Lego, maar dan goedkoper
Lego, het bekendste bouwsteentje en kinderspeelgoed ter wereld, krijgt (eindelijk) legale concurrentie. Sinds september 2010 is Lego na een uitspraak van het Europese Hof zijn alleenrecht op de bouwsteentjes kwijt. Lego-klonen als BanBao en Mega Bloks kunnen nu hun slag slaan in Nederland.
Lego is afkomstig uit Denemarken. Al in 1932 startte meubelmaker Ole Kirk Christiansen met het maken van houten speelgoed dat hij Lego noemde. De etymologie van het woord ‘Lego’ is zowel vanuit het Deens (LEg GOdt betekent letterlijk ‘speel goed’) en vanuit het Latijn (‘Lego’ betekent ‘ik verzamel’) te verklaren. Vanaf 1947 begon zijn bedrijf ook plastic steentjes te maken en begon het succesverhaal van Lego. Inmiddels is Lego de grootste speelgoedfabrikant van Europa met een omzet van meer dan een miljard euro.
Lego raakt het alleenrecht kwijt
Na meer dan een halve eeuw alleenrecht op plastic bouwsteentjes te hebben genoten, zorgde een uitspraak van het Europees Hof op dinsdag 14 september 2010 ervoor dat het Lego-steentje niet als Europees merk mag worden geregistreerd. Het Hof oordeelde dat de vorm van Legostenen “noodzakelijk is om een technische uitkomst te verkrijgen”. Om die reden mogen nu ook andere bedrijven vergelijkbare bouwstenen op de Europese markt brengen. De naam ‘Lego’ blijft wel beschermd en mag niet door andere bedrijven gebruikt worden.
Lego-variant 1: Banbao van Slugo
BabBao is afkomstig uit China en wordt door importeur Slugo op de Nederlandse markt gebracht. BanBao produceert naar eigen zeggen speelgoed dat “bijdraagt aan de mentale weerbaarheid, het creatief en logisch nadenken en het oplossingsgericht werken van een kind”. Steeds meer speelgoedwinkels hebben BanBao inmiddels in de schappen liggen, soms direct naast de Lego. Het assortiment van BanBao is vooralsnog beperkter dan dat van Lego, maar elke week komen er producten bij. Het prijsniveau van BanBao ligt ongeveer 25 tot 30 procent onder dat van Lego. De BanBao producten kun je ook online in de webshop aanschaffen.
Lego-variant 2: Mega Bloks
Mega Bloks is een onderdeel van het Canadese bedrijf MEGA Brands, een enorm speelgoedbedrijf dat met verschillende merken wereldwijd aanwezig is. MEGA Brands was een van de bedrijven die bij het Europees Hof het alleenrecht van Lego met succes heeft aangevochten. De collectie van Mega Bloks is breed en gevarieerd en is voornamelijk gericht op jongens van vijf tot en met twaalf jaar; van raceauto’s tot robots en van brandweerauto’s tot motoren. Mega Bloks worden door verschillende winkels en online speelgoedwinkels aangeboden. Net als bij BanBao liggen de prijzen ruim onder die van Lego.
Meer Lego-concurrentie
Naar verwachting zullen op korte termijn meer (speelgoed-)bedrijven zich gaan richten op Lego-klonen. Veel ‘namaak-Lego’ is nauwelijks van de echte Lego te onderscheiden. Bovendien passen de stenen van sommige merken (o.a. Mega Bloks) op die van Lego.
© 2010 - 2024 Michielonline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bronnen en referenties
- www.lego.com
www.slugo.nl
www.megabrands.com