Kinderfeestje spelletjes, schatzoeken, apekooi, speurtocht

Steeds vaker besteden ouders hun kinderfeestjes uit door ergens op locatie te gaan. Een kinderfeestje, voor kinderen tot 10 jaar, kan ook heel goed in en rondom het eigen huis worden gegeven. Maar hoe doe je dat op een gemakkelijke manier? Je kunt hiervoor speciale pakketten huren met verkleedkleren in een bepaald thema. Voor bijvoorbeeld een speurtocht kun je speciale kleding huren in een verkleedkist. Je moet dan zelf nog een route uitzetten en een prijs bedenken.

Schatzoeken en speurtocht

Het doel van dit spelletje is de kinderen een speurtocht te laten lopen met op het eind een heuse schat. De schatkist kun je op allerlei manieren vorm geven, bijvoorbeeld in een groot blik, in een kist of in een zak. De schat kun je verstoppen in een kast, achter een boom, in de grond, zover je eigen creativiteit reikt! Wat leuk is om te doen is een thema verzinnen, bijvoorbeeld een piraten speurtocht naar een schat. De kinderen knutselen van te voren een piratenmasker of piratenhoed (je kunt ook kleren gebruiken) en maken een zwaard van dik karton of hout. De schatkaart (aangepast op het thema) bevat aanwijzingen die de kinderen moeten opvolgen om bij de schat uit te komen. Als je niet zelf wilt knutselen kun je voor een redelijke prijs ook spullen huren. Het is mogelijk om bijvoorbeeld een piraten verkleedkist te huren zodat je een heuse piraten speurtocht kunt organiseren.

Apekooi

Is er een speeltuin in de buurt met diverse speeltoestellen, dan kun je de apekooi spelen met de kinderen. Een leuke verkleedpartij maakt het nog specialer. Je kunt zelf voor verkleed kleren zorgen maar je kunt ook een verkleedkist huren met een bepaald thema. Stippel van te voren een parcours uit, bijvoorbeeld eerst de glijbaan. Laat de kinderen op verschillende manieren van de glijbaan gaan. Vervolgens naar de schommels, erop staan, heen en weer zwaaien al zittend, achterstevoren op de buik erop en rondjes draaien. Daarna door naar het klimrek. Zwaaien als een aapje aan het rek, erop klimmen en er weer af. Is er ook een kabelbaan in de buurt, gebruik die dan vooral! Als alle onderdelen van het parcours zijn doorlopen kun je een picknicklaken neerleggen met daarop een mand met heel veel lekkers erin. Maar als je niet te veel moeite wilt doen kun je ook gewoon het feestje organiseren in een overdekte speeltuin. Zorg er dan wel voor dat de ouders hun kind zelf brengen en halen!

Oud Hollandse spelletjes

Wat kinderen ook heel erg leuk vinden zijn de misschien ietwat ouderwetse spelletjes zoals koekhappen, snoepje opduiken en sjoelen.

  • Voor het koekhappen gebruik je ontbijtkoek. Maak aan een stuk touw of lijn de stukken ontbijtkoek vast. Je kunt het touw aan een kant vastmaken aan een muur, deur of boom en de andere kant vasthouden. Vasthouden met twee volwassenen kan natuurlijk ook. Laat de kinderen met hun handen op de rug naar een koek happen.

  • Snoepje opduiken doe je in een bak water. Daarin leg je een snoepje en laat je de kinderen één voor één met hun mond naar het snoepje happen. Je kunt het beste groot snoep gebruiken omdat het anders erg lastig is voor de kinderen om het snoepje te pakken.

  • Sjoelen is een leuk spel voor jong en oud. Zorg van te voren dat je voor ieder kind een medaille hebt. Laat de kinderen in groepjes (niet te groot, anders is het lang wachten op je beurt) tegen elkaar sjoelen. Als je veel kinderen hebt kun je meerdere groepjes maken en laat je de groepjes die niet sjoelen bijvoorbeeld bellen blazen (wie kan de grootste bel maken?).

Je zult merken dat de kinderen het fantastisch vinden om met elkaar een spel te spelen, of dat nou een speurtocht is of sjoelen. Zolang ze lekker bezig zijn vinden ze het leuk!
© 2010 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een goedkoop kinderfeestje organiserenEen goedkoop kinderfeestje organiserenKinderfeestje hoeven niet altijd duur te zijn. U kunt een goedkoop kinderfeest organiseren en het toch erg leuk maken vo…
Goedkope kinderfeestjes in Friesland onder de tien euroGoedkope kinderfeestjes in Friesland onder de tien euroAls een kind jarig is dan moet er een feestje gegeven worden. Je zoon of dochter verdient immers een uniek kinderfeestje…
Originele kinderfeestjesOriginele kinderfeestjesTja, zijn ze nog wel origineel te krijgen, de kinderfeestjes? Er is al zoveel en zoveel bedacht, dat het steeds moeilijk…
Het leukste kinderfeestje organiserenHet leukste kinderfeestje organiserenMoet je een kinderfeestje organiseren maar heb je geen inspiratie? Of wil je extra origineel voor de dag komen? Zelfs la…

Koehandel: bied met boerenverstandKoehandel is een hilarisch en heerlijk eenvoudig spel: spaar kwartetten van dieren van de boerderij, en zet daarbij je g…
Dominion: kaartspel met vele, vele mogelijkhedenBouw je eigen koninkrijk met overwinningspunten, acties en geldkaarten. De uitdaging is de juiste balans te vinden tusse…
Jozzie (244 artikelen)
Laatste update: 22-08-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.