Geschikte spellen voor een gezellige avond met vrienden

Geschikte spellen voor een gezellige avond met vrienden Een gezellig avondje met vrienden kan nog gezelliger worden door het spelen van wat spelletjes. Het kan kinderachtig overkomen echter zijn de spellen er verschillende spellen die juist bij wat oudere spelers voor veel vertier zorgen. Dankzij spellen komen mensen vaak los, leert u hun ware aard kennen en het zorgt voor een hoop gelach. De genoemde spellen zijn qua uitleg vrij simpel waardoor u niet eerst een lange tijd bezig bent om uit uit te zoeken hoe een spel werkt.

Een gezellige gezelschapsspellen avond

U bent nooit te oud zijn om een spel te spelen en vaak blijkt het veel leuker dan verwacht. Dankzij verschillende spellen zal iedereen los komen en waarschijnlijk zullen er sommige erg fanatiek worden omdat ze willen winnen. Al de spellen in dit artikel zijn spellen die ook vrij snel uitgespeeld en niet al te ingewikkeld, dit houdt een avond leuk en afwisselend. Om het nog leuker te maken kunt u strijden om kleine prijzen zoals een flesje drank, kaarsen, cadeaubonnen enzovoorts. Zorg voor voldoende te snacken en drinken ondertussen en het gezellige avondje kan beginnen. Begin niet te laat op de avond zodat u de mogelijkheid heeft om meerdere spellen te spelen.

Halli Galli

Dit spel bevat kaarten met fruit erop en een hotelbel. U kunt het spel met 2 tot 6 spelers spelen en iedereen vanaf 6 jaar is geschikt om mee te doen. Dit spel is goed om uw reactievermogen te testen. Het is de bedoeling om een totaal van vijf stuks fruit te krijgen en dan zo snel mogelijk op de bel te slaan. Stel voor dat u het met twee spelers speelt, dan heeft u beide een stapel kaarten. U draait allebei tegelijk een kaart om, als de ene 2 heeft en de ander 3 fruitstukken is het kijken wie als eerste op de bel slaat omdat het bij elkaar 5 is.
Het spel gaat dus in een razend tempo en kan voor hilarische momenten zorgen omdat iedereen op de bel wilt slaan.

Perudo

Dit spel kunt u met 2 spelers spelen, maar des te meer des te leuker het spel zal zijn en des te langer het spel zal duren. De inhoud zijn 6 bekers en 5x5 dobbelstenen in de verschillende kleuren van de bekers. U kunt het met nog meer spelers spelen door simpelweg nog een set te kopen. Iedere speler heeft zijn eigen kleur beker en dobbelstenen. Men gokt steeds hoeveel dobbelstenen er met een bepaalde waarde in het spel zitten. De bedoeling is goed te kijken naar uw eigen dobbelstenen en te gokken of iemand bluft, de waarheid spreekt of dat u hoger kunt bieden. Als u de winnaar wilt worden zult u moeten zorgen dat u tot het laatste dobbelstenen over weet te houden. Dit spel werd ook gespeeld in de film 'The pirates of the Caribbean'.

Teken het maar

U kunt dit spel met zoveel spelers spelen als u wilt, echter zult u bij veel spelers wel teams moeten maken. Bij dit spel heeft u nodig:
 • Dobbelstenen
 • pionnen
 • zandloper
 • spelbord
 • potloden/pennen
 • papier
 • opdrachtenkaartjes
Als iemand aan de beurt is pakt diegene een kaartje van de stapel, schuif uw hand achter het kaartje zodat u een kant kunt kiezen. Als u heeft gedobbeld mag u kiezen of u naar rechts of links gaat met één grote pion die door iedereen gebruikt wordt. Zo kunt u op een gekleurd vakje komen welke aanduid welke opdracht van het kaartje u moet gaan tekenen. Zo kunt u bijvoorbeeld krijgen:
 • mens of dier
 • werkwoord
 • woord wat bestaat uit twee woorden
Een lid van het team mag gaan tekenen als iemand die bij u in het team zit weet te raden wat u tekent krijgt u 1 punt mits u op het vakje was waar 3 punten in staan. De bedoeling is om zo snel mogelijk 15 punten bij elkaar te scoren. U kunt ook nog op een vakje komen waarbij iedereen moet gaan tekenen. Alle tekenaars uit een team mogen het woord zien vervolgens gaan diegene tekenen en raden alle teamleden wat het is, het team dat het als eerste heeft geraden wint een punt.

Yahtzee

Het bekende dobbelspel yahtzee blijft succesvol. Het spel bestaat uit 5 dobbelstenen, een beker om de dobbelstenen te schudden en invulformulieren. Op het formulier staat wat u allemaal moet zien te gooien met de dobbelstenen. u haalt punten door de juiste combinaties te gooien of met hoge worpen. Als alle spelers hun formulier vol hebben telt iedereen zijn score op en kan er gekeken worden wie de winnaar is. U kunt strijden om 1 rij maar om er meer techniek aan te pas te laten komen kunt u ook drie rijen in één keer vol spelen. Dit spel kan met zoveel spelers als u wilt en er hoeven geen teams gevormd te worden.

Party & Co Extreme

Dit is het enige bordspel wat hier tussen staat welke meer tijd in beslag neemt, maar het zal er zeker niet minder leuk om zijn. Dit spel kunt u met maar liefst met 20 man spelen, de deelnemers worden wel weer in teams verdeeld. Bij dit spel kan men punten winnen dankzij de doe opdrachten van de kaartjes. Echter kunt u hierbij uit de volgende thema's kiezen:
 • kennisvragen
 • telepathie opdrachten
 • tekenopdrachten
 • imitatie en gebarentaal
Ook in deze categorieën zijn er weer verschillende dingen te doen. Zo kan het zijn dat u met de flex-spaghetti een figuur moet maken en de andere moeten raden wat u probeert te maken. Het kan ook zijn dat u een lied moet neuriën en de rest moet raden welk lied het is. Het zijn allemaal dol dwaze opdrachten die voor de nodige humor op een avond zorgen. Dit spel is niet echt geschikt voor kinderen onder de 12 jaar.

Weerwolven

Dit spel kan wat langer duren en de uitleg is iets uitgebreider, maar zelfs als er spelers uit het spel liggen blijft het hartstikke leuk om naar te kijken. Iedereen krijgt een kaart met wie hij of zij is. Het is de bedoeling dat de weerwolven de burgers doden en de burgers moeten zien te achterhalen wie de weerwolven zijn. Iemand is de verteller want om en om moeten de burger en weerwolven hun ogen sluiten. Wie kan zich goed verschuilen en weet zijn rol niet te verraden aan de rest? Wie liegt er en wie spreekt de waarheid?

Stef stuntpiloot

Een spel gemaakt voor kinderen, maar razend populair onder jongeren. In het midden heeft u Stef stuntpiloot die in zijn vliegtuigje zit. Iedere speler heeft fiches van kippen in een soort standaard. Stef zweeft door de lucht en doet allerlei trucjes. U heeft een drukknop waarmee u Stef bij de kippen vandaan kunt halen. Komt Stef tegen een kip aan, dan verliest u de kip. Het is de bedoeling om als laatste nog kippen over te houden.
© 2010 - 2022 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leuke spellen voor OudejaarsavondLeuke spellen voor OudejaarsavondOudejaarsavond zit er weer aan te komen. Hartstikke gezellig natuurlijk, maar hoe en waar ga je deze avond doorbrengen?…
GezelschapsspellenGezelschapsspellenGezelschapsspellen zijn al eeuwenoud. De geschiedenis gaat tot 3500 jaar voor Christus. Bekende spellen als mens erger j…
Wordfeud: Scrabble spelen op je smartphone of tablet!Wordfeud: Scrabble spelen op je smartphone of tablet!Ken je het spelletje Scrabble nog van het bordspel waar je uren met vrienden of familie kon spelen? Tegenwoordig is er e…
Leuke spellen om op oudjaarsavond te spelenLeuke spellen om op oudjaarsavond te spelenJe kunt op oudejaarsavond televisie kijken, maar is dat wel echt een leuke activiteit voor de jaarwisseling? Wanneer je…

Barricade: nog erger dan Mens-erger-je-niet!Barricade is een dobbelsteenspel dat een beetje doet denken aan Mens-erger-je-niet. Maar: het is een stuk spannender, én…
Blokus: een fantastisch en strategisch bordspelBlokus is een ontzettend strategisch bordspel, dat ook nog eens prachtig is vormgegeven. De spelregels zijn simpel. Maar…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Skitterphoto, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Perudo
 • https://www.999games.nl/de-weerwolven-van-wakkerdam.html/
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 30-07-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.