Carcassonne - Het spel

Carcassone is een spel dat vele malen voor prijzen is genomineerd en ook vele prijzen heeft gewonnen. Zo is het spel onder andere het spel van het jaar 2001. Het leuke van het bordspel Carcassonne is dat het speelveld zich uitbreid bij iedere beurt. Het spel kan gespeeld worden door 2 tot en met 5 spelers. In Nederland wordt het spel uitgegeven door 999 Games.


Het doel

Het doel van het spel is om aan het eind van het spel zo veel mogelijk punten te hebben. Je kunt punten verdienen met je horigen. Dit zijn de houten poppetjes in jouw kleur. Je kunt horigen op vier manieren plaatsen:
 • Op een weg, de horige staat met beide benen op de weg
 • In een stad, de horige staat met beide benen binnen een stadsmuur
 • In een weiland, de horige ligt op een grasveld
 • Op een klooster, de horige staat met beide benen op het klooster

De ontwikkeling van het bord

Een volledig uitgebouwd bord bestaat uit 72 onderdelen van vierkante tegels. Op deze tegels staan combinaties van de volgende:
 • Een weiland, gekenmerkt door het groene gras.
 • Een witte straat
 • Een klooster
 • Een stadsmuur, gekenmerkt door het bruine zand.

Het spel

Het spel begint met een basis tegel. Deze tegel bevat een weg, een weiland en een stadsmuur. De beginnende speler plaats zijn horige op deze tegel om punten te verzamelen. De volgende speler pakt een van de 71 overgebleven tegels en legt deze zo aan dat weiland aan weiland ligt, stad aan stad en straat aan straat. Als dit niet kan mag hij de tegel inwisselen voor een nieuwe. Na het plaatsen van een tegel mag de speler er een horige op plaatsen. Dit is niet verplicht. Ook is het verboden om een horige te plaatsen waar al een horige staat. Er mag dus maar één horige op een straat staan, maar één horige binnen de stadsmuren, maar één horige op een klooster en maar één horige op een weiland. Het kan voorkomen dat er toch meerdere horige op hetzelfde stukje staan. Dit komt door het steeds uitbreiden van het bord, waarbij twee afzonderlijke delen samengevoegd kunnen worden. Als de punten worden verdeelt en er staan evenveel horige van verschillende kleuren op bijvoorbeeld een stad, dan worden de punten aan beide spelers toegekend. Als er een kleur is die meer horige heeft, krijgt deze kleur alle punten. Als tijdens het spel punten worden toegekend dankzij een afgebouwd project, dan worden de betrokken horigen van het bord verwijderd. Zo kunnen ze opnieuw worden gebruikt.

Punten toekennen

Als er een afgebouwd project is (dit kan een weg, een stad of een klooster zijn), dan worden daar tijdens het spel punten voor toegekend. Wanneer is een project af? :
 • Een weg is af als het een verbindingsstuk vormt tussen twee punten. Deze punten kunnen variëren van stad tot splitsing.
 • Een stad is af als het helemaal is ingesloten door een stadmuur en binnen de stadsmuur geen gaten zijn.
 • Een klooster is af als de omringende 8 tegels zijn gelegd.

Aan het eind worden er voor de onafgemaakte projecten en de weilanden punten toegekend. Hier blijft de regel gelden dan de kleur met de meeste horigen op bijvoorbeeld een straat de punten krijg. Bij een even groot aantal aan horigen worden de punten verdeeld.


De winnaar

Als het goed is zijn alle punten van alle spelers bijgehouden op het scorebordje. Aan het eind van het spel kun je op dat bordje zien wie de meeste punten heeft behaald en dus heeft gewonnen.
© 2008 - 2024 Dribbel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Carcassonne: Wie legt de grootste steden in Zuid-Frankrijk?Een populair bordspel van de afgelopen jaren is Carcassonne. In het spel proberen de spelers zoveel mogelijk punten te s…
999 Games: Carcassonne en de uitbreidingen (Nieuwe stijl)999 Games: Carcassonne en de uitbreidingen (Nieuwe stijl)Carcassonne is een bordspel uitgegeven door 999 Games. Het is een legspel met puzzelelement, waarin de spelers zelf het…
Hoe het beste kennis te maken met de moderne bordspellenHoe het beste kennis te maken met de moderne bordspellenWat is er leuker dan met familie en vrienden een leuk bordspel te spelen? Maar veel mensen kennen de moderne bordspellen…
Take 5! Een vlot kaartspel met een heleboel koeienkoppenTake 5! is een leuk en makkelijk te leren kaartspel, waarbij je zo min mogelijk koeienkoppen wilt verzamelen. Met eenvou…

Medal of Honor Allied AssaultMedal of Honor Allied AssaultMedal of honor allied assault is een first person shooter voor de PC. Het gaat over het veroveren van da Franse stad
Dammen, de uitlegDammen is een bordspel met enorm veel mogelijke spelverlopen, daarom is iedere partij weer anders als de vorige. Als je…
Dribbel (56 artikelen)
Gepubliceerd: 18-04-2008
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.