De geschiedenis van PLAYMOBIL
PLAYMOBIL vierde in 2014 het 40-jarig jubileum. De kleine poppetjes van 7,5 centimeter lang dragen bij aan urenlang speelplezier. Met de verschillende speelsets kunnen kinderen hun eigen verhalen creëren en spelen. Wat is de geschiedenis van PLAYMOBIL, waarom is PLAYMOBIL juist in Nederland zo populair, welke speciale sets zijn er in Nederland verkrijgbaar en waar is de speciale tentoonstelling 'PLAYMOBIL, 40 jaar speelplezier' te zien?
PLAYMOBIL poppetjes
PLAYMOBIL bestaat uit poppetjes met bijbehorende accessoires. De ledematen kunnen (beperkt) bewegen en de handen zijn zo gemaakt dat alle accessoires er precies in kunnen klikken. Het hoofd kan ronddraaien en heeft meestal een vrolijk gezicht.
Systeemspeelgoed
PLAYMOBIL is zogenaamd systeemspeelgoed; de onderdelen van de verschillende poppetjes/sets zijn uitwisselbaar. Met PLAYMOBIL worden kinderen uitgedaagd hun fantasie te gebruiken. Door samen te spelen worden de sociale vaardigheden gestimuleerd.
De geschiedenis van PLAYMOBIL
De eerste PLAYMOBIL figuurtjes werden in 1971 geschetst en uitgewerkt door Hans Beck (de toenmalige ontwerper/ontwikkelaar van de Duitse firma Geobra Brandstätter GmbH). Het bedrijf zocht een manier om met de oliecrises om te gaan. Het familiebedrijf maakte op dat moment vooral grote spullen van plastic (trapauto’s, zelfs schoolbankjes). Door de stijging van de olieprijs werden deze spullen onbetaalbaar. Het was belangrijk zo snel mogelijk betaalbare en dus kleinere spullen te maken. PLAYMOBIL paste helemaal in deze nieuwe koers die het bedrijf moest gaan varen.
PLAYMOBIL en Nederland
In 1974 stond de Duitse firma Geobra Brandstätter GmbH (nog steeds een familiebedrijf) op de Spielwarenmesse. Op deze enorme speelhoedbeurs in Duitsland kwamen inkopers uit de hele wereld hun bestellingen voor 1975 plaatsen. Op de een-na-laatste-dag raakte een Nederlandse inkoper van speelgoedhandel Otto Simon geïnteresseerd. Hij plaatste een order van (omgerekend) ongeveer 1 miljoen euro aan cowboytjes, riddertjes en bouwvakkers. Door deze grote order raakten ineens ook inkopers uit Duitsland geïnteresseerd. De belangstelling voor PLAYMOBIL was er en is nooit meer weggegaan.
PLAYMOBIL maakt soms speciale lokale producties zoals de duo-pak versie van koning Willem & koningin Maxima in Nederland.
Ook zijn Maarten Luther, Albrecht Dürer speciaal op de Nederlandse markt gebracht, net als luitenant Van Ruytenburch en kapitien Banninck Cocq (het centrale duo van De Nachtwacht).
Daarnaast maakt PLAYMOBIL voor België en Nederland een speciale sinterklaas-aftelkalender met elke dag een kleine verrassing van het moment dat Sinterklaas ons land binnenkomt tot 5 december.
PLAYMOBIL nu
PLAYMOBIl wordt nog steeds gemaakt door het zelfde familiebedrijf. Inmiddels zijn er bijna 2,6 miljard speelfiguurtjes verkocht in meer dan 80 landen. Door de technische mogelijkheden is er meer mogelijk dan ruim 35 jaar geleden. Er kunnen nog kleinere onderdelen worden gemaakt en de gezichtjes zijn meer ingevuld (baardstoppels, blosjes et cetera). Er zijn PLAYMOBIL Fun Parks en PLAYMOBIL Speeldagen. Op de website kunnen spelletjes gespeeld worden en regelmatig verschijnen er nieuwe sets.
PLAYMOBIL Fun Parks
PLAYMOBIL Fun Parks zijn kleinschalige doe-parken. Het PLAYMOBIL speelgoed is te zien en vooral te beleven op levensechte grootte. Kinderen krijgen als het ware de kans om zelf een 'PLAYMOBILpoppetje' te zijn en hun eigen verzonnen avonturen te beleven. Ook zijn er volop ruimtes waar met PLAYMOBIL gespeeld kan worden.
PLAYMOBIL Speeldagen
Van 8 t/m 13 augustus 2013 werden de PLAYMOBIL Speeldagen gehouden. Dit evenement vond plaats op het terrein bij Paleis ’t Loo. Met het toegangskaartje kon je ook meteen het paleis bezoeken. Bij de PLAYMOBIL Speeldagen gaat het om samen spelen, ontdekken, beleven en deelnemen. Er waren zes verschillende PLAYMOBIL thema’s:
- Knights & Princesses
- City Action
- Country
- Pirates
- Sports & Action
- PLAYMOBIL 1,2,3 (voor de allerjongste kinderen)
Er waren exposities te zien van de collecties van verzamelaars, PLAYMOBIL films te zien, je kon geschminkt worden en nog veel meer. Dit was de eerste keer dat de PLAYMOBIL Speeldagen werden gehouden. Het is de bedoeling dat dit een jaarlijks terugkerend fenomeen wordt.
40 jaar PLAYMOBIL
In 2014 vierde PLAYMOBIL het 40-jarig jubileum. Er waren vier speciale jubileumsets te koop;
- Ridder (5168)
- Brandweer (5169)
- Prinsesseneiland (5456)
- Pony (5457)
Tentoonstelling 'PLAYMOBIL, 40 jaar speelplezier'
In het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn is van 3 april 2015 tot 3 januari 2015 de speciale tentoonstelling 'PLAYMOBIL, 40 jaar speelplezier' in drie grote zalen te zien. Er zijn levensgrote PLAYMOBIL poppen (160 cm) en spectaculaire PLAYMOBIL bouwwerken waarin de kinderen vaak zelf kunnen spelen. Daarnaast is er een machine die waar je bij staat een echt PLAYMOBIL figuurtje maakt.
Lees verder