Scrapbook begrippen uitgelegd

Scrapbook begrippen uitgelegd Als je net begint met scrappen, of het nu scrap-kaarten of andere scrap-projecten zijn, kom je vast een heleboel begrippen tegen die je niet kent. Vandaar hieronder een lijst met begrippen en wat ze betekenen en waar ze voor staan. Dan kun jij de volgende keer ook meepraten! Voor het gemak staan ze op alfabetische volgorde.

Cardstock

Egaal scrap-papier, zonder patron (wel met kleur) dat een extra stevige structuur heeft. Cardstock heeft een afmeting van 31,5 cm bij 31,5 cm. Dit papier is verkrijgbaar in iedere hobbywinkel. Cardstock wordt nog het meest gebruikt voor scapbook lay-outs, maar zijn ook prima te verwerken in andere projecten zoals kaarten.

Designpapier

Zuurvrij scrappapier met opdruk. Designpapier is inmiddels al in talloze lijnen verkrijgbaar. Dit papier komt in alle formaten en zijn vaak dunner van structuur. Zuurvrij betekent dat er geen gebruik is gemaakt van chemicalien zodat het gebruik van materialen zoals lijm of lak geen schade aanbrengt op het papier.

Cricut snij-systeem

Een nieuw computergestuurd systeem dat het mogelijk maakt om met één druk op de knop vormen, afbeeldingen of zelfs een heel alphabet uit te snijden. Het apparaat lijkt wat op een printer. Voor dit apparaat zijn verschillende cartridges verkrijgbaar met verschillende afbeeldingen. De kosten liggen gemiddeld rond de 300 euro voor een nieuw apparaat en de cartridges kosten zon 30-40 euro per stuk. Als je het apparaat nieuw koopt (wel aangeraden) komen er hier standaard al cartridges bij met de basis-vormen. De Cricut is een gewild apparaat bij alle scrappers, omdat je de leukste en meest preciese figuren kunt uitsnijden en dit scheelt niet alleen veel knipwerk, maar het ziet er ook nog eens professioneel uit.

Doodling

Het uit de losse hand tekenen van vormen en patronen. De krabbels op papier die mensen vaak tekenen tijdens een vergadering of telefoongesprek, worden doodlings genoemd. Doodling is inmiddels een populaire scrap-book techniek. Gebruik voor het doodlen van je scrap-projecten speciale pennen die verkrijgbaar zijn in hobby winkels of boekwinkels. Deze pennen vlekken niet en kunnen met verschillende diktes op het papier schrijven. Je kunt doodling gebruiken op gedeeltes van je projecten en bepaalde voorwerpen en / of figuren tekenen, maar je kunt ook een simpel doodling patroon gebruken als achtergrond voor je scrap-project. Een tip is om dit te doen met de speciale 3D -soufflé pennen van Sakura. Deze hebben mooie kleuren, ook in pastel tinten, en hebben en 3D effect.

Embellishments

Alle decoraties, versieringen die gebruikt worden bij het maken van scrap-book werkstukken. Eigenlijk kun je elk los element van je scrap-project beschouwen als een embellishment. Denk doorgaans aan linten, bloemen, touwtjes, stickers, etc. Deze hoef je lang niet altijd te kopen in een speciale hobby-winkel; ook gewone huis-tuin- en keuken materialen kunnen hiervoor gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan een leuke afbeelding in een tijdschrift of krant, of een stukje plastic waar een leuk patroontje op staat. Je kunt het dus zo duur maken als je zelf zou willen.

Eyelet en Setters

Gereedschap om eyelets mee in papier te zetten.Eyelets zijn metalen rondjes met een gat in het midden. Deze worden in het papier gedrukt door de eyelet setters zodat je er een touwtje of lint aan vast kunt maken. Ze komen in vele kleuren en vormen.
De handmatige eyelet setter is een metalen staafje waar je de eyelet indoet en met behulp van een speciale hamer en onderzetter de eyelet in het papier duwt. Dit maakt doorgaans nog wat lawaai en je hebt er wat kracht in je armen voor nodig. Tegenwoordig zijn er ook speciale eyelet setters die weliswaar duurder zijn maar makkelijker in gebruik.

Journaling

Het schrijven van teksten bij je lay-outs/werkstukken. Het is weer een andere vorm van scapbooken. Simpel gezegd is het een soort van dagboek in korte vorm dat je decoreert. Het hoeven hierbij ook geen lange stukken tekst te zijn, een of twee zinnen is al voldoende.

Rub-ons

Materiaal dat – door erover te wrijven- overgezet wordt op een andere ondergrond. Het voordeel van Rub-ons is dat het materiaal zo dun is, dat het bijna niet te zien is dat het op de ondergrond is geplaatst. Het kan ook op allerlei materialen worden gebruikt.

Sheet

Een volledig transparent (scrapbook) papier dat soms bedrukt is met tekst en dat over je lay-out kan worden geplaatst. Deze sheets zijn printer-vriendelijk en dus zijn de mogelijkheden eindeloos om bijvoorbeeld een leuke tekst of een leuk plaatje op de sheet uit te printen. Zorg er wel voor dat als je print, je dit doet op de goede kant van de sheet. Een sheet heeft een gladde kant en een iets mattere/ruwe kant. Je print dus op de matte/ruwe kant. Doe je dit niet dan zou je het geprinte deel er zo af kunnen vegen.

Sketch

Schets van een lay-out. Voordat je begint maak je een korte tekenening (schets) van waar je de afbeeldingen wilt plaatsen en eventueel waar de decoraties komen. De lay-out wordt daarna aan de hand van deze schets in elkaar gezet. Je kunt op het internet veel voorbeeld lay-outs vinden. Mocht je dus niet weten hoe je een lay-out wil hebben kun je dus uit deze bronnen putten.

Stitching

Een techniek waarbij naald en draad wordt gebruikt om een lay-out te decoreren of materiaal aan de lay-out te bevestigen. Stitching kan ook met een naaimachine gedaan worden, afhangende van de ondergrond, maar ook kun je dit effect creeren door zo'n strepenpatroon te tekenen met een pen.

Tags

Labels, etiketten. Deze worden vaak opgeleukt om vervolgens te gebruiken in een lay-out / werkstuk. Vaak zijn deze labels wel van steviger papier, omdat het dan makkelijker is om de verschillende scrapbook-technieken en embellishments er op los te laten. Je kunt de tags bijvoorbeeld decoreren en op je lay-out plakken, of plaats er een eyelet in zodat er een touwtje of lint doorheen kan en hang deze aan een kado of plaats deze vervolgens dan ook weer op je lay-out.

Vellum

Licht transparent (scrapbook) papier. Vellum heeft ook allerlei kleuren en patronen. Het leuke is dat bij het gebruik van vellum je een eventuele ondergrond nog kunt zien.
© 2011 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scrap Project: Album maken van koffiefiltersScrap Project: Album maken van koffiefiltersDit album is zowel leuk als makkelijk om te maken. De vorm van koffiefilters biedt mogelijkheid om verschillende soorten…
De Cricut ImagineDe Cricut Imagine is een digitale print-en snijmachine. Je kunt hiermee snel en simpel zelf gestylde die-cuts en 3D embe…
Materialen en gereedschap om te beginnen met scrapbookingMaterialen en gereedschap om te beginnen met scrapbookingWanneer u voor het eerst gaat scrapbooken, begint u met basisgereedschappen als een schaar en lijm. De omvang van deze h…
Scrapbook technieken uitgelegdScrapbooken is een erg veelzijdig begrip en je kunt er vanalles bij bedenken; het maken van kaarten tot het maken van je…

Scrapbook project: Album maken van papieren zakkenScrapbook project: Album maken van papieren zakkenDit album is in korte tijd te maken en niet moeilijk om in elkaar te zetten. Juist omdat dit boekje redelijk snel en met…
Haken, de moderne trend en zijn geschiedenisHaken, de moderne trend en zijn geschiedenisHaken is een eeuwenoude bezigheid die zijn oorsprong kent rond 1800. Toch werd de handwerktechniek lang als oubollig gez…
Bronnen en referenties
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 03-11-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.