Speelgoed baby en speelgoed 1-jarige tot 2-jarige dreumes

Speelgoed baby en speelgoed 1-jarige tot 2-jarige dreumes Op zoek naar ideeën voor speelgoed boor een baby of een 1-jarige of 2-jarige? Wat moet je kopen voor een pasgeborene, een kraaiende baby of een energieke, beweeglijke peuter die de wereld om hem heen verkent? Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Het is belangrijk dat speelgoed aansluit op de ontwikkeling van het kind en zijn belevingswereld. Het heeft geen zin een pasgeborene een looprek te geven of een blokkendoos. Andersom, een peuter een bijtring geven, geeft ook geen pas. Daarom wat tips over leuk en geschikt speelgoed om je te oriënteren in speelgoedland.

Speelgoed baby en speelgoed 1-jarige tot 2-jarige


Baby: 0-3 maanden

Ontwikkeling

Om de ontwikkeling van een pasgeborene te bevorderen, moet er aandacht zijn voor het visuele en het sociale, het aanraken en geluid en geur. Praat met je baby zodat ze je stem leren herkennen, geef hem alle tijd om naar je te staren en maak veel lichamelijk contact. Hij kijkt aandachtig wanneer iemand met hem praat en imiteert hun gezichtsuitdrukkingen. Pasgeborenen kunnen zich het beste richten op een voorwerp 8-12 centimeter weg, maar hij ziet geen details. Hij kan een voorwerp slechts langzaam met zijn ogen volgen. Hij wordt gekalmeerd door lage tonen. Hij wordt opgeschrikt door een luid of plotseling geluid. Zijn handen zijn de eerste twee maanden gesloten, zijn knuistjes zijn gebald.

Als baby's drie maanden zijn, dan beginnen ze te grijpen naar voorwerpen binnen handbereik. Hij kan objecten vasthouden en rond laten golven. Baby beginnen in deze fase te leren dat ze dingen in gang kunnen zetten, zoals geluid of beweging! Schudden ze aan een rammelaar, dan horen ze een geluid. Ze leren zodoende oorzaak en gevolg. De baby ontwikkelt zijn hand-oog coördinatie en hij leert zijn bewegingen te beheersen.

Leuk speelgoed in deze fase is:

Muziekmobiel

Vaak voorzien van nachtlampje, meerdere soorten bewegingen, verscheidene licht en muziek functies (kleurrijke lichtshow), vaak klassieke muziek (o.a. Schubert, Mendelssohn), speakers, natuurlijke geluiden, licht en geluid regeling en meerdere figuren.

Zacht speelkleed met babygym

Gemaakt van zachte materiaal, zeer geschikt voor de baby. Allerlei figuren vermaken het kindje. Door te spelen met figuren kunnen muziek en lichtjes worden geactiveerd. Aan de bogen hangen verschillende speeltjes. Door deze babygym ontwikkelt het kind zich spelenderwijs vanaf de geboorte.

Een (bijt)rammelaar c.q. bijtring

Zeker vanaf de derde maand een leuk speeltje. Met een rammelaar ontwikkelt het kind het gehoor en wordt de tastzin door de nieuwe vormen en verschillende materialen ontwikkelt. Hij kan zich vermaken met het vrolijke gerammel.

Baby: 3-6 maanden

Ontwikkeling van de baby

De baby is geïnteresseerd in mensen en herkent de personen die bekend zijn voor hem. Zijn handen zijn nu meestal open en hij sluit zijn hand rond objecten die hij aanraakt. De bewegingen worden intentioneel, willekeurig en beheerst. Wanneer de baby iets wil, strekt hij zijn hand uit en grijpt naar het voorwerp. Of hij stopt zijn knuistje in zijn mond. Hij gebruikt zijn mond om voorwerpen te verkennen.

De baby vindt hij het leuk om lang achtereen op zijn buik te liggen, leunend op zijn handen en met zijn hoofd omhoog. Hij rolt van buikligging naar rugligging. Hij zal proberen te kruipen. Hij kronkelt en kraait van opwinding.

Stilstaande objecten zijn nu veel duidelijker zichtbaar voor hem, maar hij geeft nog steeds de voorkeur aan visuele patronen met sterke contrasten, vast omschreven grenzen en felle, flamboyante kleuren.

Leuk speelgoed in deze fase is:

Een elektronisch activiteitenbord

Een dergelijk activiteitenbord is een elektronisch hulpmiddel om de baby leuke kinderliedjes te leren. De baby raakt een voorwerp op het activiteitenbord aan en er begint een muziekje te draaien, een geluidje gaat af en/of er gaat een lichtje branden.

Baby: 6-9 maanden

Baby's ontwikkeling

Wanneer de baby zes maanden oud is, kan hij soms al blijven zitten wanneer je hem in zitpositie brengt. Hij valt dan niet opzij. Met zeven maanden kan de baby waarschijnlijk rollen, zitten en staan met hulp. De hersenen ontwikkelen zich in rap tempo en het kindje leert steeds meer probleemoplossende vaardigheden.

De baby ontwikkelt klein-motorische vaardigheden, zoals het vastpakken van kleine voorwerpen tussen duim en vingers. Hij kan zich gebeurtenissen in het recente verleden herinneren. Hij begint de wereld om hem heen steeds verder te exploreren. De baby begint geluiden te articuleren, te beginnen met klinkers.

Leuk speelgoed in deze fase is:

Nijntje blokken van zacht plastic

Het is pakken, voelen en horen voor de baby. Kindjes zijn dol op de zes zachte en leuk gekleurde Nijntje-blokken. De blokken zijn gemaakt van zachte kunststof, hebben reliëf en maken een piepgeluidje.

Baby: 9-12 maanden

Ontwikkelingsfase

De baby kan inmiddels zelfstandig zitten en vanuit zitpositie op handen en knieën kruipen en gaan staan. Het lopen is in aantocht. De baby verkent zijn omgeving steeds meer. Het wordt nu veel moeilijker en vermoeiender de baby in de gaten te houden en te leiden. Het kind ontwikkelt zich volop.

Het herhalen van bewegingen om een doel te bereiken is niet meer voldoende voor het kind. Hij wil veranderingen aanbrengen in zijn omgeving, invloed uitoefenen. Zo gooit het kindje voorwerpen op de grond om de baan waarlangs ze vallen en terechtkomen grondig te bestuderen. Verder leert hij dat een voorwerp nog wel bestaat ook al is het uit zijn blikveld verdwenen.

Leuk speelgoed in deze fase is:

Een baby-looprek of loopkar

Zo'n looprek is een karretje dat het kind kan voortduwen en vele activiteiten kent met onder andere vormen, woordjes, letters en cijfers om te leren. Daarnaast heeft een goed looprek vele grappige geluidseffecten, vrolijke melodietjes en gezongen liedjes.

Houten Motoriekspel

Een ideaal speelgoed ter stimulering van de fijne motoriek van kleine kinderen. Met een voetstuk van hoogwaardig hout, gekleurde metalen geleisporen en kleurrijke houten kralen, die het kind over de metalen sporen kan voortbewegen.

De Peuter: 1-2 jaar

Ontwikkeling van de peuter

In dit jaar groeit de niet-lopende baby uit tot een lopende, klimmende, ravottende, dravende en rennende peuter. Zijn bewegingen niet langer alleen maar reflexmatig. Hij weet steeds beter wat de gevolgen kunnen zijn van zijn bewegingen en handelingen.

Het kind loop en houdt zich daarbij eerst vast aan de bank of tafel. Een loopkar kan zeer stimulerend werken. Een loopstoel, waar het kindje in kan zitten en zich in voortbeweegt, is niet goed voor de rug en de heupen van het kind. Het wordt door deskundigen afgeraden deze aan te schaffen voor het kind. De meeste kindjes tussen 1 en 1,5 jaar vinden het erg leuk om dingen ergens in te stoppen en het er weer uit te halen. Dit kan hij eindeloos herhalen. Ook vindt hij het leuk om voorwerpen aan een ander te geven.

Rond 1,5 jaar kan het kind de trap opkruipen en hij ziet inmiddels even scherp als een volwassene. Vanaf 1,5 jaar wordt hij zeer actief met lopen. Hij ontwikkelt zijn evenwichtsgevoel steeds beter. Balspelletjes vindt het kind leuk en plezierig om te doen. Speelgoed met wieltjes, knopjes en belletjes is ook zijn favoriet. Grote bouwsteentjes (duplo) zijn ook zeer gewild op deze leeftijd. Door het bouwen ontwikkelt hij de motoriek. Ook lekker krijten op papier vindt de dreumes leuk om te doen. Verder is bewegen op muziek fun! Doe met je kind mee en dans samen op muziek.

Leuk speelgoed in deze fase is:

Blokken-set

Met opbergemmer met sorteerdeksel. De emmer bevat blokken in de vorm van cilinders, sterren, driehoeken, vierkanten en plustekens die in de gelijksoortige vormpjes in het sorteerdeksel gedrukt moeten worden.

Duplo / Bron: Efraimstochter, PixabayDuplo / Bron: Efraimstochter, Pixabay

Lego Duplo

Voor urenlang bouwplezier.

Houten hamerspel

Stimuleert de fijne motoriek van kinderen.

Een complete 'mijn eerste treinset'

Bestaande uit een trein met machinist, een wagon met passagier en treinrails. Alle voertuigen doen het goed. Denk ook aan auto´s, vrachtwagens en vliegtuigen. Kiepwagens, een tractor met aanhanger of graafmachines zijn bij veel peuters favoriet!

Houten trekwagen met houten vormen

Robuuste, duurzame bouwstenenwagen van hoogwaardig hout voor, met houten bouwstenen in verschillende vormen en kleuren. Voor uren bouwplezier voor de peuter!

Lees verder

© 2009 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Little Tikes: soorten speelgoed en verkooppuntenLittle Tikes: soorten speelgoed en verkooppuntenLittle Tikes speelgoed is zeer populair kinderspeelgoed. Het speelgoed kenmerkt zich door de uitgesproken vrolijke kleur…
Een leuk verjaardagscadeau is niet moeilijkEen leuk verjaardagscadeau is niet moeilijkIn veel huishoudens in Nederland zal het vaak een probleem zijn om een leuk verjaardagscadeau te bedenken. Op het laatst…
De speel-o-theek, speelgoed lenen in plaats van kopenHeel veel kinderen hebben veel te veel en te duur speelgoed waar ze uiteindelijk haast niet mee spelen. Het dure speelgo…
Goedkoper speelgoed kopenDoor goed op de prijzen te letten, en door goed te vergelijken, kunt u speelgoed goedkoper kopen. U zou ook kunnen overw…

Welk speelgoed voor kleine kinderen?Welk speelgoed voor kleine kinderen?Je gaat op visite bij een jarig kind, of je wilt om een andere reden een cadeautje geven. Welk speelgoed kies je dan uit…
Zhu Zhu pets Hamsters, speelgoedhamsterZhu Zhu pets Hamsters, speelgoedhamsterZhu Zhu pets speelgoedhamsters zijn in 2009 al een grote rage in Amerika geworden. Het is een soort 'denkend' speelgoed.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Soledadsnp, Pixabay
 • http://www.fisher-price.com
 • http://www.kelkoo.nl/b-9010-Playmobil
 • http://www.kelkoo.nl/b-7517-Lego
 • http://www.kelkoo.nl/b-5541-Dora
 • http://www.kelkoo.nl/b-367-Barbie
 • http://www.kelkoo.nl/b-1461-Hello-Kitty
 • http://www.kelkoo.nl/b-18072-Truck
 • http://www.kelkoo.nl/b-9037-Polly-Pocket
 • http://www.kelkoo.nl/b-5489-Disney
 • http://ezinearticles.com/?Stages-of-Developmental-Toys&id=3025556
 • www.nujij.nl/hoe-lang-mag-je-een-baby-laten-huilen.4296587.lynkx
 • http://www.kindjeopkomst.nl/html/baby/ontwikkeling
 • http://www.babyplezier.nl
 • http://www.bol.com/nl/speelgoed/index.html
 • Afbeelding bron 1: Efraimstochter, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 10-04-2023
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Speelgoed
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.