Thuis een themafeestje organiseren

Thuis een themafeestje organiseren Het aanbod van feestjes wordt steeds meer uitbesteed aan derden. Ouders zijn allebei aan het werk, hebben geen tijd om zelf wat te organiseren en kinderen vragen naar steeds grotere en spectaculaire activiteiten. Kinderen gaan steeds vaker weg naar pretparken of bioscopen en feestjes kosten steeds meer. Een themafeestje organiseren vraagt wat voorbereiding, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Een thema maakt het mogelijk om samenhang aan te brengen tussen losse onderwerpen en activiteiten. De kleinste en simpelste thema-activiteiten zorgen voor groot plezier!

Voorbereiding

Begin op tijd! Vraag uw kind naar zijn fantasieën. Meestal kom je zo op de gekste en leukste activiteiten! Je kunt ook kijken of je bepaalde activiteiten kunt aanpassen aan een verzonnen thema.

Uitnodigingen

Elk feestje begint met een uitnodiging. Misschien vindt uw kind het leuk om mee te helpen! Als u een feest organiseert met een thema kun u alvast een hint geven! Wees kort maar duidelijk, dus denk hierbij aan:
 • Datum, tijd & adres
 • Moeten ze gebracht of gehaald worden?
 • Moeten ze iets speciaals meenemen?
Misschien kunt u nog wat anders verzinnen dan een kaart? Denk hierbij aan een ballon, slinger, foto enz.

Aankleding

Versier samen met de jarige jullie ruimte! (slingers, tafelkleden, ballonnen). Misschien kunt u samen nog iets verzinnen wat met het thema te maken heeft, kinderen in deze tijd zijn over het algemeen sfeergevoelig.

Ideeën voor een origineel thema

Een reis rond de wereld:

 • Frankrijk: Croissants bakken, schilderen, snorretje, schminken.
 • China: Met stokjes eten, Kung fu panda film kijken, vuurwerk maken.
 • Mexico: Sambaballen knutselen, taco’s maken, piñata.

Prinsen en Prinsessen:

Kroontje knutselen, schminken, troontjesdans (stoelendans).

Kabouters en dwergen:

David de Kabouter kijken, muts maken, Sneeuwwitje en de zeven dwergen kijken.

Heksen en Tovenaars

Amulet maken, heksensoep maken, bezemsteel estafette, hoed knutselen, spreuken verzinnen.

Onderwaterwereld:

Aquarium knutselen, zeeparels kleien en verven, vissticks eten, zeepbellen maken.

Circus

Voorstelling geven, prik de neus, schminken, acrobatiek.

Iets mee naar huis geven?

Als aandenken aan dit fantastische feest, kunt u de kinderen wat mee naar huis geven. Misschien een diploma van het desbetreffende thema, bijv.: Een prinsendiploma of een tovenaarsdiploma. Ook zou u een klein themacadeautje of iets lekkers mee naar huis kunnen geven! Maak bijv. een kleine traktatie wat te maken heeft met het thema.

Tips

 • Sommige activiteiten gaan gewoon anders dan gepland. Raak niet in paniek, zolang er nog plezier is, is het feestje nog steeds geslaagd!
 • Een thema kan ook heel leerzaam en informatief zijn!
 • Hoe klein een activiteit ook is, je stimuleert altijd de ontwikkeling van het kind, houd dat in het achterhoofd.
 • Het is niet altijd mooi weer, dus denk erom dat je ook activiteiten voor binnen verzint Denk hierbij aan bordspelletjes, kringspelen etc.
 • Een gouden regel is: Het aantal gasten is de leeftijd van de jarige.
 • Zet alles van te voren klaar, zodat je je tijdens het feestje helemaal kunt richten op de kinderen.
 • Plan je feestje niet te vol, maar houd zo nodig wat spelletjes achter de hand. Geef ze ook de ruimte om vrij te spelen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Heleen86, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderfeestjes met laag budgetVoor kinderen is het het belangrijkste feestje van het jaar, hun feestje met vriendjes en vriendinnetjes. Dagen van te v…
Een uniek themafeest voor volwassenen: Het P-feest!Een uniek themafeest voor volwassenen: Het P-feest!Stel, je wilt als familie of vriendengroep een leuk en origineel weekend of feest organiseren, maar weet totaal niet wat…
Kinderfeestje spelletjes, schatzoeken, apekooi, speurtochtSteeds vaker besteden ouders hun kinderfeestjes uit door ergens op locatie te gaan. Een kinderfeestje, voor kinderen tot…
Het organiseren van een kinderfeestHet organiseren van een kinderfeestBijna iedere oudere kent het probleem wel. Uw kind is jarig en u mag een verjaardagsfeestje organiseren. Veel ouders wet…

Machiavelli: Spelregels (Basisspel + uitbreiding)Machiavelli: Spelregels (Basisspel + uitbreiding)Machiavelli is een kaartspel van 999games, bedacht door Bruno Faidutti. Leeftijd: +10 Aantal spelers: 2-7 (Met uitbreidi…
GezelschapsspellenGezelschapsspellenGezelschapsspellen zijn al eeuwenoud. De geschiedenis gaat tot 3500 jaar voor Christus. Bekende spellen als mens erger j…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: AJEL, Pixabay
Heleen86 (56 artikelen)
Laatste update: 15-11-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.