Gratis spel: Tribal Wars

Gratis spel: Tribal Wars Er zijn veel gratis spellen te spelen op het internet, waarvan de meeste gekunsteld overkomen of erg simpel zijn. Het browserspel Tribalwars is echter een spel waarvoor veel strategie nodig is om te kunnen overleven! Hoe werkt dit spel en wat is het, en wat zijn de basishandelingen die je zeker moet weten voordat je met dit spel kunt beginnen?

Gratis spellen: Tribalwars

Tribal Wars

Tribal Wars is een browsergebaseerd online spel dat in de middeleeuwen plaats vindt. Iedere speler is de heerser van een klein dorpje, dat hij tot roem en macht kan brengen.

Zo staat het spel beschreven op de site. Wanneer je het spel begint, heb je één klein dorpje waar nog geen leger instaat en je grondstofproductie is laag. Meestal heb je nog geen muur (hoe later je begint, hoe verder je dorp over het algemeen ontwikkeld is) en is ook je hoofdgebouw nog in een laag stadium. Het doel van het spel is om jouw eigen dorp uit te bouwen en andere dorpen over te nemen zodat jouw positie op de spelwereld verzekerd is.

Uitbouw

Om een groter dorp te krijgen, zul je de gebouwen in jouw dorp moeten uitbouwen. Alles wat je uitbouwt, levert profijt op. Hoe verder je het hoofdgebouw uitbouwt, hoe sneller je de andere gebouwen kunt upgraden. Wanneer het hoofdgebouw op level 20 staat, ben je op het optimale level gekomen. Hoe hoger je de grondstofproductie hebt staan, hoe meer grondstoffen (hout, leem en ijzer) je produceert per uur. De hoogte van de productie per level hangt af van de instellingen van de wereld waarop je speelt (er zijn twaalf werelden). Je kunt de grondstoffen uitbouwen tot level dertig; dan zit je op de maximale productie en ben je uitgebouwd wat betreft de grondstoffen.

De kazerne en de stal zijn de twee gebouwen waarin je een leger aan kunt maken. In de kazerne kun je speervechters, zwaardvechters, bijlstrijders en boogschutters maken. In de stal kun je verkenners, lichte cavalerie, bereden boogschutters en zware cavalerie maken. Elke unit heeft zijn eigen specialiteiten. Hoe hoger je deze gebouwen hebt, hoe sneller de productie van jouw troepen gaat. De kazerne kun je upgraden tot level 25, de stal tot level 20.

De smederij heb je nodig om troepen te ontwikkelen. Heb je bijvoorbeeld de smederij opgebouwd naar level drie, dan kun je lichte cavalerie ontwikkelen. De smederij kun je uitbouwen tot level twintig; daarna kun je een adelshoeve opbouwen. In de adelshoeve kun je een edelman maken. Met een edelman ben je in staat om dorpen van andere spelers over te nemen, mits je genoeg aanvallers meestuurt en de verdediging van de andere speler zwakker is.

De boerderij uitbouwen zorgt dat je meer troepen kunt herbergen in jouw dorp (tot level dertig) en de opslagplaats uitbouwen geeft uiteraard meer opslagruimte (ook tot level dertig). Het laatste wat je nog op kunt bouwen is de schuilplaats en de muur. Vooral de muur is essentieel. Een volledig uitgebouwde muur geeft je maar liefst 100% verdedigingsbonus!

Leger

Het maken van een leger is van levensbelang om te kunnen overleven in het spel. Aangezien je begint met één dorp, zul je voor een keuze gesteld worden; maak je verdediging of maak je aanvallers? Met meest slimme is om een basisverdediging neer te zetten achter een muur van het maximale level. Daarna zul je echt een aanvalsleger moeten maken om andere dorpen over te kunnen nemen. Bezuinig nooit op je leger! Dat heeft in de meeste gevallen desastreuze gevolgen.

Stammen

Tot nu toe is het een redelijk zakelijk essay waarin het lijkt alsof je zelf al je kansen bepaalt. Er is echter nog één factor die erg beslissend kan werken: Diplomatie. De spelers kunnen zich verenigen in stammen, waarbinnen mensen vaak redelijk goed samenwerken door middel van een stammenforum. Op dat forum kunnen de spelers stamgenoten vragen om ondersteuning te sturen wanneer ze worden aangevallen, of ze kunnen afspreken gezamenlijk een speler aan te vallen. De rol van de stammen is een rol die niet moet worden onderschat; vaak hebben stamleiders een grote invloed op de stamspelers en zij zijn vaak in staat een speler te maken of te breken!

Strategie

Zoals u zich voor kunt stellen, zijn er evenveel strategieën als spelers. Er zijn spelers die heel nauw samenwerken; de één maakt verdedigingstroepen, de ander maakt aanvalstroepen. Bij een aanval wordt het leger van de eerste persoon ingeschakeld, wanneer er een dorp moet worden overgenomen wordt het leger van de tweede persoon ingeschakeld.
Er zijn ook spelers die precies uitrekenen welke gebouwen ze uitgebouwd willen hebben per dorp. Er zijn tevens spelers die per dorp een bepaald soort leger aanmaken. Maar om echt een goede strategie te kunnen bepalen, zul je goed naar de spelers om je heen moeten kijken. Liggen er veel barbarendorpen (dorpen die geen eigenaar hebben), dan kun je het beste een flink aanvalsleger maken zodat je de grondstoffen uit die dorpen kunt ‘stelen.’

Rang

Aan het uitbouwen van de gebouwen zijn punten verbonden. Een dorp waarmee je begint is meestal rond de 50 punten. Een goed uitgebouwd dorp is meestal rond de 10.000 punten! Meerdere dorpen betekent natuurlijk ook veel punten. De keerzijde van de medaille is dat veel punten vaak betekent dat iemand een klein leger heeft staan. Zowel de troepen als de gebouwen moeten betaald worden met grondstoffen, en de grondstoffen zijn beperkt. Wil je nu echt weten of je een goede of slechte speler bent? Bekijk dan jouw ‘verslagen tegenstanders’ (hoeveel troepen heb je omgebracht) of jouw ‘verslagen tegenstanders als verdediger’ (hoeveel troepen die jou aanvielen heb je vermoord).

Besluit

Tribalwars is een enerverend en spannend spel, waarbij strategie en diplomatie van groot belang zijn om te kunnen overleven. Vraag je altijd af of je een leger zou moeten maken, of toch de gebouwen moet upgraden.
Maar bovenal; Geniet van het spel!
© 2010 - 2021 Historia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn online browserspelletjes?Wat zijn online browserspelletjes?Online browserspelletjes leken het hoogtepunt te hebben in 2013 en 2014, maar deze spelletjes blijven door de jaren heen…
Online browserspellenOnline browserspellenOnline browserspellen zijn spellen die je op je browser (internet explorer, firefox) speelt. Ze vereisen geen extra cons…
Zylom: online spelletjes spelenZylom: online spelletjes spelenZylom is een Nederlandse website waar je online spelletjes kunt spelen en (meestal tegen betaling) downloaden.
Strategie op Tribal warsStrategie op Tribal warsNa een algemene inleiding op het gratis browserspel Tribal Wars, zal ik nu ingaan op de mogelijke problemen en strategie…

Dragoncave, het online spel voor (draken) verzamelaarsDragoncave is een interactief spel die gespeeld wordt met vele andere liefhebbers. Je hebt geen direct contact met deze…
De beste schaakopeningDe beste schaakopeningBij het schaken is de opening van fundamenteel belang, dat zullen de meeste schakers beamen. In de opening worden de bou…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Tribal Wars, InnoGames
Historia (50 artikelen)
Laatste update: 15-12-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.