Familieweekend en schoolkamp: quizavond organiseren

Familieweekend en schoolkamp: quizavond organiseren Quizzen, iedereen heeft ze vaak genoeg moeten maken en spelen voor familieweekenden, spelavonden of schoolkampen. Steeds weer kreeg je een papier met een grote vragenlijst voor je neus. Steeds weer was het een kwestie van vragen beantwoorden en inleveren. Het is juist leuk en verrassend voor de deelnemers om eens iets geheel anders te doen. Een quizavond die anders is dan normaal, leuk toch?

Inhoudsopgave


Opzet van de quiz

Natuurlijk is de vorm van de quiz en de mogelijkheden die je hebt afhankelijk van de grootte van de groep deelnemers. Hoe kleiner de groep hoe gemakkelijker je alternatieve quizvormen kunt uitvoeren. Sommige vormen zijn beter om individueel te spelen en anderen zijn prima geschikt om zowel individueel als in groepen te spelen. Je kunt er met een grotere groep ook voor kiezen om een quiz-marathon te houden. Daarnaast is het ook verstandig rekening te houden met de leeftijd van de deelnemers; voor kinderen zal je andere vragen moeten verzinnen dan voor ouderen en vice versa. Probeer niet alleen vragen te bedenken die met je eigen interesses te maken hebben, maar bedenk vragen die algemeen bekend zouden kunnen zijn en door een breed publiek te beantwoorden zijn.

Bron: Cdphe.ched, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Cdphe.ched, Flickr (CC BY-2.0)

Tijdlijn

Deze quizvariant is gebaseerd op het spel Timeline. Het is hierbij de bedoeling dat de deelnemers een tijdslijn maken met de door hen gegeven kaartjes. Nadat de spelleider één startkaart heeft neergelegd, mogen de deelnemers om-en-om een kaart op de tijdlijn neerleggen. Wordt de kaart correct neergelegd dan is de deelnemer een kaart kwijt, wordt de kaart echter foutief neergelegd dan wordt de kaart door de spelleider ingenomen en krijgt de deelnemer een nieuwe kaart die onderop zijn stapel neergelegd moet worden. Doel is natuurlijk dat de deelnemers zo snel mogelijk hun stapel met kaarten op de juiste plaats in de tijdslijn neer weten te leggen. De onderwerpen voor deze variant zijn natuurlijk oneindig; van geboortedata tot jaartallen voor sportevenementen en van muziekhits tot oorlogen. Alles past in een tijdlijn.

Memory-quiz

Bij deze quizvariant liggen er een flink aantal kaartjes met nummers omgekeerd op de tafel. Ieder kaartje heeft zijn eigen nummer en correspondeert met een vraag op het blad van de spelleider. Wanneer een deelnemer een kaartje omdraait en de bijbehorende vraag goed beantwoordt, mag deze het kaartje op zijn eigen stapel leggen. Wordt de vraag foutief beantwoord dan moet het kaartje, met het nummer naar beneden, weer op de tafel teruggelegd worden. De volgende deelnemer mag deze kaart dan omdraaien en alsnog de vraag proberen te beantwoorden. Deelnemers moeten zo zowel de nummers op de kaartjes als de bijbehorende vragen proberen te onthouden. Voor het goed starten van het spel is het wel aan te raden in de eerste ronde iedere deelnemer verplicht een ander kaartje te laten pakken om zo het memory-gedeelte goed op gang te brengen.

Bron: Stevepetmonkey, OpenclipartBron: Stevepetmonkey, Openclipart

Fotoquiz

Een fotoquiz kan op verschillende manieren gespeeld worden. Zo kun je de deelnemer twee of meerdere foto's laten zien en moet er bepaald worden welke foto gelijk is aan de omschrijving die wordt meegegeven. De deelnemer kan zo of een multiple-choice-vraag moeten beantwoorden of uit meerdere foto's de juiste foto bij de juiste omschrijving plaatsen. Kies je voor de eerste variant, dan kun je ervoor kiezen om bonuspunten te geven als de deelnemer de afbeelding op de andere foto's ook kan benoemen. Een andere variant van de fotoquiz is om de deelnemer een deel van de foto of een verfomfaaide foto te tonen. Aan de deelnemer dan om aan te geven wat er op de foto zichtbaar is. Ook hier kan gekozen worden om dit in een multiple-choice-variant te doen.

Tactische quiz

Bij deze quizvariant gaat het er niet alleen om dat de deelnemer zoveel mogelijk vragen goed beantwoordt, maar ook om de andere deelnemers vragen onjuist te laten beantwoorden. Iedere speler begint met een gelijk aantal punten. Om-en-om wordt vervolgens aan de de spelers een kaart laten zien met daarop een vraag. Deze vraag moet voor de andere spelers verborgen gehouden worden. Aan de deelnemer nu de keuze om het antwoord zelf te geven of de vraag tactisch door te spelen naar een andere deelnemer waarvan verwacht wordt dat deze het antwoord niet weet. Als een deelnemer de vraag goed beantwoordt, wordt er één punt bij zijn score opgeteld. Wordt de vraag echter foutief beantwoord dan wordt er een punt afgetrokken van de score. Zo kan het dus soms handig zijn om niet zelf het antwoord te geven, maar de vraag door een ander foutief te laten beantwoorden.

Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay

Muziekquiz

Muziekquizzen zijn er in vele vormen en kunnen zowel individueel als in teamverband gespeeld worden. Voorbeelden van veel gespeelde varianten van muziek-quizzen zijn:

Herken de tekst

Bij deze variant krijgt de deelnemer één of meerdere regels van een bekend of iets minder bekend liedje te horen. Dit gebeurt niet direct via muziek, maar wordt door de quizmaster voorgelezen. Een andere optie is om de tekst op papier aan de deelnemer te geven. Aan de deelnemer vervolgens de taak om te identificeren welk nummer er bedoeld wordt. Eventueel kan er ook gevraagd worden om de uitvoerende artiest of band. Om het voor de deelnemer lastiger te maken kun je er als quizmaster voor kiezen om de tekst aan te bieden in een andere taal. Zo moet een Nederlands liedje ineens eerst worden vertaald uit het Engels een een Engels liedje weer uit het Nederlands. Dit geeft een extra moeilijkheidsgraad mee aan de quiz.

Herken de televisieserie

Bij deze variant krijgt de deelnemer een gedeelte of de hele intro van een televisieserie te horen. Dit kan een serie uit Nederland zijn, maar natuurlijk ook een internationaal bekende serie. Probeer hierbij wel rekening te houden met de deelnemers; laat niet alleen tunes horen van series die jij graag kijkt, maar ook algemene tunes van bekende televisieprogramma's die iedereen wel eens gezien heeft. Je kunt ervoor kiezen om deelnemers bonuspunten te geven als ze ook weten om welk liedje het gaat en wie de uitvoerende artiest of band is.

Herken de hit

Bij deze variant worden de eerste seconden van het nummer door de deelnemers beluisterd. Om het iets gemakkelijker te maken is het verstandig dit twee keer te doen. Probeer er daarbij voor te zorgen dat er in het te beluisteren gedeelte geen tekst aanwezig is. Aan de deelnemer vervolgens om te achterhalen welk nummer er bij dit intro hoort. Deze variant kan uitgebreider worden gemaakt door niet alleen naar de titel van het nummer te vragen, maar ook naar de uitvoerend artiest of band.

Quiz-marathon

Bij een quizmarathon worden de deelnemers in groepen verdeeld en spelen ze meerdere quizzen op één avond. De deelnemers draaien als groep door en spelen zo steeds een ander spel. Aan het eind van alle quizzen worden vervolgens alle scores bij elkaar opgeteld om zo tot een eindscore te komen en te zien welk team als winnaar uit de bus is gekomen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stichting Make A Memory: herinnering aan je overleden kindStichting Make A Memory: herinnering aan je overleden kindIn Nederland zijn er dagelijks ouders die te maken krijgen met het overlijden van hun kind. Het kan zijn dat je kindje t…
Pubquiz  Quiz Night - spelletjesavond in het caféPubquiz Quiz Night - spelletjesavond in het caféDe pubquiz is een ouderwets gezellige spelletjesavond, niet thuis, maar in het café. Onder het genot van een lekker glaa…
Dierensporen-quiz in stadstuin met foto'sDierensporen-quiz in stadstuin met foto'sOp safari in uw stadstuin om te speuren naar dierensporen, als een safari naar Afrika er niet in zit... U maakt met behu…
Dierentuinquiz & natuurbeleving bij dementie in verpleeghuisDierentuinquiz & natuurbeleving bij dementie in verpleeghuisMensen met dementie, bijvoorbeeld t.g.v. Alzheimer, in contact met de natuur houden en brengen, klinkt vanzelfsprekend.…

Spel review - Talisman: The Magical Quest GamerecensieSpel review - Talisman: The Magical Quest GameIn Talisman, een klassiek fantasy/adventure bordspel voor 2-6 spelers, ga je op zoek naar de Crown of Command. Speel als…
Wat is Agar.io?Agar.io is een razend populair spel maar alvorens dit gelijk op je telefoon of PC te installeren wil je natuurlijk eerst…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • http://www.spelmagazijn.com/home/spellen2/spellen/time-line
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Get_the_Picture
  • https://www.gezelschapsspellenshop.nl/p/king-international-herken-de-hits/105915/
  • Afbeelding bron 1: Cdphe.ched, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Stevepetmonkey, Openclipart
  • Afbeelding bron 3: Geralt, Pixabay
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 09-05-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.