Scrapbook project: Album maken van papieren zakken

Scrapbook project: Album maken van papieren zakken Dit album is in korte tijd te maken en niet moeilijk om in elkaar te zetten. Juist omdat dit boekje redelijk snel en met minimale materialen te maken is, is het een leuk cadeau om te geven aan vrienden en familie. Met papieren zakken worden de zakken bedoeld die je vaak bij speciaalzaken krijgt als je bijvoorbeeld noten koopt. Ook groenten en fruitwinkels hebben deze zakken en vaak kun je ze op de open markt ook verkrijgen. Soms wel tegen betaling. Het is niet erg als er al een plaatje opstaat want je beplakt ze toch met papier en qua formaat is het je eigen keuze. Je kunt een dergelijk album, zoals hieronder beschreven, ook maken van zakken van andere formaten en materialen. Let er dan wel op dat je de goede kanten van de zakken gebruikt wanneer je enveloppen maakt van enkele van de zakken.

Benodigde materialen:

  • 3 a 4 papieren zakken
  • perforator of ander soort gaatjesmaker
  • eyelets/boekbindringen/touw of lint waar je je albums mee kunt binden.
  • scrapboekpapier en eventueel cardstock (voor de tags)
  • decoraties voor je album naar keuze
Het makkelijkst is om de zakken te beplakken met scrappapier alvorens je gaat perforeren. Dit geeft ook een netter effect.

De werkwijze

Leg de papieren zakken op elkaar maar wissel de linker- en rechterkant af, dus om en om. Vouw de stapel zakken tezamen dubbel, en gebruik de perforator om 3, 4 of 5 gaten te perforeren aan de dubbel gevouwen (dichte kant). Gebruik nu de eyelets, boekbindringen of het touw/lint om door de gaatjes te halen en dicht te maken. Gebruik je lint of touw voor het binden, doe dit dan niet al te strak, denk erom dat de bladzijde nog wel open kunnen. Een tweede optie is om de stapel zakken dubbel te vouwen en daarna weer open en over de lengte in het midden om de centimeter met een grote naald of prikker gaten te prikken. Vervolgens ga je met naald en draad (met machine of met de hand) door de gaatjes en maak je de draden aan de uiteinden in de lengte vast.

Wanneer de zakken op elkaar liggen, merk je dat je om de "bladzijde" de open kant ziet van de papieren zak. Van deze opening kun je een envelop maken, zodat je in je album een afwisseling krijgt van bladzijde en envelop. Het enige dat je hoeft te doen om deze envelop te maken is om de bovenkant van de opening die normaal gesproken uitsteekt, naar beneden te vouwen, zodat het de flap wordt van de envelop. Doe de flap omhoog en kijk of je hier en daar wat weg moet knippen met een schaar om de envelop wat mooier te maken. Maak hierna voor de enveloppen drie stukken (elke envelop één stuk) cardstock, die een formaat hebben die net iets kleiner zijn dan het album zelf, zodat ze in de openingen van de drie enveloppen passen van je album. Je hoeft hier niet hetzelfde formaat te gebruiken, het kunnen ook ronde of vierkante stukken papier zijn. Je kunt ervoor kiezen om de stukken papier ietwat te laten uitsteken, dan een gaatje in de rand die uitsteekt en daar een leuk lintje doorheen halen. Wil je het envelop-gedeelte echter kunnen dichtmaken, dan moet het stuk papier in de envelop er goed in passen en juist niet uitsteken. Decoreer vervolgens je album naar eigen inzicht.


Tips bij het decoreren

  • Heb je een naaimachine en kun je ermee omgaan? Gebruik dan de naaimachine om na het vouwen en perforeren van de papieren zakken langs de perforaties te naaien zodat het een mooie afwerking krijgt. Je kunt ook langs de zijkanten naaien voor een leuk effect, bijvoorbeeld zigzaggend.
  • Probeer verschillende types en kleuren lintjes door de gaten te doen, wellicht zelfs meer per gaatje, dan krijgt de zijkant van je album een vrolijk geheel.
  • Gebruik een stempelkussen om de randen van je album te kleuren zodat het een soort " vintage look" krijgt. Je kunt hetzelfde doen met je tags/labels en plaatjes.
  • Ongebruikte enveloppen? Als ze binnen het formaat van je album passen kun je ze op een van je scrap-bladzijden plakken om bijvoorbeeld plaatjes of bijbehorende dingen in te bewaren. Ook deze kun je in plaats van ze te beplakken, bestempelen in een leuke kleur.
  • Neem een strook scrappapier met de breedte van je album en de lengte van iets minder dan de helft van de lengte (hoeft niet erg precies te zijn). plak de strook op een van de bladzijden en maak hierbij de zijkanten en onderkanten vast aan de bladzijde maar de bovenkant moet open blijven. Zo krijg je een vakje waar je ook iets in kunt steken, bijvoorbeeld tags of labels.
© 2011 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scrap Project: Album maken van koffiefiltersScrap Project: Album maken van koffiefiltersDit album is zowel leuk als makkelijk om te maken. De vorm van koffiefilters biedt mogelijkheid om verschillende soorten…
Digitaal scrappenDigitaal scrappenEen digitaal scrapbook op je computer is leuk maar het mooiste blijft natuurlijk een fotoalbum wat je vast kan houden en…
Goedkoop scrapbookenGoedkoop scrapbookenOok onze hobby’s willen we vandaag de dag zo goedkoop mogelijk beoefenen en scrapbooken is oorspronkelijk ook een hobby…
Materialen en gereedschap om te beginnen met scrapbookingMaterialen en gereedschap om te beginnen met scrapbookingWanneer u voor het eerst gaat scrapbooken, begint u met basisgereedschappen als een schaar en lijm. De omvang van deze h…

Modeltreinen en modelspoor opnieuw in de belangstelling!Sinds enige tijd is er een hernieuwde belangstelling voor modeltreinen. De modeltrein is dankzij de opkomst van de digit…
Scrapbook begrippen uitgelegdScrapbook begrippen uitgelegdAls je net begint met scrappen, of het nu scrap-kaarten of andere scrap-projecten zijn, kom je vast een heleboel begripp…
Bronnen en referenties
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 13-11-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.