De geschiedenis van LEGO

De geschiedenis van LEGO Wat is de geschiedenis van LEGO en welke ontwikkelingen heeft dit fantastische bouwspeelgoed doorgemaakt? LEGO is voor alle leeftijden en in heel veel landen ter wereld te koop en het lijkt of het er altijd al is geweest. LEGO is en blijft leuk om mee te spelen voor elke nieuwe generatie. In 2015 bleek dat LEGO het sterkste merk is en het bedrijf blijft bezig met het ontwikkelen van nieuwe bouwdozen en producten als films, games et cetera. Er zijn verschillende pretparken en zelfs hele tentoonstellingen van LEGO bouwstenen. Waar komt LEGO eigenlijk vandaan en wat betekent LEGO? Wanneer is Lego world 2016 en waar wordt dit LEGO evenement gehouden?

Lego; het bedrijf van Ole Kirk Kristiansen

In 1932 begon een lokale timmerman (Ole Kirk Kristiansen) in Billund (Denemarken) met het maken van houten speelgoed vanuit huis. Dit huis stond in het centrum van Billund en was bekend als het leeuwenhuis (naar de twee leeuwfiguren die buiten het huis ‘de wacht hielden’). In 1934 werd het bedrijf omgedoopt in de naam LEGO. De zaken gingen zo goed dat in 1949 vijftig mensen in dienst waren.

Brits patent voor het maken van plastic bouwstenen

In datzelfde jaar verkreeg het bedrijf een Brits patent voor het maken van kleine plastic bouwstenen. Onder leiding van de zoon van Ole Kirk Kristiansen, Godtfred, begon het bedrijf met de productie van LEGO (zoals zij de kleine steentjes noemden). In 1958 werd de onderkant zo gemaakt dat twee steentjes stevig op elkaar passen. Deze ontwikkeling zorgde voor nieuwe mogelijkheden. Het ging zo goed, dat men in 1960 stopt met de productie van houten speelgoed. Er wordt alleen nog maar plastic speelgoed gemaakt.

De naam LEGO

De naam is afgeleid van het Deense leg godt (speelgoed, maar go zijn ook de eerste twee letters van de naam van de zoon van Ole Kirk Kristiansen ‘Godtfred’). In het latijn betekent LEGO ‘ik zet in elkaar’, maar ook ‘ik verzamel’ (en ‘ik lees’).

Legoland

In 1968 opent Legoland in Billund. Later volgen parken in onder andere Duitsland en Amerika.

Octrooi LEGO verstreken

In 2008 oordeelde het Europese Hof van Justitie dat de Deense Fabrikant Lego geen alleenrecht meer heeft op het maken van de zogenaamde LEGOsteentjes. Verschillende concurrenten komen met soortgelijke steentjes. Minder stevig, maar wel goedkoper en perfect passend op de originele LEGOsteentjes.

LEGO en Harry Potter

In 2001 (rond de première van de film 'Harry Potter en de Steen der Wijzen') kwamen de eerste sets van LEGO Harry Potter uit. In 2011 waren er al vijftig verschillende LEGO Harry Potter sets. Ook zijn er speciale LEGO Harry Potter boeken;
 • LEGO Harry Potter een wereld vol magie door Elisabeth Dowsett, ISBN 978-90-488-1097-0
 • LEGO Harry Potter alle figuren uit de magische wereld door Jon Richards, ISBN 978-90-488-1522-7

LEGOgames

Sinds 2005 worden er LEGOgames gemaakt door ontwikkelaar TT. De eerste was LEGO:Star Wars. Daarna zijn onder andere verschenen:
 • Batman
 • Harry Potter
 • Indiana Jones
 • Pirates of the Carribean
 • The Lord of the Rings
 • Marvel Super heroes
 • LEGO Movie Videogame

In de games van LEGO zijn er altijd personages met unieke vaardigheden waarmee de puzzels opgelost moeten worden.

LEGO Jurassic World

Op 12 juni 2015 wordt LEGO Jurassic World uitgebracht. In het spel zitten vier gameversies van de verschillende Jurassic Park-films:
 • Jurassic Parc
 • The Lost World: Jurassic Parc
 • Jurassic Parc III
 • Jurassic World

In het spel zitten meerdere achtervolgingsscènes en het spel is met meerdere spelers te spelen. Ook de dino's zijn te besturen.

LEGO Dimensions

LEGO Dimensions kwam op 27 september 2015 uit. De game werkt op basis van fysieke bouwstenen (je moet eerst bouwen) en poppetjes waarmee je weer andere poppetjes en voertuigen kunt unlocken. Door deze op een speciale schijf te plaatsen kunnen ze ook in het spel worden gebruikt. De game kan ook worden uitgebreid door nieuwe fysieke LEGO figuurtjes te kopen (denk aan bijvoorbeeld Lord of the Rings, Ghostbusters en Doctor Who) en deze aan het spel te koppelen.

LEGO Worlds

LEGO Worlds is de LEGO variant van Minecraft. Dit op zich heel bijzonder want Minecraft is geïnspireerd op LEGO. Het spel bevindt zich nog in Earl Acces via Stream zodat spelers door middel van feedback verbeteringen kunnen aangeven. Het is de bedoeling dat het spel in 2016 officieel op de markt komt.

LEGO Friends

Door de toenemende concurrentie is het van levensbelang voor LEGO om te blijven vernieuwen. Nieuwe pakketten worden vaak samen met thema’s en verhalen geïntroduceerd. Er is een website en een blad voor de jonge LEGOfans. En er is nu een speciale voor meisjes ontworpen LEGOserie genaamd Friends met veel roze en paars. Dit na lang aandringen van de Deense verkopers die de bestaande meisjeslijn Belville van slechts vier grote verschillende pakketten te mager vonden. De nieuwe lijn Friends zorgde in 2012 voor een omzetstijging van 20%.

Lego Frozen

De enorm populaire film 'Frozen' en het succes van de later uitgebrachte dvd van deze film zorgde voor een dusdanig grootte vraag naar 'frozen-spullen' dat het LEGO set 'Elza's fonkelende ijskasteel' in december 2014 in veel landen uitverkocht of geheel niet te koop was.

LEGO voor alle leeftijden

LEGO is voor alle leeftijden. Er is DUPLO voor peuters. Er zijn basispakketten voor de beginner tot het zelf ontwerpen van robots en die programmeren met de software van de robotica-serie LEGO Mindstorms NX voor de zeer gevorderde bouwer.

LEGO juniors

Sinds 2014 is er LEGO juniors in Nederland te koopt. LEGO juniors is er voor kinderen tussen de 4 en 7 jaar om de overstap van DUPLO naar LEGO wat makkelijker te maken. De kenmerken van LEGO juniors zijn;
 • voorgesorteerde zakjes
 • eenvoudige instructies
 • snel-start-elementen

Hierdoor zijn de pakketjes van LEGO junior eenvoudig te bouwen.

LEGO WeDo

Met LEGO WeDo kunnen jonge kinderen (6 t/m 10 jaar) op eenvoudige wijze (icoontjes) aan de slag met programmering en besturing. LEGO We Do is niet in de speelgoedwinkel verkrijgbaar.

LEGO Mindstorms

LEGO Mindstorms is voor kinderen vanaf 10 jaar. Met LEGO Mindstorms kunnen zij hun eigen robot ontwerpen, bouwen en programmeren. LEGO Mindstorms is te koop in de speelgoedwinkel, maar niet in elke.

LEGO nu

De LEGO Group is in handen van de derde en vierde generatie van de familie. Er zijn over de jaren meer dan 400 biljoen LEGO steentjes gemaakt. Inmiddels vindt de productie van de steentjes niet alleen meer in Billund plaats, maar ook in het buitenland.

'The Lego Movie' (de Lego film)

Op 8 februari 2014 is 'The Lego Movie' in Amerika in première gegaan. In het openingsweekend heeft de LEGO film al 69 miljoen dollar (50 miljoen euro) opgebracht. De film heeft 60 miljoen dollar gekost om deze te maken. De film is geproduceerd door Warner Bros in samenwerking met LEGO Denemarken. 'The Lego Movie' is gebaseerd op het legospeelgoed en ronduit een kaskraker te noemen. De recensies zijn zeer positief.

Grote LEGO tentoonstelling 'The Art of the Brick'

Vanaf 29 mei 2014 t/m 26 oktober 2014 was de grote LEGO tentoonstelling 'The Art of the Brick' te zien in Amsterdam EXPO. De Amerikaanse kunstenaar Nathan Sawaya heeft 75 kunstwerken gemaakt van meer dan één miljoen LEGO steentjes. CNN heeft deze tentoonstelling uitgeroepen tot één van de tien tentoonstellingen ter wereld die je gezien moet hebben. De kunstenaar heeft LEGO bouwwerken gemaakt van kunstwerken van onder andere Vermeer, Rembrandt, Rodin, van Munch en Da Vinci. Daarnaast was er in de tentoonstelling een zes meter lang skelet van een T-Rex (80.000 steentjes) te bewonderen. Alles van LEGO steentjes. Bezoekers konden ook zelf aan de slag in een aparte ruimte om zelf een kunstwerk te bouwen met LEGO.

LEGO world 2016

LEGO world 2016 wordt wederom gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht. Dit grote LEGO spektakel word voor de 17e keer gehouden en vind plaats in de herfstvakantie van dinsdag 18 oktober t/m maandag 24 oktober 2015. Op LEGO world zijn levensgrote LEGO bouwwerken, LEGO bouwwedstrijden, miljoenen LEGO steentjes, een bioscoop en nog veel meer te zien.

Koning Willem Alexander en Koningin Maxima

Speciaal voor LEGO world 2014 had de Vlaamse kunstenaar Dirk Denoyelle koning Willem Alexander en koningin Maxima nagemaakt van LEGOsteentjes. Dirk Denoyelle heeft samen met zijn assistent 600 uur aan de beelden gewerkt. Er zijn ongeveer 100.000 LEGOsteentjes gebruikt in allerlei vormen en kleuren. Bijna alle LEGOsteentjes zijn aan elkaar gelijmd voor de stevigheid en om te voorkomen dat de beelden tijdens het transport uit elkaar zouden vallen. Om esthetische redenen zitten er echter ook een aantal steentjes los. Het was daarom verboden de beelden van koning Willem Alexander en koningin Maxima aan te raken.

Sterkste merk 2015

Uit een onderzoek door het Britse onderzoeksbureau Brand Finance kwam LEGO als sterkste merk in 2015 naar voren.

LEGO schoonmaken

LEGO en DUPLO kun je in een waszak gewoon in de wasmachine wassen op 30 of 40 graden Celsius. Gebruik geen wasverzachter en zet de centrifuge optie uit (in verband met mogelijke krassen). Doe ook geen LEGO met stickers, frictiemotors, poppetjes, onderdelen met lampjes en/of batterijen in de wasmachine. Drogen kan met een handdoek of buiten, maar niet in de felle zon.

LEGO records

Het hoogste LEGO bouwwerk was een toren van 24,91 meter hoog. De toren bestond uit bijna vierhonderdduizend stenen met 8 nopjes en was gemaakt door een groep van meer dan 6000 kinderen in de stad Tallinn (Estland).Het langste LEGO bouwwerk was een lint van ruim 610 meter ook gebouwd door schoolkinderen. Dit keer in LEGOland Californië,in de Verenigde Staten.

Lees verder

© 2013 - 2024 Opgroeien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lego, maar dan goedkoperLego, het bekendste bouwsteentje en kinderspeelgoed ter wereld, krijgt (eindelijk) legale concurrentie. Sinds september…
De LEGO film is een groot succesDe LEGO film is een groot succes‘The Lego Movie’, een film gebaseerd op het LEGO speelgoed was een groot succes. De recensies waren lovend en een vervol…
Lego Digital Designer: Lego op je computer!Lego Digital Designer: Lego op je computer!Wie heeft er niet als kind met Lego gespeeld? Lego, gekleurde blokjes die je op alle mogelijke manieren kon combineren t…
LEGO Juniors: voor kinderen vanaf 4 jaarLEGO Juniors: voor kinderen vanaf 4 jaarIs jouw kind gek op het bouwen met DUPLO? Dan is de kans groot dat je hem of haar ook blij kunt maken met LEGO. Maar de…

Verdien geld aan je oude pokemon kaartenEind jaren negentig was het de grote hype: pokemon. De televisieserie werd grijsgedraaid en kinderen spaarden massaal de…
Gluten kom je overal tegenGluten kom je overal tegenGluten komen voor in eten. Iemand met een glutenallergie weet dus dat brood, pasta en koekjes bijvoorbeeld uit den boze…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Mwewering, Pixabay
 • Visit Billund, The official Tourist Guide
 • Legostories door Thor van Oordt (Bijenkorf Magazine)
 • Wathandig, Albert Heijn Zaandam, nummer 1-2013
 • 'The Lego Movie' kaskraker voor Warner Bros (www.belegger.nl, 9 februari 2014)
 • www.legoleerlijn.nl
 • 'Vorstenpaar in 100.000 blokjes' door Ellen den Hollander (Algemeen Dagblad, 16 oktober 2014)
 • 'Dat kan mijn zoontje ook... toch?' (Zin nummer 116, 2014)
 • 'LEGO Harry Potter alle magische figuren uit de magische wereld' door Jon Richards (Uitgeverij Moon, Amsterdam 2012)
 • 'Lego Harry potter een wereld vol magie' door Elizabeth Dowsett (Juniorpress books, Amsterdam 2011)
 • Folder 'LEGO juniors' 2014
 • LEGO Club magazine (juni-juli-augustus 2014)
 • www.expo.nl
 • www.jaarbeurs.nl
 • 'LEGO Mindstorms EV3' (folder The LEGO Group 2013)
 • 'Lego lost Ferrari af als het sterkste merk' (De Volkskrant, 18 februari 2015)
 • 'Lego games: niet te stoppen' (Metro, 9 juni 2015)
 • 'Verslavend speelgoed' (Sir Edmund, 17 oktober 2015)
 • Ian Harrisson, Geniaal, Fontaine Uitgevers, cop 2004
Opgroeien (75 artikelen)
Laatste update: 12-09-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Speelgoed
Bronnen en referenties: 19
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.