Lego Digital Designer: Lego op je computer!

Lego Digital Designer: Lego op je computer! Wie heeft er niet als kind met Lego gespeeld? Lego, gekleurde blokjes die je op alle mogelijke manieren kon combineren tot de meest fantastische ontwerpen. Veel volwassenen kijken vol spijt terug naar het moment dat de blokjes de deur uitgingen. Maar er is hoop! Met Lego Digital Designer bouw je de mooiste Lego-ontwerpen op je computer!

Lego

Het Deense bedrijf LEGO produceert al sinds 1916 speelgoed. Aanvankelijk van hout, maar na de Tweede Wereldoorlog werden de bekende kunststof blokjes geproduceerd. De naam Lego is afgeleid van het Deense 'LEg GOdt', dat letterlijk 'speel goed' betekent. Grappig dat het woord Lego ook als een Latijns woord is te interpreteren, en kan dan zoiets betekenen als ik verzamel, ik lees of ik kies. Na de ontwikkeling van blokjes in verschillende groottes en kleuren, zijn er allerlei elementen aan Lego toegevoegd. Denk maar aan afgeschuinde steentjes om daken te maken, wielen voor auto's, molens, poppetjes en allerlei andere speelelementen. Naast de Lego-lijn is later een grovere variant op de markt gekomen, die geschikter was voor peuters: duplo. Wie heeft geïnvesteerd in duplo hoeft zijn verzameling niet weg te doen, zodra het verfijndere Lego in beeld komt. Lego en duplo zijn prima met elkaar te combineren.

Kinderen

Veel kinderen kunnen hun fantasie helemaal kwijt met Lego. Hoewel er doosjes worden verkocht voor specifieke bouwsels of auto's, proberen kinderen in de praktijk de ontwerpen op eigen wijze te veranderen en te verbeteren. En dat is geweldig voor de ontwikkeling van de fantasie, de creativiteit en het ruimtelijk inzicht. Veel vaders en moeders vinden het geweldig dat hun kind zo met Lego aan de gang gaat, want dan kunnen zo nog eens lekker meespelen!

Design ByMe

Om ook de wat grotere kinderen met Lego te laten spelen heeft Lego het Design ByMe in het leven geroepen, helaas maar tot 2012. Binnen Design ByMe kon je met een computerprogramma zelf ontwerpen maken. Vervolgens was het mogelijk om alle gebruikte steentjes te bestellen, compleet met een door jezelf ontworpen doosje. Een bouwpakketje geheel op je eigen wensen afgestemd. Helaas bestaat de Design ByMe-service niet meer, maar het goede nieuws is: het ontwerpprogramma is er nog wel en is gratis te downloaden!

Lego Digital Designer

Het ontwerpprogramma uit Design ByMe is bekend onder de naam Lego Digital Designer. Hoewel Design ByMe niet meer bestaat, wordt Lego Digital Designer nog steeds doorontwikkeld. Het programma is freeware en dus gratis te downloaden op https://www.lego.com/nl-nl/ldd. Lego Digital Designer is er voor de Windows-computer en ook voor de Mac.

Het ontwerpscherm van Lego Digital DesignerHet ontwerpscherm van Lego Digital Designer

Zelf ontwerpen

Na installatie kun je aan de gang. Er is een enorme keuze uit steentjes en elementen, die je op het virtuele speelbord plaatst. Met kleine knopjes kun je een steentje in de gewenste positie draaien. Je kunt steentjes kiezen in allerlei kleuren, maar als je achteraf kleuren wil veranderen, dan is daar gereedschap voor aanwezig. Het programma is overzichtelijk en eenvoudig in gebruik.

Handleiding en bestellen

Ben je klaar met je ontwerp, dan kun je dit eventueel delen met anderen door het te uploaden naar de Lego-site. Maar er is meer mogelijk. Door een exportbestand te maken in het Excel-formaat, krijg je een overzicht van alle gebruikte steentjes. Heb je thuis Lego, dan kun je meteen controleren of je de juiste materialen in huis hebt om je ontwerp 'in het echt' na te maken. En als je niet genoeg hebt, je kunt alle steentje eenvoudig nabestellen.

Spelen maar!

Heb je de steentjes in huis, dan kun je heerlijk met Lego aan de gang. Maar ook als je alleen op de computer met het ontwerpprogramma Lego Digital Designer aan de slag gaat, kun je uren bezig bouwen. Lekker ouderwets met Lego spelen!
© 2013 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lego, maar dan goedkoperLego, het bekendste bouwsteentje en kinderspeelgoed ter wereld, krijgt (eindelijk) legale concurrentie. Sinds september…
De LEGO film is een groot succesDe LEGO film is een groot succes‘The Lego Movie’, een film gebaseerd op het LEGO speelgoed was een groot succes. De recensies waren lovend en een vervol…
Designer Outlet Roosendaal: adres, openingstijden & parkerenIn het Brabantse Roosendaal kunnen modeliefhebbers naar hartenlust shoppen bij één van de grootste outletcenters van Ned…
Wat is MIDI en hoe werken MIDI-keyboards?Wat is MIDI en hoe werken MIDI-keyboards?Tegenwoordig zijn er veel keyboards op de markt die verbonden kunnen worden met een computer om zo digitale instrumenten…

Verdien geld aan je oude pokemon kaartenEind jaren negentig was het de grote hype: pokemon. De televisieserie werd grijsgedraaid en kinderen spaarden massaal de…
De geschiedenis van PLAYMOBILDe geschiedenis van PLAYMOBILPLAYMOBIL vierde in 2014 het 40-jarig jubileum. De kleine poppetjes van 7,5 centimeter lang dragen bij aan urenlang spee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: lego.com
  • Wikipedia: lego
  • ComputerTotaal, sept 2013: Lego digital designer 4.3
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 02-07-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Speelgoed
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.