Je eigen zeep traktatie maken

Als je een zoon of dochter op de basisschool hebt, zul je weten hoe lastig het is om een geschikte traktatie te verzinnen. Natuurlijk wil je dat je kinderen iets leuks uit kunnen delen, maar je wilt je kinderen niet te veel ongezonde dingen meegeven. Een zeeptraktatie is leuk om uit te delen, maar gelukkig niet ongezond! Je kunt zelf zeep maken voor de traktaties en je kunt zelfs een zeep kinderfeestje organiseren voor de kinderen.

Gietzeep

Om een eigen zeeptraktatie te kunnen maken, moet je eerst de basis weten van het werken met gietzeep. Je hebt hier de volgende ingrediënten voor nodig:
  • Glycerinezeep (wit of transparant)
  • Geurstof
  • Kleurstof
  • 70% alcoholspray
  • Mal
  • Maatbeker
  • Folie

Snijd de glycerinezeep in kleine plakjes en doe het in de maatbeker. Sluit de maatbeker vervolgens af met een stukje transparante folie. Doe de maatbeker met de zeep in de magnetron en zet de magnetron op ongeveer dertig seconden. Hierna kijk je hoe ver de zeep gesmolten is en hoe lang de zeep nog ongeveer nodig zal hebben om volledig te smelten, maar niet te warm te worden. Als de zeep helemaal vloeibaar is, voeg je een paar druppels kleurstof op waterbasis toe. Meestal gebruik je één tot tien druppels per honderd gram zeep. De hoeveelheid is afhankelijk van de kleur die je wilt krijgen. Voeg ook de geurolie toe (één tot tien druppels) en roer het geheel door. Spuit de mal in met alcohol en giet de zeep er vervolgens in. Als de zeep in de mal zit moet je ook weer goed met alcohol sprayen om luchtbellen te voorkomen. Laat de zeep drogen (afhankelijk van de grootte van de mal twintig minuten tot twee uur) en druk hem vervolgens voorzichtig uit de mal. Laat het zeepje ook buiten de mal nog even drogen. Je hebt nu je eigen gemaakte zeepje.

Zeepjes maken

Wanneer je een echte traktatie gaat maken, kies je een mal in een leuk vormpje uit. Bijvoorbeeld een hartje of een sterretje. Zorg ervoor dat de mal niet te groot is, anders lukt het je niet om er veel van te maken. Cakevormpjes kunnen goed als mal gebruikt worden, maar natuurlijk zijn er ook speciale zeepmallen te koop.

Voor een leuk en vrolijk effect kun je de zeep in twee kleuren gieten. Smelt hiervoor eerst de eerste kleur en giet de mal tot de helft vol. Laat de eerste laag drogen en spray voldoende alcohol eroverheen voor je de tweede laag giet. Dit is om ervoor te zorgen dat de twee lagen goed aan elkaar hechten. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van meerdere kleuren. Wil je extra speciale zeepjes maken? Voeg dan ook nog glitters aan de gietzeep toe.

Traktatie

Als laatste zorg je voor een mooie verpakking van de zeepjes. Je kunt ze gemakkelijk in een stukje transparante folie verpakken. Sluit het folie af met een mooi lintje en maak er een strik in. Je kunt eventueel nog een kaartje aan het lint bevestigen met een boodschap er op. Bijvoorbeeld je naam en je leeftijd. Je kunt ook meerdere kleuren lint gebruiken om het geheel extra vrolijk te maken, of je bevestigt een klein bedeltje aan de strik.

Zeeptraktaties kan je maken in verschillende groottes, kleuren en geuren. Bedenk zelf wat je leuk vindt en probeer een beetje te experimenteren. Iedereen zal versteld staan van zon mooie en originele traktatie! Maar ook al zien sommige zeepjes er nog zo lekker uit, ze zijn natuurlijk niet om op te eten!

Kinderfeestje

Wil je ook een leuk, origineel en creatief kinderfeestje organiseren? Ga dan zeep maken met de kinderen. Op internet zijn veel pakketten te vinden met alle ingrediënten voor een geslaagd zeepfeestje. Zelf zeep maken is hartstikke leuk voor kinderen van ongeveer zes tot twaalf jaar.
© 2012 - 2024 Mk92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Glycerinezeep met meerdere kleuren makenVind je het leuk om zelf zeep te maken? Glycerinezeep is gietzeep waar je alleen nog geur- en kleurstoffen aan toe hoeft…
Zelf zeep maken met glycerinezeepGlycerinezeep is een prettige kant-en-klare gietzeep die je alleen nog maar hoeft te smelten. Zodra de zeep gesmolten is…
Kinderfeestje zeepkettingen makenWil je een creatief feestje organiseren voor je jarige kind? Organiseer dan een zeepfeestje! Tijdens dit feest kunnen de…
Zelf zeepjes makenZelf zeepjes makenJe kunt ze zo kant-en-klaar kopen, maar je kunt er ook een hobby van maken van die leuke kleine zeepjes in een aparte…

Marsepein figuurtjes maken: smurfenMarsepein figuurtjes maken: smurfenMaak smurfen van marsepein, bijvoorbeeld voor op een taart of een cupcake. Deze zullen zeker in de smaak vallen op bijvo…
Lolita, subcultuur uit Japan overgewaaidLolita is ontstaan in Japan als een subcultuur en tegenhanger van de vele regels die daar gelden. Britt en Ymke maakten…
Mk92 (81 artikelen)
Laatste update: 15-11-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.