999 games: Patchwork

999 games: Patchwork Patchwork van 999 games is een spel dat slechts door twee spelers gespeeld kan worden. Het bordspel wordt in een half uurtje gespeeld. Ondanks relatief simpele spelregels moet er nog het nodige gepuzzeld worden. Het spel doet denken aan Tetris. Het is gebaseerd op de patchworktechniek, waarmee vroeger veel dekens werden gemaakt. Naast het puzzelvermogen, is er ook inzicht en een goede planning nodig. Voor jongere kinderen of spelers die een snellere, gemakkelijkere versie willen, is Patchwork Light uitgebracht.

Patchworktechniek

Vroeger maakte men van overgebleven lapjes stof een deken. Deze verschillende kleinere stukken werden aan elkaar genaaid en vormden zo een groter geheel. Op die manier kregen de overblijfselen van andere projecten een nieuwe leven. Het was duurzaam omdat je hiermee minder stof weggooide. Tegenwoordig ligt de focus niet meer op de kostenbesparing, maar op het artistieke aspect. Kunstenaars gebruiken kwaliteitsstoffen om hiermee prachtige meesterwerken te maken. Denk hierbij niet alleen aan dekens, maar ook aan beddenspreien of wandkleden. Patchwork wordt beoefend door veel textielkunstenaars. Klinkt dit interessant, maar ben je niet zo creatief? Dan biedt het spel Patchwork van 999 games uitkomst! Met dit gezelschapsspel kun je aan de slag met verschillende stukjes stof, om zo je eigen lappendeken te maken.

Simpele spelregels en tactische uitdagingen

Patchwork is ontwikkeld door de Duitse Uwe Rosenberg, die vooral bekend is van zwaardere, langdurige bordspellen. Met Patchwork heeft hij het echter over een andere boeg gegooid. De spelregels zijn relatief simpel en met een duur van ongeveer 30 minuten is het geen avondvullend bordspel. Daarnaast is het spel geschikt voor twee spelers, niet meer. Dit is een unieke eigenschap van het spel. De meeste gezelschapsspellen kunnen immers met meer dan twee personen gespeeld worden. De lapjes liggen altijd in een andere volgorde, waardoor de mogelijkheden oneindig zijn en geen spel hetzelfde is. Omdat beide spelers een eigen dekentableau hebben is er geen hevige concurrentie in het spel (tenzij beide spelers uit zijn op hetzelfde lapje). Het is dan ook ideaal voor mensen die simpelweg een gezellig spelletje willen spelen en niet urenlang bezig willen zijn met een strategisch ingewikkeld spel. Dit bordspel is licht en toegankelijk.

Praktische informatie

  • Het spel is geschikt voor 2 spelers.
  • De duur van het spel is ongeveer 30 minuten.
  • Het spel is geschikt voor spelers vanaf 8 jaar.
  • De productie van het spel is in handen van 999 games.

Inhoud

Het spel bevat de volgende spelelementen:
  • 1 gemeenschappelijk tijdspoor
  • 2 dekentableaus
  • 33 lapjes
  • 1 neutrale pion
  • 2 tijdstenen
  • 5 speciale lapjes
  • 1 bonustegel
  • 50 knoopfiches

Klaarzetten van het spel

Het gemeenschappelijke tijdspoor wordt in het midden neergelegd. Daaromheen worden de 33 lapjes in een cirkel / ovaal gelegd. Beide spelers krijgen hun eigen dekentableau en zetten hun tijdsteen op het tijdspoor. Tevens krijgt elke speler drie knoopfiches als startkapitaal. Daarnaast worden de speciale lapjes op de daarvoor aangegeven plekken op het gemeenschappelijke tijdspoor gelegd. Tot slot wordt de grote houten pion neergezet in de cirkel van lapjes die om het gemeenschappelijke tijdspoor heen liggen.

Spelersbeurt

De speler die achter ligt op het gemeenschappelijke tijdspoor is aan de beurt. Dit betekent dat de spelers niet perse om en om spelen. Het kan voorkomen dat een speler meerdere beurten achter elkaar aan zet is. Wanneer je aan de beurt bent, zijn er twee keuzes: je kunt stappen zetten op het tijdspoor, dit levert 1 knoopfiche per stap op. De andere optie is het kopen van een lapje. Hiervoor betaal je het aantal knopen dat op het lapje staat. Het zal niet altijd mogelijk zijn om elk lapje te kopen, je moet hiervoor namelijk wel voldoende knoopfiches in bezit hebben.

In de cirkel (of ovaal) van lapjes die om het gemeenschappelijk tijdspoor heen ligt, staat een grote houten pion. Wanneer een speler besluit een lapje te kopen, heeft hij enkel keuze uit de drie lapjes die voor de houten pion liggen.

Probeer het dekentableau zo vol mogelijk te leggen, zonder het creëren van gaten. Wanneer beide spelers de laatste stap op het gemeenschappelijke tijdspoor hebben gezet en het einde bereikt is, worden de punten geteld.

Bonustegel

De speler die als eerste een vlak van 7x7 aansluitende tegels op het dekentableau heeft, wint de bonustegel. Hiermee verdient hij 7 bonuspunten. Het is dus slim om de lapjes aansluitend op het dekentableau te leggen. Niet alleen omdat elke onbedekte tegel een strafpunt oplevert, maar dus ook om als eerste de bonustegel te scoren.

Bonusveld met blauw knoop

Op het gemeenschappelijke tijdspoor liggen blauwe knopen, de bonusvelden. Wanneer een speler deze passeert, krijgt de speler 1 knoopfiche voor elke blauw knoop die op het dekentableau ligt.

Bonusveld met speciaal lapje

Daarnaast liggen er bonusvelden op het tijdspoor met een speciaal lapje. Dit speciale lapje heeft de grootte van 1 vlak op het dekentableau. Wanneer de speler dit bonusveld passeert, ontvangt hij het speciale lapje. Dit is de enige manier om losse plekken op het dekentableau te vullen. Er zijn geen lapjes van 1 vlak te koop in de cirkel.

Doel van het spel

Het spel eindigt zodra beide tijdstenen op het laatste vakje in het gemeenschappelijke tijdspoor staan. Dan worden de punten die de spelers hebben verzameld opgeteld. De spelers krijgen 1 winstpunt voor elke knoopfiche die in bezit is. Degene met de bonustegel mag hierbij 7 winstpunten optellen. Voor elk onbedekt veld op het dekentableau gelden 2 strafpunten, hiermee worden de winstpunten verlaagd. De speler die de meeste punten overhoudt, is de winnaar van het spel!

Inzicht, planning en puzzelen

Inzicht

Het is de bedoeling het dekentableau zo vol mogelijk te krijgen, met weinig lege vakjes. De verschillende vormen lapjes zullen niet altijd perfect op elkaar aansluiten. Het is daarom goed om bij elke nieuwe zet te bedenken of er nog genoeg opties overblijven voor de volgende rondes.

Planning

Tijdens Patchwork is het belangrijk om te plannen. Je moet immers je lappendeken vol krijgen, maar ook genoeg knopen overhouden. Dit betekent dat je vooruit moet plannen om te voorkomen dat je blut bent en geen nieuw lapje kunt kopen. Daarnaast moet je telkens de keuze maken tussen een lapje kopen of stappen zetten. Als je een dure aankoop op de planning hebt staan, is het wellicht slimmer om stappen te zetten en hierbij de knopen in je zak te houden. Een beetje vooruitkijken en plannen zal de speler verder helpen in het spel.

Puzzelen

Dat je tijdens Patchwork moet puzzelen, mag duidelijk zijn. De diverse stukken, die doen denken aan het bekende Tetrisspel, moeten zo gelegd worden dat ze goed op elkaar aansluiten. De lege vlakken leveren immers strafpunten op. Daarnaast kun je de bonustegel scoren wanneer je een mooie 7x7-deken bij elkaar gepuzzeld hebt.

Patchwork light

Naast de originele versie is Patchwork light op de markt gebracht. Het spel is vergelijkbaar met Patchwork, maar kan sneller gespeeld worden. De gemiddelde speelduur is geen 30, maar slechts 10 minuten. Daarnaast is het iets simpeler en kunnen kinderen vanaf 6 jaar ook meespelen.
© 2018 - 2024 Kristelschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf patchwork makenZelf patchwork makenWil je weten wat je met patchwork kunt doen, dan moet je weten wat patchwork is. Patchwork, wat eigenlijk een handwerkte…
Quilten, een introductieDe vroegere Amish deden het al (en doen het nog steeds). En quilten wordt steeds weer populairder. Naast alle traditione…
Patchwork, een kunstzinnig naaiwerkPatchwork, een kunstzinnig naaiwerkEr wordt wereldwijd heel wat af gebreid, gehaakt, genaaid en geplakt. Sinds creatievelingen elkaar hebben gevonden op he…
Wenskaarten: patchwork- of mozaïekkaarten makenWenskaarten: patchwork- of mozaïekkaarten makenPatchworkkaarten of mozaïekkaarten zijn leuk om te maken. Zoals de naam het aangeeft, is het gebaseerd op patchwork of q…

Het kaartspel bridge: het openingsbod "de zwakke twee"Het kaartspel bridge: het openingsbod "de zwakke twee"Bij bridge is het de bedoeling om door middel van het bieden in een zo goed mogelijk contract terecht te komen. Meestal…
Travian: Path to PandoraTravian: Path to PandoraZoals elk jaar in september is ook in 2018 een nieuwe speciale server gestart voor het browser based spel Travian. Deze…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bol.com,
  • https://www.spellenhuis.nl/patchwork
  • https://bordspeler.nl/2015/04/06/patchwork/
  • https://www.bordspelmania.eu/spellen/detail/patchwork_1928.html
  • https://www.999games.nl/patchwork.htm
Kristelschrijft (87 artikelen)
Laatste update: 10-08-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.