Cards against Humanity: kaartspel voor volwassenen
Cards against Humanity is een kaartspel dat in korte tijd een cultstatus heeft vergaard en ook in Nederland al veel verkocht is. Zelf noemt de maker het spel 'een partygame voor verschrikkelijke mensen'. Het is het perfecte spel voor elke vriendengroep die wel houdt van schunnige grappen en bij voorkeur al een paar drankjes op heeft. Het is wel een spel voor volwassenen want de oplossingen waar je punten mee kunt scoren zijn vrijwel allemaal schunnig, racistisch, diep beledigend of ronduit smerig.
Inhoud
De spelregels
De spelregels van
Cards against Humanity zijn uiterst simpel. Het spel bestaat uit twee decks met kaarten: zwarte kaarten en witte kaarten. Elke speler krijgt aan het begin van het spel tien witte kaarten. Een speler begint het spel als de Card Czar. Deze speler pakt een zwarte kaart en leest hardop wat hier op staat. Elke zwarte kaart bevat een zin met daarop een invulstreepje (uit te spreken als 'puntje puntje puntje' of 'blank' in het Engels). Alle andere spelers kiezen van hun witte kaarten de beste passende of grappigste invulling. Iedereen geeft de gekozen witte kaart met het antwoord naar beneden gericht aan de Card Czar. Deze schudt de kaarten zodat hij niet weet welke kaart van wie afkomstig is en leest vervolgens alle antwoord hardop. Het leukste effect bereik je wanneer je bij het voorlezen ook steeds de tekst van de zwarte kaart herhaalt. De Card Czar kiest uiteindelijk de grappigste oplossing. Degene die deze witte kaart heeft aangedragen krijgt een punt. De telling kun je bijhouden op een een velletje papier.
Pick 2
Op sommige zwarte kaarten staat 'Pick 2' gedrukt. Deze hebben dan ook twee invulstreepjes en het is dus de bedoeling om hier twee witte kaarten voor te selecteren. Het beste kun je dan een paperclip gebruiken om de twee gekozen witte kaarten bij elkaar te houden als je ze aan de Card Czar geeft.
Awesome Points
Aan het begin van het spel krijgt iedereen een aantal (zelf te bepalen) Awesome Points. Dit zijn een soort jokers. Wanneer je meer dan één zeer toepasselijke witte kaart hebt kun je ervoor kiezen om een Awesome Point in te zetten. Je mag dan twee witte kaarten inzetten in plaats van één. Win je, dan hou je je Awesome Point. Verlies je, dan gaat het punt naar degene die de ronde wint.
Om het spel leuk en afwisselend te houden suggereren de makers van Cards against Humanity een aantal extra spelregels. Een aantal voorbeelden:
- God is Dead: speel zonder Card Czar. Na elke ronde wordt gestemd over de leukste oplossing en de degene met de meeste stemmen wint de ronde.
- Happy Ending: ben je van plan om te stoppen met het spel, gebruik dan de 'Make a Haiku' zwarte kaart. Een haiku hoeft niet de traditionele 5-7-5 opbouw te hebben, zolang deze maar op dramatische toon wordt uitgesproken.
- Never Have I Ever: op elk gewenst moment mag een speler zich ontdoen van een witte kaart waarvan hij de betekenis niet begrijpt. De kaart moet dan alleen wel hardop worden opgelezen zodat andere hem kunnen uitlachen om het feit dat hij het niet begrijpt.
- Rando Cardrissian: trek elke ronde blind één witte kaart en voeg deze bij de gekozen kaarten. De kaart behoort toe aan de imaginaire speler Rando Cardrissian. Als hij uiteindelijk het spel wint dan heb je het niet best gedaan.
- Serious Business: als je nog niet al te veel gedronken hebt, laat de Card Czar dan niet elke ronde de grappigste kaart kiezen, maar een top-3 van grappigste oplossingen, waarbij één, twee en drie punten worden toegekend aan de winnaars.
- Survival of the Fittest: in plaats van de Card Czar de grappigste oplossing te laten kiezen, kiest elke speler met de klok mee de minst grappige oplossing waarna er uiteindelijk één witte kaart overblijft.
Natuurlijk kun je er zelf ook nog spelregels bij bedenken!
Uitbreidingen
De populariteit van het kaartspel heeft gemaakt dat inmiddels al diverse uitbreidingen of expansions zijn uitgebracht. Naast de reguliere uitbreidingssets zijn er ook een aantal thematische sets, zoals:
- 90s Nostalgia Pack met specifieke jaren '90 vragen en antwoorden
- Design Pack met geillustreerde kaarten
- Fantasy Pack met alles van stripfiguren tot superhelden
- Holidays Pack (jaarlijkse uitgave) voor tijdens de feestdagen
- Science Pack met wetenschapsvragen
- World Wide Web Pack met internet-gerelateerde vragen en antwoorden
Ook zijn er sets verkrijgbaar met
blanco zwarte en witte kaarten zodat je hier zelf antwoorden op kunt schrijven die alleen binnen jouw vriendengroep ergens op slaan...
Waar is Cards Against Humanity verkrijgbaar?
Cards Against Humanity heeft een eigen webshop waarin alle beschikbare sets verkrijgbaar zijn. Zij verkopen de decks echter alleen aan mensen woonachtig in de Verenigde Staten, Canada, Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland. Geef je aan in een ander land te wonen dan krijg je de boodschap dat het spel nog niet verkrijgbaar is in jouw inferieure land. Het spel is echter wel te koop in verschillende game speciaalzaken en via Bol.com. Het spel is (tot 2020) nog niet beschikbaar in het Nederlands, maar alleen in het Engels.