te spelen en een claim te leggen op f7.

De zevende opening, Nimzowitz-Larssen

Tenslotte nog mijn eigen favoriet, die ik alleen in de basisvariant weer zal geven. Neemt u vooral in overweging dat deze opening vele mogelijkheden kent en aan beide zijden uitgevoerd kan worden, met ieder zijn eigen voor- en nadelen.

[U]1. b3 e5 2. g3 (...).

Deze opening is, nogmaals, in meerdere varianten uitvoerbaar.

Besluit

Ik heb geprobeerd u een overzicht te bieden van verschillende schaakopeningen, waarmee u in staat bent uw eigen draai te geven aan de opening. Houdt u ten alle tijden het doel van uw opening in de gaten, en vergeet nooit te denken voor uw tegenstander!

Naschrift: Veel openingen zijn bekend geworden onder zeer uiteenlopende namen. Bij het etiketteren van de zetten heb ik gepoogd de meest authentieke naam de plaatsen.
© 2010 - 2024 Historia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meest gespeelde schaakopeningen: Siciliaans, Frans en meerMeest gespeelde schaakopeningen: Siciliaans, Frans en meerHet schaakspel kent vele openingen die nog altijd door zowel grootmeesters als clubspelers gespeeld worden. De meeste op…
Leren schaken tegen de computerLeren schaken tegen de computerLeren schaken is niet het makkelijkste dat je ooit gedaan zal hebben en zonder tegenstander wordt het nog veel moeilijke…
Schaken: de drie gouden regels van de openingSchaken: de drie gouden regels van de openingDat veel schakers hun partij met e2-e4, d2-d4 of een paardzet als Pg1-Pf3 beginnen, weten de meeste beginnende schakers…
Spaans leren in SpanjeSpanje en Spaans zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er lijkt dan ook geen betere oplossing dan de taal Spaans te l…

Gratis spel: Tribal WarsGratis spel: Tribal WarsEr zijn veel gratis spellen te spelen op het internet, waarvan de meeste gekunsteld overkomen of erg simpel zijn. Het br…
Da Vinci Code: kraak elkaars codeNee, het gaat niet over de internationale bestseller van Dan Brown, zoals de doos doet vermoeden. We hebben hier te make…
Bronnen en referenties
Reactie

Tronic (infoteur), 14-12-2014 #1
Hi Historia, mooi artikel. Het lukt mij maar niet om een goede schaker te worden, die openingen dat moet de basiskennis zijn, niet? Reactie infoteur, 19-12-2014
Precies! Met de openingen en de mogelijkheden is de basis gelegd. Om beter te leren schaken, zou ik je aanraden om partijen na te gaan spelen. Zo bouw je inzicht en routine op. Succes!

Historia (50 artikelen)
Laatste update: 13-04-2018
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.