Knutselen met kinderen: Verkleedkleren maken

Knutselen met kinderen: Verkleedkleren maken Zelf verkleedkleren maken voor een voorstelling, van eenvoudige materialen die meestal toch al voor handen zijn. Vuilniszakken bijvoorbeeld, dozen, lappen, of oude kleren. Het kost niks en de kinderen zijn meer betrokken bij een voorstelling als ze hun eigen kostuum hebben gemaakt. Het speelhuis is met 'geknutselde' verkleedkleren heel eenvoudig aan te passen aan een thema. Ook handig voor carnaval of verkleedfeestjes. Een aantal kostuum ideeën.

Robotkostuum van dozen en aluminiumfolie

Heel eenvoudig te maken en al snel mooi resultaat. Je verzamelt een paar dozen, snijdt gaten uit voor armen en hoofd en de kinderen kunnen aan de slag. Aluminiumfolie kan met plakband of tape aan de doos geplakt worden. Verder kunnen de kinderen hun fantasie de vrije loop laten wat betreft de versiering. Het is leuk om even langs een tweedehandszaak te gaan voor snoeren, stekkers, afstandsbedieningen enzovoorts. Ook echte fietslampjes, oude cd`s en waxinelichthouders zijn grappig om te gebruiken. Maar kurken, eierdozen, wc-rolletjes, doppen en draadjes zijn ook prima te gebruiken en met zilverkleurige verf maak je er zo een elektronisch hoogstandje van.

Verkleedkleren: jas uit vuilniszak

Als je een 'vuilnisjas' versiert, kun je er verschillende kostuums van maken. Plak er gele strepen op (schilderstape geel kleuren met waskrijt of stiften, of geel tape) en je hebt een 'brandweerjas'. Met blauw/witte strepen lijkt het een politiejas en met oranjestrepen ben je nét een vuilnisman! Schilderstape (Afplaktape) heeft als voordeel dat je erop kunt schrijven. Het is overal te koop van smal tot breed.

Knip je punten onderaan de jas en plak je er 'geheimzinnige dingen' zoals veertjes, draden en spinnetjes op, lijkt het een heksenmantel! (De onderste strook er nu níet afknippen, want dan wordt hij te kort.)

Je kunt er ook mouwen in maken: Neem een brede strook van een vuilniszak, dubbelvouwen zodat er maar één naad hoeft worden dicht geplakt, leg die tegen het armsgat en knip het uiteinde scheef af. (íets groter dan het armsgat.) Nu kan het vastgeplakt worden met tape, om het armsgat heen. Daarna de naad aan de onderkant van de mouw dichtplakken en de mouw op de goede lengte afknippen. Het wordt steviger als de naden aan de binnen en buitenkant worden vastgetaped.
 • Neem een stevige, donkerkleurige vuilniszak
 • Vouw helemaal open en knip een strook van de 'open' onderkant, (hoe lang moet de jas worden?) De strook kan later als 'riem' gebruikt worden.
 • Knip een hals uit de 'dichte' bovenkant. Niet te groot, kan later nog bijgeknipt worden.
 • Knip vanuit de hals, middenvoor, naar beneden. Nu is de jas 'open' van voren
 • Knip de hoeken van de vuilniszak, dit worden de armsgaten. De vuilniszak is vaak veel te breed, dus vanaf het halsgat een schouderbreed stukje laten zitten en dan schuin naar beneden knippen
 • Plak strepen op de jas ter versiering. Schilderstape (afplaktape) is heel geschikt omdat je dat met stiften of waskrijt kunt kleuren. Je kunt er ook woorden als 'brandweerman' of allerlei toverspreuken op schrijven.
 • Met de strook kun je de 'vuilnisjas' om je middel dichtbinden.
 • Van een lange strook vuilniszak, kun je ook een brandweerslang maken; oprollen en stukjes gekleurd tape eromheen plakken. (Zet er een plastic brandweerhelm bij op, of maak die zelf van een rode strook; een vierkant lapje in de nek,vastnieten.)
 • Knip vierkanten en rechthoeken uit een vuilniszak en plak ze met tape op de jas vast. De bovenkant openlaten! Nu heb je een jas vol zakken.
 • Wil je de jas laten glinsteren, kun je er met plakband lovertjes of goudpapiertjes op plakken.

Pinguïn kostuum

Als het toevallig sneeuwt rond carnaval, kun je heel goed als pinguïn gaan natuurlijk. Voor het kostuum op de foto is een witte ziekenhuisjas gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook een groot wit overhemd of t-shirt gebruiken. Verder heb je een vuilniszak, oranje karton, plakband, touw of elastiek, een schaar en eventueel goudpapier voor het kroontje van de Koningspinguïn.
 • Knip een vuilniszak diagonaal doormidden; van een punt aan de open zijde naar'de andere punt aan de dichte zijde
 • Dit worden de vleugeltjes. Je plakt de punten dicht met plakband, aan de voorkant knip je twee hoeken weg en aan de achterkant plak je ze juist aan elkaar, zodat het een soort 'bolero' wordt De handen verdwijnen in de punten, maar je kunt voor het gemak een opening maken natuurlijk.
 • Knip twee punten uit oranje karton en niet ze vast rond een plastic bekertje waar de bodem is uitgeknipt. Maak er een stuk elastiek aan of twee touwtjes die je achter het hoofd vast knoopt
 • Knip twee grote flap-voeten uit oranje karton, maak in het midden twee gaatjes waar je je veter doorheen kunt doen, zo kun je ze op je schoenen dragen
 • Van goudkarton kun je er nog een kroontje bij maken, maar een zwart mutsje is ook leuk
 • En waggelen maar...

Verkleedkleren; Floddertjes (Naar het boek van Annie M.G.Schmidt)

Leuk voor een 'Floddertje' voorstelling met kleuters! De kinderen nemen een oud (kapot of te klein) kledingstuk mee naar school. Ze mogen het zo 'vies' mogelijk maken! Zelf verf mengen in 'vieze' kleurtjes, wat zand er door heen, roeren en met dikke kwasten op de kleding smeren. Handafdrukken zien er ook lekker 'vies' uit! Strepen maken op de kleren met pen en viltstift, een paar kloddertjes plaksel, een gaatje knippen met een schaar; alles wat normaal niet mag, zeg maar! De vieze kleren met knijpers aan een waslijn hangen en het ziet er prachtig uit.

Voor een voorstelling kunnen de kinderen de vieze, droge kleren aandoen en zich natuurlijk ook nog 'vies' schminken! Vegen op de wang, het haar met gel lekker slordig gemaakt; genieten dus voor kleuters.

Idee voor een 'Floddertjes-voorstelling'

Liedje: (melodie; "lammetje, lammetje, lammetje, kom er eens over het dammetje" en het tweede gedeelte 'ritmisch roepen')

Kijk eens naar ons, wij zijn Floddertjes
Overal vlekken en kloddertjes
Verf op mijn wang, jam in mijn haar
Mama zet de shampoo klaar
maar.............

Wij willen ons niet wassen want van water word je nat
dus wij zijn de vieste klas van de hele stad
ja, wij willen buiten spelen, rollen in het natte zand
dus wij zijn de vieste klas van het hele land


Bij een 'Floddertjes-voorstelling' kunnen verder natuurlijk allerlei liedjes en versjes over water, wassen, tandenpoetsen, enzovoorts worden gezongen. Bellenblazen op het toneel ziet er ook heel mooi uit.

Spion of detective

Maak zelf een 'verstopkostuum'. Heel leuk voor oudere kinderen; een 'spionnenvoorstelling'.
 • Spion in de stad: Schilder stenen op een rechthoekig stuk laken, dat zo lang is als je zelf bent. (Als je een grijs of donkerrood laken neemt hoef je alleen de lijntjes te maken.) Maak er eventueel wat 'grafity' op! Neem een doos die om je hoofd past, en plak het beschilderde laken eromheen of alleen aan de voorkant. Knip kijkgaten in de doos en in het laken. Het laken moet tot op de grond komen. Je bent nu een pilaar of een stuk muur en kunt alles in de gaten houden zónder op te vallen!
 • Spion in de natuur: trek bruin/zwart/groene kleding aan. Schmink je gezicht met zwarte en groene vegen. Neem een stuk touw en knoop er allemaal takjes met bladeren aan. Wikkel het touw om je heen. Maak sneetjes in een strook (bruin/groen) karton en vlecht er rietstengels of andere soepele takjes doorheen. Om je hoofd passen en vastnieten. Zo val je niet op in de natuur.
 • Je kunt je ook als 'boom' verkleden: trek bruine kleren aan en schmink je gezicht helemaal bruin. Bind met touw een aantal takken met bladeren rond je armen. Als de touwtjes van je armen glijden maak je ze met veiligheidsspelden aan je mouwen vast. (wel oude kleren aandoen) Doe je armen omhoog, een beetje voor je gezicht. Zo lijk je net een boom. Bind eventueel nog een nepnestje met een vogeltje op je hoofd.
 • Plak een spiegeltje in een boek. Zo kun je 'achteruit kijken', terwijl je zogenaamd rustig zit te lezen.
 • Trek onopvallende kleren aan; regenjas, zonnebril, hoed/pruik. Neem een krant en knip er een paar 'kijkgaatjes' in. (ogen uit een foto valt het minst op!) Lees 'rustig' de krant, maar houd je omgeving in de gaten.
 • Knip kijkgaatjes in een oude paraplu. Daar kun je je goed achter verstoppen.

Een tweekoppig monster

Een gezellig, tweepersoons carnavalskostuum.
 • Neem een oud, gróót T-shirt of een overhemd. Knip de 'hals' of de boord eruit. Nu kun je er met z`n tweetjes in! Allebei één arm in een mouw en de andere armen om elkaar heen.
 • Je kunt met veiligheidsspelden één grote broek (van karton of stof) met wijde pijpen aan de voorkant van het T-shirt vast maken en de pijpen weer met een speld aan de buitenste benen.
 • Je kunt ook een lap stof omknopen of met veiligheidspelden / een stuk touw om allebei heen vastmaken. Zo kun je de benen niet zien.
 • Maak van twee vuilniszakken een soort 'rok', knip de 'dichte' onderkant eraf, knip één van de zijkanten van beide vuilniszakken open en plak ze aan de andere vast. Van boven met een touw of riem om jullie middel binden. Als je de vuilniszakken van onder inknipt, krijg je allemaal grijze slierten! Een monster-rok.
 • Klauwen maak je van puntige stukken karton, die je met plakband 'rond' plakt en om je vingers schuift.
 • Op de twee buitenste schoenen kun je ook grote kartonnen 'poten' maken. (met elastiek om je enkels vastmaken)
 • Twee enge hoofddeksels maken; hoorns plakken op een kartonnen strook bijvoorbeeld, je gezicht griezelig schminken en je twee-koppig-monster-pak is klaar.
 • Een extra oog schminken op het voorhoofd geeft ook een extra 'eng' effect

Een paard met zijwieltjes

Je kunt een fietsje met een kleine aanpassing deel uit laten maken van het kostuum. Deze 'Zorro' rijdt bijvoorbeeld op een stoer paard met zijwieltjes. Het paardenhoofd is aan weerszijden op karton getekend, ingekleurd en om een latje gelijmd. Het latje is met het uiteinde aan een stang vastgeplakt met tape. (Voor het paardenhoofd kun je ook een kleurplaat gebruiken. Dubbel uitprinten (1x spiegelbeeld) uitknippen en op karton plakken. Een touw als teugel aan het stuur en aan de bagagedrager en heleboel zwarte touwtjes als paardenstaart. Heel eenvoudig en toch leuk om te zien.

Lees verder

© 2009 - 2024 Elas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Poppenkast: Kinderfeestje Schimmenspel 8 tot 12 jarigenPoppenkast: Kinderfeestje Schimmenspel 8 tot 12 jarigenHet 'levend schimmenspel' is vaak een hele ervaring voor kinderen. Het ziet er indrukwekkend uit voor het publiek, maar…
Kinderfeestjes met laag budgetVoor kinderen is het het belangrijkste feestje van het jaar, hun feestje met vriendjes en vriendinnetjes. Dagen van te v…
Kinderfeestje spelletjes, schatzoeken, apekooi, speurtochtSteeds vaker besteden ouders hun kinderfeestjes uit door ergens op locatie te gaan. Een kinderfeestje, voor kinderen tot…
Thuis een themafeestje organiserenThuis een themafeestje organiserenHet aanbod van feestjes wordt steeds meer uitbesteed aan derden. Ouders zijn allebei aan het werk, hebben geen tijd om z…

Dinky toys: van speelgoed tot verzamelobjectDinky toys: van speelgoed tot verzamelobjectHet is al ruim driekwart eeuw geleden dat er werd begonnen met de productie van de metalen speelgoedautootjes van Dinky…
Lego: wat kun je er nog meer mee? Tips voor kinderenOp de meeste scholen staat wel ergens een bak Lego, zo ook op heel veel zolders thuis. De wieletjes en de poppetjes zijn…
Elas (56 artikelen)
Laatste update: 26-01-2013
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Speelgoed
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.