Speurtochten voor kinderen: goedkoop en spannend
't Is crisis en dan moet je ook het verjaardagsfeestje van je kinderen zo goedkoop mogelijk houden. Leuk en (bijna) gratis zijn speurtochten. Er bestaan verschillende manieren om een speurtocht te organiseren. Voor de ene heb je veel voorbereiding nodig, voor de andere geen. Het beste kan je met minimum twee volwassenen zijn om alles in goede banen te leiden. Het leuke aan speurtochten is dat iedereen moet meedoen en dat alle kinderen hun best doen om zoveel mogelijk punten of hints te verzamelen. Met een beetje materiaal en veel fantasie maak je er zeker een spannende namiddag van!
Speurtocht zonder voorbereiding
Spotgoedkoop
Deze speurtocht kan je gewoon in je eigen omgeving doen, ook met erg jonge kinderen (vanaf zes jaar ongeveer). Het enige dat je nodig hebt is een paar blaadjes papier, punaises, een plastiek zak en wat krijt.
Het vertrek
Je splitst de groep kinderen in twee, elk met een volwassenen er bij. De eerste groep vertrekt. De tweede groep moet nu een half uurtje wachten, om groep één de tijd te geven een weg uit te stippelen en opdrachtjes te verstoppen. Je begint voor je eigen deur door een pijl te zetten naar waar groep twee moet. Deze pijl kan bestaan uit krijt, steentjes, takjes, etc. Let er wel op dat je aanduidingen niet wegvliegen door de wind of uitgeveegd worden door de regen, want dan kan groep twee niet volgen. Markeer de weg ongeveer na iedere 50 meter. Je kan je tegenstanders ook om de tuin leiden en nepaanduidingen maken. Je kan bv. een pijl naar links tekenen en na 100 meter schrijven dat ze fout zitten en terug moeten.
Opdrachten
Onderweg verstop je ook opdrachtjes. Zet een pijltje op de grond om aan te duiden dat daar een briefje ligt met een opdracht. Voorbeelden van opdrachten: dans de kabouterdans of jump gedurende vijf minuten, zoek tien witte steentjes, draai 10 maal rond de boom, slalom door het bos gedurende 10 minuten, tel de strobalen in het veld, hoeveel ramen heeft het huis met nummer 105, raap 10 dennenappels op, etc. Laat de kinderen de opdrachten zelf verzinnen, ze lopen over van fantasie en vinden dit geweldig! De volwassenen van groep twee moet er wel op toezien dat groep twee de opdrachten correct uitvoert! Na ongeveer een half uur vertrekt groep twee en volgt de aanwijzingen van groep één. Onderweg voeren ze de opdrachtjes uit, steken de op te rapen voorwerpen in een plastiek zakje en schrijven de antwoorden op de vragen op.
Wisselen maar!
Halverwege draait men de rollen om. Groep één wacht ergens groep twee op. De leden van groep één kunnen zich nu verstoppen. De opdracht kan zijn dat de leden van groep twee ze moeten vinden. Of groep één kan luidkeels uit de bosjes springen en groep twee eens flink laten schrikken. Nu moet groep één een half uurtje wachten. Men kan ze bezighouden met een partijtje voetbal, tikkertje, verstoppertje en ga zo maar door. Zorg er dus voor om af te spreken aan een speeltuintje of op een open plek in het bos. Je kan hier de kinderen wat te drinken en te knabbelen geven, eventjes pauzeren, de resultaten en meegebrachte voorwerpen beoordelen, etc. Daarna vertrekt groep twee en nu zijn zij het die de weg uitstippelen en de opdrachtjes verzinnen en verstoppen. Zoek naar originele verstopplaatsen, bv. een holle boom, hoog gras, etc. Duid altijd precies aan waar de opdrachtjes liggen, anders is de lol er snel af. Groep één moet nu zoeken en opdrachtjes uitvoeren. Zo hebben alle kinderen alles eens gedaan. Ofwel gaat groep twee recht naar huis, ofwel kan men weer afspreken dat het eindpunt een speeltuintje of een pleintje is.
Kinderen vinden het superleuk om elkaar te achtervolgen, opdrachtjes te verzinnen, te zien dat de andere groep hen niet inhaalt, elkaar te foppen. Denk er wel aan om de briefjes en de punaises terug mee te nemen, laat niets achter in de bossen! Een toffe middag verzekerd!
Fotozoektocht
Voorbereiding
Deze vorm van speurtocht vraagt al een zekere voorbereiding en kost iets meer. Het voordeel is dat men het met een kleiner groepje kan doen en dat het ook geschikt is voor oudere kinderen of volwassenen. Trek er op voorhand op uit om
foto's te gaan trekken van gebouwen, bomen, details van huizen, etc. Ontwikkel ze. Kopieer een stratenplan en duid hierop de te volgen weg aan.
Opdrachten
De bedoeling is dan dat mensen gewapend met plannetje en foto's een parcours afleggen en opdrachten uitvoeren. Eén van de mogelijkheden is dat men de foto's door elkaar meekrijgt. Men kan dan bv. als opdracht hebben om de foto's terug in de juiste volgorde te leggen. Men moet dan wel heel attent zijn voor details. Een andere mogelijkheid is dat men de foto's in volgorde meekrijgt en dat men opdrachtjes moet uitvoeren. Bv. men heeft een foto van een huisdeur, zonder nummer. De opdracht kan dan bv. zijn: u bevindt zich nu in de Pannenstraat, wat is het huisnummer dat bij deze huisdeur hoort? Men kan ook een foto hebben van een boom. De opdracht kan dan zijn: u bevindt zich in de Beukendreef, hoeveel van deze bomen bevinden zich in deze dreef? Of een foto van een standbeeld: van wie is dit standbeeld? De mogelijkheden zijn hier ook onbeperkt en de voorbereiding is soms even leuk als het parcours afleggen zelf. Punten kunnen op twee manieren uitgereikt worden: het aantal juiste antwoorden of de tijd die men nodig heeft gehad om het parcours af te leggen, of nog een combinatie van de twee. Voorzie een klein prijsje voor de winnaar(s).
Puzzelen maar
Een andere mogelijkheid is om te foto's in stukken te knippen. Bedoeling is dan dat de deelnemers de stukjes foto vinden en de foto's terug samenstellen. Hier ook twee mogelijkheden: punten op tijd of punten voor aantal juiste foto's.
Nachtzoektocht
Ook meer geschikt voor oudere kinderen (15, 16 jaar) of volwassenen. Met een kompas of een stafkaart of een heel gedetailleerd plan. Kan ook als dropping. Hierbij drop je de groepjes op een bepaalde plaats. Nu moeten de deelnemers, aan de hand van kompas, kaart, of plan de weg naar huis terug zoeken. Voorzie hier zeker voldoende zaklampen. Onderweg kunnen ook opdrachtjes uitgevoerd worden. Deze moeten dan ook op voorhand opgemaakt worden. Onderweg kan een halte worden ingelast in een cafeetje voor een drankje of een warme soep. Prijzen voor de groep die eerst aankomt of voor diegene met de meeste juiste oplossingen.
Themazoektochten
Geschikt voor heel jonge kinderen, vijf, zes jaar. Voordeel is dat het ook in de eigen tuin kan eventueel. Vraagt ook wat voorbereiding. Het thema kan bv. piraten zijn. Hierbij kunnen dan "goudstukken" (chocolade munten) verstopt worden in een houten kistje. Let er wel op dat het dan niet te warm is, anders smelt de chocolade! Je kan ook kleine cadeautjes in het kistje verstoppen. Het kistje moet op voorhand verstopt worden en er moet een "schatkaart" getekend worden met erg precieze aanduidingen van waar de schat verstopt is. Onderweg naar de schat moeten ook opdrachtjes vervult worden of kleine vraagstukjes opgelost worden. Je kan ook een hindernissenparcours maken met loopbruggen, eierlopen, flessen water vullen met bekertjes, etc.
Andere mogelijke thema's zijn
heksen, ridders (met duellen, zaklopen...), kabouters, etc. Ook hier zijn de mogelijkheden onbeperkt!