Meest gespeelde schaakopeningen: Siciliaans, Frans en meer

Meest gespeelde schaakopeningen: Siciliaans, Frans en meer Het schaakspel kent vele openingen die nog altijd door zowel grootmeesters als clubspelers gespeeld worden. De meeste openingen zijn reeds uitvoerig geanalyseerd en zijn tot in de diepste varianten en subvarianten door mens en computer onderzocht. In dit artikel worden de vijf meest gespeelde schaakopeningen aan u voorgesteld en kort geduid: van Siciliaans en Frans via Engels naar Konings-Indisch en Spaans!

Inleiding

Hieronder volgen de vijf populairste schaakopeningen, te beginnen met de meest gespeelde variant. Wie voor bij het schaken ook interesse heeft in de drie beroemde 'gouden regels' van de opening, klik hier!

Plaats 1: Siciliaans

De Siciliaanse schaakopening kenmerkt zich door de openingszet 1. e4, gevolgd door het antwoord c5 van zwart. Het Siciliaans behoort tot de halfopen spelen en kent meerdere bekende varianten. Als klassieke variant geldt 1.e4 c5 2.Pf3 e6 3.d4 cd4 4.Pd4 Pf6 5.Pc3, maar ook het Morragambiet (1.e4 c5 2.d4 cd4 3.c3) wordt regelmatig gespeeld. Het Siciliaans geniet nog altijd een ongekende populariteit en wordt beschouwd als meest populaire schaakopening.

Plaats 2: Frans

De Franse schaakopening is eveneens ingedeeld bij de halfopen spelen en wordt gekenmerkt door het feit dat zwart zich wat meer op de verdediging concentreert, daarmee het directe initiatief met betrekking tot het centrum aan wit overlatend. De Franse opening begint met de zetten 1.e4 e6, waarna verscheidene varianten kunnen volgen. Vrij bekend is de klassieke variant 1.e4 e6 2.d4 d5 3.Pc3 Pf6 4.Lg5 Le7, maar ook de Botwinnik (1.e4 e6 2.d4 d5 3.Pd2 Pf6 4.e5 Pfd7 5.Ld3 c5 6.c3 b6) is uiterst bekend. Het Frans staat op plaats twee van meest populaire schaakopeningen.

Plaats 3: Engels

Het Engels is als opening ingedeeld bij de flankspelen, gezien de witte openingszet 1. c4. De zwartspeler antwoordt meestal met 1...Pf6, 1...e5, dan wel 1...c5 en houdt daarmee actief spel. De klassieke variant van het Engels gaat als volgt: 1.c4 e5 2.Pc3 Pf6 3.Pf3 g6. Ook het Bremer systeem (1.c4 e5 2.Pc3 Pf6 3.g3) is echter zeer populair onder witspelers van het Engels. Het Engels wordt, vooral op clubniveau, nog wel eens als verrassende opening ervaren.

Plaats 4: Konings-Indisch

Het Konings-Indisch is zeker geen eenvoudige opening, maar staat nog altijd in de top vijf van meest gespeelde schaakopeningen. Kenmerkend voor dit halfgesloten spel zijn de zetten 1.d4 Pf6 2.c4 g6. Indien gekozen wordt voor de voortzetting 3.Pc3 d5, spreekt men ook wel van Grünfeld of Grünfeld-Indisch, naar de Oostenrijkse schaakgrootmeester Ernst Grünfeld. Ook de Bronstein is echter een relatief bekende opening, met de zetten: 1.d4 Pf6 2.c4 g6 3.Pc3 Lg7 4.Pf3 d6 5.g3 0-0 6.Lg2 c6 7.0-0 Da5

Plaats 5: Spaans

De Spaanse schaakopening is nog altijd een markante opening, die wordt ingedeeld bij de open spelen. Kenmerkend voor de hoofdvariant van het Spaans zijn de zetten 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 a6 4.La4 Pf6 5.0-0, waarna meerdere varianten mogelijk zijn. Grofweg gesteld heeft de zwartspeler de keuze uit 5...Pe4 (open Spaans), danwel 5...Le7 (gesloten Spaans), waarna de witspeler in het eerste geval kan antwoorden met 6. d4, in het tweede respectievelijk met 6. Te1.
© 2008 - 2024 Writerandus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De beste schaakopeningDe beste schaakopeningBij het schaken is de opening van fundamenteel belang, dat zullen de meeste schakers beamen. In de opening worden de bou…
Overzicht van alle landen in Noord-AmerikaNoord-Amerika bestaat uit Canada, de Verenigde Staten, Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Midden-Amerika is een cul…
Schaken: de drie gouden regels van de openingSchaken: de drie gouden regels van de openingDat veel schakers hun partij met e2-e4, d2-d4 of een paardzet als Pg1-Pf3 beginnen, weten de meeste beginnende schakers…
Afkorting en vertaling ministeriesAfkorting en vertaling van alle ministeries in Nederland. Vertaald in zowel het Engels, Duits, Frans en Spaans. Tevens v…

Alles over de knikker van A tot ZAlles over de knikker van A tot ZKnikkeren word veel gedaan vroeger al en nu nog steeds. Ik vond het zelf lastig o hier een duidelijk verhaal over te vin…
Kolonisten van Catan, variantenKolonisten van Catan, variantenKolonisten van Catan is misschien wel het populairste spel van de afgelopen paar jaar. Het bordspel bevat een kleine dos…
Reactie

Frankdebruyn, 12-10-2011
Sinds kort als lid van een schaakclub had ik het met de vz over een bepaalde opening, het was een niet onbekende opening: waarop het antwoord was er een van verbijstering en ik voelde me een soort opschepper die geleerd in spanje diverse openingen en daaraan refereerde. ik voelde me compleet vreemd tot een vz die openingen not done vond. is dat meer voorkomend? in nl? ook vragend of bronstein en smyslov en nog meer tientallen namen, nog leefden: was niet bekend bij de vz. als oude man van 75 vind ik dit essentieel
voor de schaakkennis! uw reactie hierop svp. Reactie infoteur, 13-10-2011
Beste Frank (?),

kennis van openingen is inderdaad essentieel in het moderne schaakspel. Een uitgebreid openingsrepertoire is dan ook een belangrijke eigenschap van een sterke clubschaker. Zelf heb ik onder meer het Engels vaak (met wit) gespeeld, met als eerste zet C4.

Vriendelijke groet,

Writerandus (Vincent)

Writerandus (81 artikelen)
Laatste update: 08-01-2009
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.