Familieweekend en schoolkamp: nachtspelen

Familieweekend en schoolkamp: nachtspelen Tijdens een familieweekend is het een leuk idee om spellen te gaan spelen als het donker wordt. Maar ook tijdens een schoolkamp is het leuk om in het donker het bos in te gaan om daar spellen te gaan spelen. Wat voor spellen gedaan kunnen worden is natuurlijk afhankelijk van de omgeving waarin je verblijft en de groep. Al zijn op bijna alle soorten nachtspellen wel varianten te bedenken die zich niet in het bos afspelen, maar bijvoorbeeld in een dorp of op het terrein van de groepsaccommodatie.

Inhoudsopgave


Droppings

De traditionele dropping is altijd en overal te doen. Je verdeelt de groep in twee of drie groepen (afhankelijk van de grootte aan deelnemers). Iedere groep wordt op een bepaalde locatie gedropt en moet dan zo snel mogelijk de groepsaccommodatie weten te bereiken. Wel moeten beide groepen op ongeveer hetzelfde aantal kilometers worden gedropt. Dus de straal naar de groepsaccommodatie moet hetzelfde zijn. Of een groep dan door de modder of sloten moet of over de weg is dan aan de groep zelf.

Bron: Josyanimator, PixabayBron: Josyanimator, Pixabay
Variaties op de traditionele dropping
Dropping met GPS
Met een GPS kun je ook een groep op weg sturen. Ze worden dan ook in groepen naar een locatie gebracht. Ze krijgen alleen de coördinaten van de accommodatie en moeten in een zo kort mogelijke afstand en tijd zo snel mogelijk naar de accommodatie terug zien te komen.

Laat je niet pakken
Ook in deze versie worden de groepen op verschillende locaties gedropt. In tegenstelling tot de andere manieren rijdt hier de organisatie rond. De groepen mogen niet gespot worden door de organisatie. Mocht dit wel het geval zijn dan moet de groep weer instappen in de auto en wordt deze een aantal kilometers terug gezet. Hierdoor duurt het dus langer voordat een groep bij de accommodatie terug is. Een andere optie is om de groepen een tijdstraf te geven. De groepen zullen hierdoor ook sneller geneigd zijn om kleine paden door de bossen en weilanden te nemen en voorzichtiger te werk te gaan om maar uit het zicht van de organisatie te blijven.

Speurtochten

In het donker een speurtocht doen is ook altijd mogelijk. Het is hiervoor niet van belang wat de locatie van de accommodatie is. Overdag is een speurtocht natuurlijk een stuk gemakkelijker dan in het donker. Lintjes kun je wel ophangen maar zijn niet zichtbaar. Als elke groep een zaklamp heeft dan kun je op papier een tocht uitzetten die ze dan moeten lopen. Om er wat spanning in te brengen is het dan wel zo leuk om ook vragen en opdrachten tijdens deze tochten te laten maken.

Variaties van speurtochten

Reflectorspeurtocht
In plaats van lintjes maak je gebruik van reflectoren. Deze reflectoren kunnen behalve echte reflectoren voor op de fiets ook bestaan uit zilverfolie of cdís. De voorwerpen moeten oplichten zodra je er met een zaklamp op schijnt. Elke groep heeft dus minimaal één zaklamp nodig. Het is wel verstandig dat de groepen met een tussenpauze van vijf tot vijftien minuten starten zodat ze niet te dicht op elkaar lopen en zo elkaar niet in de weg lopen.

GPS-speurtocht
Ook bij speurtochten kun je de GPS gebruiken. Iedere groep heeft dan een GPS tot zijn beschikking. Bij de accommodatie krijgen ze de coördinaten van de accommodatie en de coördinaten van het eerste punt waar ze naartoe moeten. Op die locatie aangekomen krijgen ze de tweede coördinaat die ze naar de volgende locatie brengt. Hoe je deze coördinaten geeft kun je variëren. Je kunt er voor kiezen om gewoon een kaartje neer te hangen met de coördinaten. Ook kun je een rekenopdracht geven. Het antwoord van die opdracht is de coördinaat van de volgende locatie.

Variatie

Net zoals bij de dropping kun je er ook hier voor kiezen om organisatoren rond te laten lopen, die op zoek gaan naar de groepen. Zodra een groep is gespot door een organisator krijgen ze een tijdstraf of strafpunten.

Bron: J4p4n, OpenclipartBron: J4p4n, Openclipart

Smokkelspellen

Smokkelspellen zijn het leukst om in een bosrijke omgeving te spelen met een kleine open plek om vanuit te beginnen. Dit spel is met twee of met drie groepen te spelen. Dit is afhankelijk van hoeveel spelers er zijn. De bedoeling van smokkelspelen is om zo veel mogelijk spullen naar een verzamelplaats te brengen. Die verzamelplaats kan een andere groep zijn maar ook iemand van de organisatie. Onderweg naar de verzamelplaats moeten ze worden tegengehouden door de groep die overblijft. Zij moeten er voor zorgen dat zo weinig mogelijk goederen naar de verzamelplaats worden gebracht.

Variatie van een smokkelspel

Smokkelseinspel
 • Verdeel alle spelers in twee teams.
 • Schud twee memoryspellen en verdeel die over de twee teams.
 • Elk team gaat onder leiding van een organisator naar zijn plek in het bos en een derde organisator blijft in het midden van het open terrein.
 • Per team worden tweetallen gevormd waarvan één persoon een zaklamp heeft.
 • Per team wordt een seinsignaal afgesproken om zo de teamgenoten te kunnen herkennen.
 • Ieder tweetal krijgt vervolgens twee memorykaarten en gaan samen het spelgebied in.
 • Door middel van seinen kunnen teamgenoten elkaar opzoeken. Als ze een teamgenoot hebben gevonden dan mogen ze een kaart met elkaar ruilen om zo een memory te krijgen.
 • Als een tweetal een tweetal van het andere team tegenkomt dan moet die de ander tikken. Het tweetal dat dan is getikt moet een kaart afstaan aan het andere tweetal.
 • Zodra een tweetal een memory heeft moet deze naar het middenterrein gaan om de memory in te leveren bij de organisator die daar zit.
 • Natuurlijk mag een tweetal nog steeds getikt worden en mag een kaart worden afgepakt.
 • Zodra een tweetal een kaart is kwijtgeraakt aan een tegenstander of heeft ingeleverd moeten ze terug naar hun verzamelplaats om nieuwe kaarten op te halen.
 • Het is spel is ten einde als de organisatoren in de bossen geen kaarten meer over hebben en dus alle kaarten in het spel zijn.
 • Het team met de meeste keren memory wint!
 • Als een team het seinsignaal van de ander herkent, krijgt deze daarvoor ook nog eens bonuspunten.

Nachtspelen op locatie

Als er geen bos in de buurt is, maar je wel een speelterrein tot je beschikking hebt, kun je ook daar nachtspelen gaan houden. Ook als je in een dorp zit zijn er mogelijkheden om toch in het donker buiten nog een spel te gaan doen.

Bron: Cherry1985, PixabayBron: Cherry1985, Pixabay
Omgekeerd verstoppertje
Dit spel is op meerdere manieren te spelen en kan zowel ís nachts als overdag. Ook het aantal spelers maakt niet uit. Het principe blijft hetzelfde.
 • Eén persoon verstopt zich ergens in de omgeving.
 • De rest van de groep gaat individueel op zoek naar deze persoon.
 • Als deze persoon door iemand gevonden is dan gaat die persoon erbij zitten.
 • De groep wordt hierdoor steeds groter.
 • Het spel is afgelopen als iedereen de persoon heeft gevonden.

Variaties op omgekeerd verstoppertje

Spel één
 • Deel de groep op in twee teams.
 • Twee leden van de organisatie gaan in de omgeving van de accommodatie zich verstoppen (ongeveer op zelfde afstand van elkaar).
 • De teams vormen daarna weer tweetallen.
 • Per tweetal gaan ze op zoek naar de organisator die bij hun team hoort.
 • Zodra ze hun organisator hebben gevonden gaan ze erbij zitten tot het hele team compleet is.
 • Het team dat vervolgens als eerste terug is bij de accommodatie met de juiste organisator wint.

Spel twee
 • Deel de groep in twee teams.
 • Eén team verstopt zich in de omgeving.
 • Het tweede team splits zich op in tweetallen.
 • Na een half uur mag team twee op zoek gaan naar team één.
 • Om het kwartier blaast één persoon van het verstopte team op een fluit.
 • Als het verstopte team na een uur nog niet is gevonden wordt er om de vijf minuten gefloten.
 • Zodra een tweetal van het andere team het verstopte team heeft gevonden is het spel afgelopen.
 • Als iedereen weer terug is in de accommodatie kan er besloten worden om dezelfde avond nog een keer te spelen alleen dan met het andere team dat zich verstopt of dat je dit een dag later doet (mits je meerdere avonden hebt).

Lees verder

© 2016 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Handboek Met je Klas op Kamp - do's and don't op schoolkampHandboek Met je Klas op Kamp - do's and don't op schoolkampHetty Hospes-van Rijn schreef een handboek voor mensen in het onderwijs en leiders van jeugdgroepen. Het boek bevat tips…
Ameland Acappella - zingen op het eilandAmeland Acappella - zingen op het eilandAmeland is muzikaal en dat trekt muzikanten naar het eiland. Met diverse evenementen klinkt de muziek in velerlei stijle…
Routetechnieken: hikes, speurtochten & wandelingen uitzettenRoutetechnieken worden vooral binnen scouting veel gebruikt bij het lopen en uitzetten van hikes, speurtochten en wandel…
Speurtochten voor kinderen: goedkoop en spannendSpeurtochten voor kinderen: goedkoop en spannend't Is crisis en dan moet je ook het verjaardagsfeestje van je kinderen zo goedkoop mogelijk houden. Leuk en (bijna) grat…

Travian voor beginners: hoe speel je dit gratis online spel?Travian voor beginners: hoe speel je dit gratis online spel?Travian is een gratis online Massive Multiplayer Online Game (MMOG) waarin je dorpen kunt bouwen, legers kunt trainen en…
Een leuk spelletje: woordjes makenEen leuk spelletje: woordjes makenIn de speelgoedwinkels liggen prachtige spellen. Ze zijn mooi uitgevoerd van stevige materialen in blitse, felle kleuren…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Mysticsartdesign, Pixabay
 • https://nl.scoutwiki.org/Lijst_van_nachtspellen
 • https://www.spelensite.be/zoeken/spel_soort/1833
 • https://www.spelensite.be/spel/traditionals-in-een-ander-kleedje
 • http://scoutnet.nl/~sps/tips/item0x0004.html
 • https://nl.scoutwiki.org/Smokkelseinspel
 • https://www.spelensite.be/spel/nachtbosspel
 • Afbeelding bron 1: Josyanimator, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: J4p4n, Openclipart
 • Afbeelding bron 3: Cherry1985, Pixabay
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 09-05-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.