Zelf zeep maken met glycerinezeep

Glycerinezeep is een prettige kant-en-klare gietzeep die je alleen nog maar hoeft te smelten. Zodra de zeep gesmolten is kun je hem in verschillende vormen gieten met zelf gekozen kleuren en geuren. Op deze manier is het helemaal niet lastig om je eigen zeepjes te maken, je zou dit ook goed met kinderen kunnen doen. Een leuk en creatief DIY project!

Glycerinezeep

Glycerinezeep is te koop in grote blokken. Er bestaat transparante en witte zeep. Transparante zeep gebruik je wanneer je felle, donkere kleuren wilt maken, witte zeep zorgt voor zachte kleuren. De blokken glycerinezeep snijd je in kleine blokjes. Vervolgens ga je deze blokjes smelten. Het smelten kun je doen met een magnetron of een pannetje. Voor het verwarmen doe je de blokjes in een maatbeker. De maatbeker sluit je af met een stukje folie. Vervolgens kun je de maatbeker dertig tot zestig seconden in de magnetron zetten. Hierna kijk je of de zeep volledig gesmolten is. Wanneer dit niet het geval is, kun je de zeep nog wat langer in de magnetron zetten. In plaats van de magnetron kun je ook een pannetje gebruiken. Verwarm water in het pannetje en zet de maatbeker hier in. Laat het vuur net zo lang aan staan tot de zeep helemaal gesmolten is. Voor beide manieren van verwarmen is het van belang dat de zeep niet te warm wordt. Zet het vuur daarom niet te hoog en laat de maatbeker niet te lang in de magnetron staan. Anders heb je de kans dat de zeep gaat ‘zweten’. Er ontstaan dan kleine druppeltjes op de zeep waardoor hij er niet meer mooi uitziet.

Kleuren en geuren

Natuurlijk wil je ook dat je zeep een mooi kleurtje krijgt en lekker ruikt. Er zijn veel verschillende heerlijke geuren verkrijgbaar en ook alle kleuren zijn te koop. Per honderd militer zeep moet je maximaal tien druppels kleurstof toevoegen en ongeveer tien tot vijftien druppels geurstof. Roer het geheel goed door.

Gietzeep

Vervolgens ga je de zeep in een mal gieten. Je kunt kiezen uit vele soorten mallen. Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk gebruik maken van ijsblokjesvormpjes voor kleine zeepjes, maar je kunt ook echte zeepmallen kopen in allerlei vormen. Voor je de zeep in de vorm giet, spray je de mal in met zeventig procent alcoholspray. Dit zorgt ervoor dat er geen belletjes in de zeep komen. Vervolgens kun je de zeep in de mal gieten. Spray ook de bovenkant in met alcohol om belletjes te vorkomen.

Laat de zeep goed drogen voor je hem uit de mal haalt. De droogtijd van de zeep is afhankelijk van de grootte van de mal. Meestal ligt de droogtijd tussen een half uur en enkele uren in. Kleine mallen zoals ijsblokjesvormpjes zijn vrijwel altijd binnen een half uur droog. Weet je niet zeker of de zeep al klaar is? Wacht dan liever nog even. Anders bestaat de kans dat je de zeep misvormt.

Verschillende kleuren

Binnen één zeepje kun je ook meerdere kleuren gebruiken. Je kunt laagjes maken door eerst de onderste laag te laten drogen en er vervolgens een tweede laag in een andere kleur overheen te gieten. Spray de onderste laag wel goed in met alcohol zodat de lagen goed aan elkaar hechten. Een andere manier om meerdere kleuren in één zeepje te verwerken is het verdelen van de zeep in stukken. Snijd een deel van de zeep af en giet vervolgens nieuwe zeep om het gat op te vullen.

DIY

Met zeep kun je veel verschillende creatisch maken. Het is dan ook leuk om hiermee te experimenteren. Na wat oefening kun je verschillende vormen en kleuren gebruiken. Leuk voor in je eigen badkamer of om cadeau te geven! Ga ook eens op internet op zoek naar een leuke DIY voor verschillende soorten zeepjes.
© 2012 - 2024 Mk92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Glycerinezeep met meerdere kleuren makenVind je het leuk om zelf zeep te maken? Glycerinezeep is gietzeep waar je alleen nog geur- en kleurstoffen aan toe hoeft…
Je eigen zeep traktatie makenAls je een zoon of dochter op de basisschool hebt, zul je weten hoe lastig het is om een geschikte traktatie te verzinne…
Kinderfeestje zeepkettingen makenWil je een creatief feestje organiseren voor je jarige kind? Organiseer dan een zeepfeestje! Tijdens dit feest kunnen de…
Je eigen scrubzeep makenScrubben is goed voor de huid. Vaak gebruiken mensen hier scrubzout voor. Het is echter ook heel leuk om een keer een sc…

Pasen: eieren vervenPasen: eieren vervenEen leuke bezigheid als het Pasen is, is het verven van eieren. Dit kun je samen met de kinderen doen en het is ontspann…
Mod Podge – een must voor de hobbyistMod Podge is een speciale lijm die je ook als afdichtmiddel of als een soort finish (afwerking) kunt gebruiken. Er zijn…
Mk92 (81 artikelen)
Laatste update: 15-11-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.