Zelf zeepjes maken
Je kunt ze zo kant-en-klaar kopen, maar je kunt er ook een hobby van maken … van die leuke kleine zeepjes in een aparte vorm en helemaal ‘aangekleed’. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt de vorm wel maken. Leuk voor kinderen om zelf te maken of te geven, als je kleine afwijkende en opvallende snuisterijen zoekt voor in de badkamer of gewoon om cadeau te geven.
Hobby
Het is met relatief veel hobby’s waar je aan het creëren bent zo, dat je het product ook in de winkel kunt kopen. Maar de lol van de hobby zit hem erin dat je het uniek kunt maken, dat je lekker bezig bent en voor sommige mensen is dat met de handen werken, omdat ze bijvoorbeeld op het werk alleen met het hoofd bezig zijn. Noem de reden dat iemand aan een hobby begint, maar op.
De reden waarom je in dit geval met zeepjes aan de slag gaat is ook divers, de een zoekt een kleur en/of vorm die in de winkel niet te koop is, de ander bedenkt dat hij/zij het zelf beter en mooier kan en weer iemand anders wil graag aparte cadeautjes geven en daar kan dit een van zijn.
Aan de slag
Je begint met het kopen van heldere gietzeep. Dit is een zeepsoort die je kunt smelten en dat doe je ‘bain marie’. Voor degene die de term uit de keuken niet kennen, het is een eenvoudige manier van smelten door een pannetje met een laag water op het vuur te zetten. Hier zet je een kleinere pan of ander bakje in wat vuurvast is. Dit pannetje of bakje is het bakje waar de zeep in stukken in gelegd kan worden.
Als het vuur hoog staat zal nu de zeep langzaam smelten en dan is het goed om de substantie door te roeren. Als de zeep bijna gesmolten is, kan het vuur uit. De zeep smelt nu geheel en dat moet je even wachten tot het bakje zeep net even onder de 70 graden zit. Nu kan je de zeep gieten in de vormpjes waar je zeepjes van wil maken (bijv. kunststof vormpjes, maar aluminium werkt ook prima). Als de zeep in de vormpjes zit, laat je het rustig afkoelen.
Speciaal maken
Maar alleen vloeibare zeep in een bakje gieten is nog niet zoveel hobby, het wordt pas leuk als je de zeep speciaal maakt en dat kan je doen door aan de zeep speciale spullen toe te voegen. Enkele voorbeelden:
- Kleurstoffen
- Geurstoffen (bijv. etherische olie 1 ml per 100 gram zeep)
- Parelmoer
- Mini schelpjes en sterretjes (voor een strand effect)
- Glitters (bijv. alleen zilver- / goudkleur of de multicolourglitters)
- Kinderspeelgoed (bijv. mini knikkers, poppetjes of klein plastic speelgoed)
- Sierlijk koord (wat je er ook uit laat steken om bijv. op te hangen)
Het hard worden vergt voor de gemiddelde zeep een uur, maar het kan geen kwaad het iets langer te laten liggen, zeker als de zeep wat groter en dikker van vorm is. Als de zeep echt is uitgehard kan het uit de vorm gehaald worden. Als er nog vreemde randjes aan zitten, snij je deze er voorzichtig af. Gebruik ze zelf of geef ze cadeau met een mooi papiertje er omheen.
Behalve het vullen, is het ook zinvol om te kijken wat voor vorm je gebruikt. In de hobbywinkel zijn er talloze te koop, maar kijk ook rustig in de kookwinkel of de huishoudwinkel. Enkele voorbeelden:
- Gebakjes (uiteraard beetje zoet van geur maken)
- Bloemen (uiteraard lekker geurend)
- Figuren (bijv. sprookjesfiguren)
- Zonnetjes (lekkere lentegeur)
- Diertjes (neutraal met geuren, want kinderen kunnen bij een te zoetige geur denken dat het te eten is)
- Fruit (bijv. beetje zoetig van geur )
- Stoere mannen- en vrouwen blokken (met typische mannen- en vrouwen kleuren en passende inhoud)
Tot slot
Deze hobby is prima samen met bijvoorbeeld kinderen te doen. Behalve lekker bezig zijn, is dit ook een hobby waar je iets oplevert waar je ook nog wat aan hebt. Er zijn ook workshops, maar eigenlijk is het een relatief eenvoudige routine. Als je het echter samen met andere mensen wil doen, zijn er ook groepjes mensen die samen dit soort hobby’s uitoefenen.