Verdien geld aan je oude pokemon kaarten

Eind jaren negentig was het de grote hype: pokemon. De televisieserie werd grijsgedraaid en kinderen spaarden massaal de kartonnen ruilkaarten die bij deze hype hoorden. Grote kans dus dat als je bent opgegroeid in deze tijd, je nog ergens een stapeltje van deze kaartjes in een stoffige kast hebt liggen. Hoewel de hype minder geworden is, is pokemon nog steeds populair. Wist je dat sommige kaarten ondertussen veel geld waard kunnen zijn? Maar hoe herken je deze dan en welke kaarten zijn veel waard? De waarde van pokemon kaarten kan erg variëren, dit heeft vooral te maken met de zeldzaamheid van een kaart, hoe zeldzamer hoe waardevoller. Ook de staat waarin de kaart verkeerd doet erg veel voor de waarde. Een kaart in perfecte staat kan veel opleveren, maar een kaart in slechte staat, hoe zeldzaam ook, zal niet veel meer waard zijn. Iets anders waar op gelet moet worden is of een kaart wel echt is. Namaak kaarten hebben geen waarde. Om erachter te komen of een kaart zeldzaam of gewoon namaak is, is de beste optie om de kaart op internet op te zoeken. Kun je de kaart niet op internet vinden dan kun je ervan uitgaan dat deze nep is. Er zijn verschillende kenmerken die een pokemon kaart zeldzaam kunnen maken, deze zullen nu één voor één besproken worden.

1st edition

Kaarten die over het algemeen meer waard zijn, zijn de zogenaamde 1st edition kaarten. 1st edition slaat op de eerste oplage van een set kaarten, de volgende oplages worden unlimited genoemd. Omdat de 1st edition kaarten zeldzamer zijn, zijn deze meer waard dan de unlimited kaarten. De meest waardevolle 1st edition kaarten zijn degene uit de base set, dit is de eerste set pokemon kaarten die zijn uitgekomen, toen de hype net begon. 1st edition kaarten zijn gemaakt tot en met de set Neo Destiny (met uitzondering van base set 2), latere sets bevatten geen 1st edition kaarten meer.
Maar hoe herken je deze kaarten dan? Dat is vrij simpel, op deze kaarten staat een klein rond logo dat 1st edition leest. Dit logo is te vinden links naast het gouden beschrijvingsbalkje onder het plaatje van de pokemon. Een voorbeeld van hoeveel dit logo’tje kan doen voor de waarde van een kaart is de charizard kaart. Een Engelse 1st edition charizard kaart is 75 euro waard, terwijl de unlimited versie maar 12 euro waard is.

Shadowless

Naast de 1st edition kaarten zijn er ook nog de zogenaamde shadowless kaarten in de base set. Deze vormden een soort overgang tussen 1st edition en unlimited kaarten. Ze hebben niet het 1st edition logo, maar zijn te herkennen aan een aantal subtielere verschillen. In vergelijking met de unlimited kaarten hebben de shadowless kaarten dunner gedrukte tekst, geen schaduw rond de rand van het plaatje van de pokemon en bij de copyright informatie hebben de shadowless kaarten het jaartal 99 extra. Deze kaarten zijn bijna net zo zeldzaam als de 1st edition kaarten en daarom ook meer waard dan de unlimited kaarten.

Promotie kaarten

Bepaalde pokemon kaarten waren niet te koop, maar alleen te verkrijgen bij speciale promotie evenementen of bij wedstrijden. Dit zijn vaak zeldzamere kaarten en dus ook waardevol. Ook hier geld natuurlijk weer hoe zeldzamer hoe waardevoller.

Foutjes

Andere kaarten die veel waard kunnen zijn, zijn kaarten met drukfoutjes. Deze kaarten zijn veel waard omdat er vaak maar weinig van zijn. Deze foutjes kunnen variëren van heel groot tot bijna niet merkbaar, maar ze kunnen de waarde van een kaart flink verhogen. De lijst met foutjes is eindeloos, maar waar je aan moet denken zijn logo’s die vergeten of verkeerd om gedrukt zijn, foutjes in tekst of nummers en kaarten die holografisch horen te zijn maar dit niet zijn. Een lijst met fouten van specifieke kaarten is te vinden op de website van bulbapedia.

Meest waardevolle pokemon kaart

De meest waardevolle pokemon kaart is de zogenaamde illustrator card. Dit is een Japanse kaart met een plaatje van een pikachu met een verfkwast. Van deze kaart zijn er maar zes gemaakt, wat deze een van de meest zeldzaamste kaarten maakt. Deze kaart werd niet verkocht, maar was te winnen in een wedstrijd waarbij pokemon kaarten ontworpen moesten worden. In het verleden is deze kaart verkocht voor twintig duizend euro, een waar goudmijntje dus!

Heb je dus nog pokemon kaarten liggen, in goede staat en met een van bovenstaande kenmerken, dat kun je er wellicht nog een leuk centje mee verdienen! De waarde van individuele kaarten kan op internet worden gevonden, via sites zoals eBay of pokemonparadijs.
© 2013 - 2024 Darkeyes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf Pokémon kaarten makenKinderen kunnen ook hun eigen pokémon kaarten maken. Naast het geld dat aan pokémon kaarten wordt uitgegeven, nu besteed…
Geld verdienen met pokémonkaartenGeld verdienen met pokémonkaartenIedereen kent het wel: Pokémon. Veel mensen hebben vroeger de tekenfilmserie gekeken of kijken deze nog steeds. Daarnaas…
Pokémon Go: hoe maak je je Pokémon sterker?Pokémon Go: hoe maak je je Pokémon sterker?In Pokémon Go is het de bedoeling om zoveel mogelijk verschillende Pokémon te vangen. Hiervoor moet je daadwerkelijk naa…
Pokémon Black en WhitePokémon Black en WhitePokémon Black en White zijn de twee nieuwste Pokémon games voor de Nintendo DS. De spellen zit vol met nieuwe features d…

De Rockboard scooter, een grote hit op speelgoedgebiedDe Rockboard scooter, een grote hit op speelgoedgebiedDe Rockboard Scooter is op speelgoedgebied de grootste hit voor het jaar 2013 en waarschijnlijk ook nog voor 2014. Boven…
Lego Digital Designer: Lego op je computer!Lego Digital Designer: Lego op je computer!Wie heeft er niet als kind met Lego gespeeld? Lego, gekleurde blokjes die je op alle mogelijke manieren kon combineren t…
Bronnen en referenties
  • http://bulbapedia.bulbagarden.net/
  • http://www.youtube.com/watch?v=srJW43aIsHk
  • http://www.ebay.com/gds/Pokemon-Card-Errors-and-Misprints-/10000000143920845/g.html
  • http://www.pokemon-paradijs.com/
Reactie

Jan de Deugd, 26-03-2015
Hallo,
ik heb best wel veel Pokémon kaarten maar weet niet de waarde van de kaarten deze lagen op zolder, hoe of wat kan ik doen of waar vind ik de waarde van deze pokémon kaarten?
MVG.Jan Reactie infoteur, 08-04-2015
Hallo Jan,
Aan de hand van dit artikel kunt je nagaan of je kaarten nog (veel) waarde hebben. De precieze waarde van goed bewaarde kaarten kun je terugvinden op verschillende websites, zoals pokemonparadijs bijvoorbeeld.

Darkeyes (17 artikelen)
Gepubliceerd: 22-10-2013
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Speelgoed
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.