Mens, erger je niet zo in dit spel!

Mens, erger je niet zo in dit spel! Iedereen kent wel het familiespel ‘Mens, erger je niet’. In dit spel moeten een viertal pionnetjes via een soort kruisvormig parcours naar de veilige haven worden geloodst, waarbij de snelheid wordt bepaald door het aantal ogen op de geworpen dobbelsteen. Een leuk en spannend spel. Je kunt heel eenvoudig dit soort spelletjes zelf bouwen. Als extraatje stop je er leuke verrassingen in!

Mens erger je niet

Het originele spel Mens erger je niet speel je met maximaal vier personen. Er bestaan inmiddels varianten, waarbij het aantal iets hoger kan liggen. Minimaal speel je het spel met z’n tweeën. Het spel is een tafelspel, dat wil zeggen dat je het aan tafel speelt.
 • Elke speler kiest één van de beschikbare kleuren, rood, groen, zwart, geel.
 • Van elke kleur heb je vier pionnen, die alle vier op een daarvoor bestemde plek buiten het speelveld worden geplaatst.
 • Om de beurt gooi je met een dobbelsteen.
 • Wie zes gooit, mag een pion op de startpositie zetten, en nogmaals gooien. Dan mag je het gegooide aantal ogen vooruit.
 • In de volgende beurt ga steeds met die pion het aantal gegooide ogen verder. Als je weer zes gooit, mag je weer een pion op de startpositie zetten.
 • Gooi je zes, maar heb je geen pionnen meer om in het spel in te brengen, dan kies je één van jouw pionnen in het speelveld. Die mag je zes posities vooruit zetten. Vervolgens mag je nog een keer gooien.
 • Elke pion mag alleen maar vooruit, nooit achteruit. Kom je op een vakje waar al een pion staat, dan gooi je die eraf. De betreffende pechvogel moet zijn pionnetje weer buiten het speelveld plaatsen en wachten op het gooien van zes voor hij weer mag meelopen.
 • Na het aflopen van één ronde gaat een pion de thuishaven in. Daar kunnen alleen de pionnen van de eigen kleur komen en ben je dus veilig.
 • Wie het eerste alle vier de pionnen veilig op een plekje in de thuishaven hebt staan, heeft het spel gewonnen.
 • Eventueel kun je nog doorspelen om ook de tweede, derde en vierde plaats te bepalen.

Hetzelfde speelbord, maar een beetje meer

Het speelbord van Mens-erger-je-niet is erg eenvoudig en dus heel gemakkelijk zelf te maken. Je hebt daarvoor wat steviger papier of karton nodig, zodat de pionnetjes er goed op blijven staan. Je hebt uiteraard ook per gebruikte kleur vier pionnetjes nodig én een dobbelsteen. Als je het spel zelf maakt, kun je ook allerlei extra’s inbouwen, die het origineel niet heeft. Bijvoorbeeld enkele speciale velden waar je, als je erop komt, een aanwijzing moet opvolgen. Dat kan bijvoorbeeld zijn:
 • Stap vijf vakjes terug
 • Zing een liedje
 • Je mag drie vakjes vooruit stappen
 • Stop: begin helemaal opnieuw.
Etc.
In dit spel zijn de opdrachten een extraatje, het is aan te raden een beetje terughoudend te zijn. Niet teveel, dus.

Gezelschapsspel zelf maken

Het zelf maken van een spel zoals mens erger je niet, maar dan naar je eigen ontwerp is eenvoudig en ook heel leuk om te doen, ook samen met je kinderen. Je krijgt hiermee een heel persoonlijk spel, dat een stuk voordeliger is dan een soortgelijk spel in de winkel. Hoe pak je het aan:
 • Neem een groot stuk stevig papier.
 • Teken het speelveld van mens-erger-je niet. Je kunt net als in het origineel cirkeltjes tekenen waarin de pionnetjes stappen, maar je kunt natuurlijk ook vierkante vakjes maken.
 • Zorg dat je bij elke gebruikte kleur evenveel vakjes hebt zitten tussen de startpositie van de éne kleur en de startpositie van de vólgende kleur. Dan blijft het eerlijker.
 • Als je extra opdracht-vakjes wilt, zorg dan dat er tussen elke twee kleuren evenveel zijn, en ongeveer op dezelfde plek. Dat maakt het spel overzichtelijker en eerlijker voor iedereen. Zorg ook dat de extra opdrachten tussen twee kleuren ongeveer even zwaar of moeilijk zijn.
 • De extra opdrachten kun je met kleurtjes aangeven, of met een code. Je kunt ook bij bepaalde vakjes een opdrachtkaartje laten trekken, dat houdt het nóg een beetje spannender.
 • Voor elke kleur moet je vier posities hebben buiten het speelveld. Dat is voor de pionnetjes die nog wachten om mee te mogen doen.
 • Op het eind van het parcours, dus vanaf het laatste vakje voor de startpositie, moet er een straatje zijn, waar vier pionnen passen. Dat is de thuishaven. Wie het eerste hier zijn vier pionnetjes heeft staan, heeft het spel gewonnen.
 • Maak het speelveld leuker, door met gekleurd papier te werken of met plaatjes.
 • Je kunt eventueel met plakplastic of door het gemaakte speelveld te lamineren het spel beter bestand maken tegen vieze vingertjes, ongelukjes, etc. Het speelveld wordt er ook mooier en ‘echter’ van.

Je eigen spelletje spelen

Nu je zelfgemaakte spel klaar is, kun je gaan spelen. Spelen met een spel naar eigen ontwerp en uitvoering en ook nog eens met eenvoudige en goedkope middelen! Dat wordt genieten!
© 2013 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Barricade: nog erger dan Mens-erger-je-niet!Barricade is een dobbelsteenspel dat een beetje doet denken aan Mens-erger-je-niet. Maar: het is een stuk spannender, én…
GezelschapsspellenGezelschapsspellenGezelschapsspellen zijn al eeuwenoud. De geschiedenis gaat tot 3500 jaar voor Christus. Bekende spellen als mens erger j…
Spelletjes die het leren lezen stimulerenSpelletjes die het leren lezen stimulerenVaak heb je dat ergens in groep 2, kinderen beginnen zich langzaam voor lezen te interesseren. Als ouder wil je je kind…
Kerstmis spelletjesHeb je zin om de periode rond Kerstmis op een originele manier door te brengen? Ben je op zoek naar leuke spelletjes, ma…

Kwartetten: leuk om te doen, leuk om te makenKwartetten: leuk om te doen, leuk om te makenWe denken zo snel, dat je voor het spelen van een gezelschapsspel toch op z'n minst een dure doos nodig hebben, of missc…
Sterk als een draak - HabaSterk als een draak - HabaZo sterk als een draak is wederom een zeer geslaagd spel van Haba. Het spel is makkelijk te pakken en staat zeer snel kl…
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 10-03-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.