Poppenkast: Kinderfeestje Schimmenspel 8 tot 12 jarigen

Poppenkast: Kinderfeestje Schimmenspel 8 tot 12 jarigen Het 'levend schimmenspel' is vaak een hele ervaring voor kinderen. Het ziet er indrukwekkend uit voor het publiek, maar niet minder voor de spelers zelf. Toch is er maar weinig voor nodig om het schimmenspel uit te kunnen voeren en met wat kleine aanpassingen worden de levende schimmen nog spannender. Zeker op een feestje een verrassend leuke activiteit, met al gauw een (op foto of film vastgelegd) fantastisch resultaat.

De uitnodiging.

Een spierwit kaartje met een uit zwart papier geknipte figuur erop, is natuurlijk heel toepasselijk. Op deze leeftijd zijn de verschillen tussen jongens en meisjes een stuk groter dan ze eerder waren! Kiezen de jongens voor een monsterachtige figuur, zullen de meisjes misschien een danseres of iets dergelijks uitzoeken. Een plaatje uit een tijdschrift, of een zelf getekende figuur, kan dienst doen als voorbeeld; heel precies uitknippen en met wit/grijs potlood op zwart papier omtrekken. Dit weer uitknippen en op de witte kaart plakken.Andersom kan natuurlijk ook; zwarte kaartjes met witte figuren erop! De uitnodiging voor het schimmenfeestje achterop schrijven of typen (geheimzinnig lettertype!) en erop plakken. "Donkere kleding gewenst" is niet echt nodig voor het schimmenspel, maar wel extra spannend, natuurlijk.

De voorbereiding

Span een wit laken een paar meter voor de achtermuur in een kamer die goed te verduisteren is. Er moet voldoende ruimte voor én achter het laken overblijven (Een slaapkamer is soms geschikter dan de woonkamer). Is het niet donker genoeg, kun je met plakband snel een paar vuilniszakken aan de kozijnen plakken, of aan de gordijnen vast spelden. Hang een felle looplamp tegen de achterwand, de spelers moeten tussen de lamp en het laken in kunnen bewegen.
Stoelen voor het publiek of gezellig wat kussens op de grond en een kist/koffer met verkleedspullen. (hierover straks meer)

Zingen, cadeautjes, taart!)

Om het 'schimmengebeuren' helemaal door te voeren, zou een witte taart met zwarte chocolade figuren natuurlijk prachtig zijn. (sneeuwster met extra poedersuiker, of slagroomtaart zonder de gekleurde vruchtjes)

De cadeautjes kunnen voor deze keer misschien worden uitgepakt door de gever, maar dan achter het laken. Dat ziet er spannend uit en de jarige mag proberen te raden wat het is, door de vorm goed te bekijken.

Schimmenkostuums maken meisjes.

Verkleedkleren; leggings,rokken, (het liefst één met een hoepel eronderin vastgespeld of een tutu) wijde kleding en nauwsluitende kleding, allerlei hoofddeksels, sjaaltjes, schoenen met hoge hakken, lappen stof, riemen, touwtjes, haarbanden en allerlei soorten tasjes. Ook een hoge hoed, een pet, een colbertje, een helm kan goed van pas komen.

Knutselen: grote papieren waaiers vouwen. (A3 papier, om en om in strookjes vouwen, 'harmonica', aan de onderkant een plakbandje erom.) Héle lange nagels; puntige kokertjes (pijltjes) uit papier draaien en om de vingers schuiven. Een strook om het hoofd, waar bijvoorbeeld lange vlechtstroken aan worden geplakt. (krullen met de schaar) of juist grote, naar alle kanten uitstaande punten.

Schimmenkostuums maken jongens.

Verkleedkleren; hoofddeksels in allerlei soorten en maten, colbertjes, wijde T-shirts of pyamajasjes waar ze kussens of krantenpapier bij in kunnen proppen. Riemen, touwen, dozen, stroken stof.

Knutselen: zwaarden, sportartikelen, kartonnen gitaren, robotpakken van dozen, puntige klauwen door 'pijltjes' om de vingers te schuiven, stroken om het hoofd waar vanalles op kan worden geplakt. Ook bij de jongens geldt natuurlijk; wat zijn de interesses van de groep. Zijn het voetballers, moet er natuurlijk een bal bij, een fluitje, een net enz.

Het zou leuk zijn als dit 'kostuumknutselen' in de schimmenkamer gebeurd, zodat ze steeds even kunnen kijken hoe het eruit ziet. Ook voorwerpen als poppen en sportartikelen kunnen ze natuurlijk heel goed gebruiken.

Een voorstelling geven!

Er zijn verschillende mogelijkheden:
  • Fotosessie. Om de beurt in je favoriete kostuum als schim op de foto.
  • In tweetallen een situatie uitbeelden, het publiek mag raden wat er wordt uitgebeeld.
  • Korte filmpjes maken, schimmenspel fragmenten.
  • Een muziekvideo maken. Foto`s van schimmen op window`s moviemaker tot clip bewerken.
  • Een "schimmige" griezelfilm maken.
  • Een voorstelling voor de ouders geven.
  • Een schimmendans uitvoeren.
  • Een 'schimmen-talentenjacht' houden.
  • Sport; acrobatische toeren als schim uitvoeren en vastleggen.
  • Voor alle kinderen een cd branden of een foto uitprinten als herinnering.
© 2009 - 2024 Elas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schimmenspel met kinderen: thuis of op schoolSchimmenspel met kinderen: thuis of op schoolHet schimmenspel; het 'spelen met schaduwen', is een techniek die kinderen over het algemeen erg aanspreekt. Het heeft i…
De poppenkast: (Grote) Stokpoppen makenDe poppenkast: (Grote) Stokpoppen makenStokpoppen knutselen op de basisschool of op een kinderfeestje; kleuters kunnen ze zelf al maken en hanteren. Het eerste…
Werkvormen en speltechnieken voor de dramalesWerkvormen en speltechnieken voor de dramalesDrama is een verplicht basisschoolvak. Er zijn verschillende speltechnieken en werkvormen, waardoor je zowel in de kleut…
Kinderfeestje: Zelf een tijdschrift makenKinderfeestje: Zelf een tijdschrift makenWil je voor je kind een origineel kinderfeestje organiseren, maar niet teveel geld eraan uitgeven? Met een groepje creat…

Knutselen met kinderen; natuurlijk materiaalKnutselen met kinderen; natuurlijk materiaalKinderen knutselen graag en kinderen verzamelen graag. Als ze die twee eigenschappen kunnen combineren, maken ze de mooi…
Kinderfeestje Thema Poppenkast 4 tot 8 jarigenKinderfeestje Thema Poppenkast 4 tot 8 jarigenEen themafeestje is vaak een groot succes, maar een origineel thema verzinnen is soms lastig en bovendien zijn er vaak g…
Elas (56 artikelen)
Laatste update: 07-11-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.