Lego: wat kun je er nog meer mee? Tips voor kinderen

Op de meeste scholen staat wel ergens een bak Lego, zo ook op heel veel zolders thuis. De wieletjes en de poppetjes zijn allang verdwenen, er wordt niet of nauwelijks meer mee gespeeld. Hoe blaas je die oude Lego weer nieuw leven in? In dit artikel praktische tips en ideeën; een Lego bordspel maken bijvoorbeeld, of een kijkdoos knutselen met Legobouwwerkjes. "Pimp je Lego", zeg maar; je kunt er nog een hoop lol aan beleven!

Een bordspel maken van Lego

Nodig: een bouwplaat, legoblokjes in allerlei soorten en maten, een dobbelsteen en eventueel een paar legofiguurtjes als pionnen. (Kun je ook zelf maken, van een paar blokjes)

Maak met legoblokjes een lange kronkelige weg op de bouwplaat. Bijvoorbeeld vanaf de buitenkant als een soort vierkant slakkenhuis naar het midden toe. Geef de blokjes steeds een andere kleur, dan zie je beter op welk 'vakje' je staat straks.
Als het weggetje klaar is, moeten de 'opstakels' worden gebouwd. Dit kan natuurlijk van alles zijn, denk maar eens aan Ganzenbord.

Voorbeelden van 'opstakels':
 • Een gat in het weggetje als 'put'! Als je daar 'op' komt, moet je wachten tot je zes gooit.
 • Bij een zebrapad mag je door lopen! (rijtje zwart/witte blokjes achter elkaar) Je springt dus vijf hokjes over.
 • Bij een stoplicht (rood/geel/groen op elkaar, naast het weggetje) moet je stoppen; één beurt overslaan.
 • Je kunt er ook een trappetje in bouwen. Boven gekomen ben je moe en moet je een beurt overslaan.
 • Een klein wit torentje is een bruidstaart. Je moet met twee pionnen verder, want je bent getrouwd!
 • In het weggetje zit een zwart blokje en daarnaast staat een gevangenis. Drie beurten overslaan?
 • Je kunt er ook een duikplank bij bouwen. Duik eraf en je bent zo een paar hokjes verder.
 • Een poortje is een metaaldetector. Drie plaatsen terug.
 • Een 'brievenbusje' betekent; kanskaart pakken. (Van te voren opdrachten op papiertjes schrijvenbijvoorbeeld; "ga drie plaatsen vooruit, ga terug naar start, gooi nog een keer, enzovoorts.)

Als je de opstakels hebt gebouwd en de afspraken hebt gemaakt, kun je gaan spelen. Een poppetje kan je pion zijn, maar je kunt ook een pion maken van een paar blokjes. Maak ze in een duidelijke kleur, zodat je je eigen pion gemakkelijk kunt herkennen.

Dit bordspel is met oude lego heel eenvoudig te maken. Het leuke is dat je zelf de regels verzint en ze dus ook weer kunt veranderen. Wel goede afspraken maken over de regels. Als de kinderen kunnen schrijven is het mogelijk er een 'spelregelboekje' bij te maken. Het spel kan dan in de klas rondgaan, ieder groepje speelt het een keer. De week daarna mag bijvoorbeeld een ander groepje een spel ontwerpen.

Tegenwoordig is er prachtige lego over bepaalde thema`s te koop. Daarmee kun je een themabordspel maken. Met Indiana Jones lego kun je bijvoorbeeld een avonturen bordspel maken, met krokodillen naast het pad en touwen waar hij aan kan slingeren. Ook met Harry Potter lego zou je een prachtig spel kunnen maken; een gevaarlijke route door Zweinstein bijvoorbeeld!

Legoblokjes 'versieren'

Er zijn legoblokjes met ogen erop, (of gevaarlijke bekken), om dieren, poppetjes, of monsters mee te maken. Die blokjes lijken altijd direct "kwijt" te zijn. Als je met tape of etiket-stickers aan de slag gaat, kun je zelf een voorraadje van die blokjes bijmaken. De kinderen gaan dan weer enthousiast aan het bouwen, hele dierentuinen vol. Als er maar genoeg ogen zijn. De stickers kun je er naderhand weer afhalen. (Een nacht in een sopje, of met stickerverwijderaar.)

De witte etiketten zijn meestal gemakkelijk te verwijderen en de kinderen kunnen er op tekenen. Zo kunnen ze zelf hun lego een nieuw jasje geven. Gezichtjes, bloemetjes, gereedschap, wat dan ook; even op maat knippen en op de blokjes plakken. Zo kunnen ze hun legoblokjes versieren. Voor de 'priegelaars', dat wel!

Voor iemand met een vaste hand, is een speciale stift misschien een idee. (cd-marker bijvoorbeeld) Zo kun je de voorraad 'ogenblokjes' ook even gemakkelijk aanvullen. Dit kun je echter niet meer verwijderen.

Kijkdoos van Lego

De Legowerkjes tentoonstellen in een kijkdoos. Van een schoenendoos (of een andere grote doos), een kijkdoos maken; een stuk uit het deksel snijden en gekleurd vliegerpapier erin plakken. Een gaatje om door te kijken snijden uit de voorkant. De binnenkant kan beschilderd of beplakt worden of de kinderen kunnen er met stiften of waskrijt in tekenen. Een paar voorbeelden:
 • Dierentuin; plaatjes van dieren en bomen, hekken en kooien op de zijkanten tekenen, dieren van lego. (eventueel met dubbelzijdig tape vastzetten.)
 • De ruimte: schilder de doos zwart van binnen. De zijkanten en ook de bodem. Plak er her en der sterren in. Maak van lego een raket. Als je de raket met twee stukjes nylondraad (vissnoer) aan de zijkanten van het deksel vastknoopt, lijkt het net of hij echt door de ruimte vliegt! Blauw vliegerpapier geeft een 'spannend' effect.
 • Stad: Knip plaatjes uit de krant van straten en gebouwen. Plak de zijkanten van de doos helemaal vol. Teken op de bodem van de doos een brede straat. Maak gebouwen en auto`s van Lego.
 • Geel vliegerpapier; een zonnige dag in de stad.

Lego foto filmpje maken

Kinderen bedenken vaak fantastische verhalen met lego. Als ze van de verschillende 'scenes' in het verhaal, (veel) foto`s maken, kunnen ze er met Windows Moviemaker een Lego-foto-filmpje van maken. Op youtube staan veel voorbeelden. Voor oudere kinderen een uitdaging.

Stempelen met Lego

Lego schilderijen maken; neem je lego bouwwerken als voorbeeld en stempel ze na! (De zijkant van een blokje in de verf en dan op papier.) Omdat de steentjes die je stempelt even groot worden als de echte steentjes, lukt het heel goed. Zo kun je je bouwwerken bewaren, ook als je ze weer af moet breken!

Mozaïk van Lego

Ook in het platte vlak kun je met lego werken. Schilderijtjes maken, maar ook letters en cijfers bijvoorbeeld. Leuk om bijvoorbeeld de titel van een filmpje met lego-letters te maken en dan te fotograferen. Maar ook de naam van een tentoonstelling kun je er met lego-letters bijzetten.
© 2009 - 2024 Elas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lego, maar dan goedkoperLego, het bekendste bouwsteentje en kinderspeelgoed ter wereld, krijgt (eindelijk) legale concurrentie. Sinds september…
De LEGO film is een groot succesDe LEGO film is een groot succes‘The Lego Movie’, een film gebaseerd op het LEGO speelgoed was een groot succes. De recensies waren lovend en een vervol…
Lego Digital Designer: Lego op je computer!Lego Digital Designer: Lego op je computer!Wie heeft er niet als kind met Lego gespeeld? Lego, gekleurde blokjes die je op alle mogelijke manieren kon combineren t…
LEGO Juniors: voor kinderen vanaf 4 jaarLEGO Juniors: voor kinderen vanaf 4 jaarIs jouw kind gek op het bouwen met DUPLO? Dan is de kans groot dat je hem of haar ook blij kunt maken met LEGO. Maar de…

Knutselen met kinderen: Verkleedkleren makenKnutselen met kinderen: Verkleedkleren makenZelf verkleedkleren maken voor een voorstelling, van eenvoudige materialen die meestal toch al voor handen zijn. Vuilnis…
Knutselen met kinderen: Zelf speelgoed makenKinderen zijn van nature echte onderzoekers. Proefjes doen met statische electriciteit, spelen met magneten, uitzoeken w…
Elas (56 artikelen)
Laatste update: 07-11-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Speelgoed
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.