Wenskaarten: wat te doen met nieuw of gebruikt inpakpapier?

Wenskaarten: wat te doen met nieuw of gebruikt inpakpapier? Na de feesten zit je er weer mee: stapels ongebruikt inpakpapier! Of je kleinste is net verjaard en heeft een hele hoop cadeautjes gekregen. Met een mooi papiertje rond. Niet wegsmijten! Je kan ieder papiertje, hoe klein ook, hergebruiken om er een mooi kaartje mee te maken. Enkele simpele trucs en tips om er achtergronden mee te maken, leuke taferelen mee in elkaar te steken of motieven met de iris vouwen techniek mee te maken. Ook de linten en versieringen komen best van pas om je nieuwe kaarten mee te pimpen.

Inpakpapier hergebruiken

Mensen geven zo veel geld uit voor mooi papier, voor scrapbookpapier, voor glitterpapier, en ga zo maar door. Maar als je goed rondkijkt en je hergebruikt gewoon inpakpapier dat je krijgt rond een mooi cadeau, dan kan je heel wat eurootjes besparen. Immers, er zijn zo veel soorten inpakpapier, het ene al mooier dan het andere, dat de mogelijkheden onuitputtelijk zijn. Een beetje creativiteit en je komt al een heel eind. Is het papier te dun of maakt het blazen wanneer je het op kleeft, kleef het dan eerst op wit papier. Zo wordt het al heel wat steviger. Let er ook op dat je het papier mooi gladstrijkt en zo opbergt, anders komen er lastige vegen en vouwen in. Ook stukjes die lichtjes beschadigd zijn door plakband kan je nog hergebruiken. Hier kleef je gewoon een tekstlabeltje, een bloem of een 3D-figuurtje over. Over 3D-figuurtjes gesproken: al eens opgelet hoe symmetrisch inpakpapier wel is opgebouwd? De figuurtjes komen met de regelmaat van de klok terug en kunnen zo perfect worden gebruikt om prachtige 3D-tafereeltjes mee op te bouwen. Dus verjaart je kleinste spruit binnenkort, pak de pakjes dan heel voorzichtig uit en bewaar al dat mooie en goedkope knutselpapier.

Irisvouwen

Waarom zou je speciaal papier gaan kopen voor deze techniek? Gebruik gewoon overschotjes effen inpakpapier, gecombineerd met glinsterpapier en papier met kleine motiefjes op. Zoek papier in bij elkaar passende tinten bij mekaar. Snij alles op maat en je bent vertrokken.

Achtergrond

Uitknippen

Je maakt graag achtergronden met geometrische figuren zoals cirkels, rechthoeken of vierkantjes. Ook hier hoef je geen speciaal papier meer voor te gaan kopen. Neem gewoon een stuk effen inpakpapier met een bijhorend stuk papier met motiefjes. Knip nu je geometrische figuren uit in verschillende maten en kleef ze op elkaar. Je hebt een prachtige achtergrond, super goedkoop! Met een sketch kan je zo verschillende achtergronden en kaartjes maken.

Scheuren

Ook scheuren behoort tot de mogelijkheden. Heb je effen inpakpapier, dan kan je het in repen scheuren en er op die manier een achtergrond van maken. Ofwel een abstracte achtergrond met scheursels in verschillende tinten, of een figuratieve achtergrond zoals bijvoorbeeld een zonsondergang, de zee of een sneeuwlandschap. Scheur je het papier naar je toe, dan krijg je een witte rand. Scheur je het naar achteren, dan heb je een gekleurde rand.

Figuren

Heb je mooi inpakpapier voor kerst bijvoorbeeld, hevig rood of groen met een klein motiefje in? Waarom er geen figuren uitsnijden, zoals bijvoorbeeld een ster, een kerstbal of waarom zelfs geen kerstboom. Een paar mooie wantjes met wat pomponnetjes aan zijn ook een leuk idee. Heb je met Pasen inpakpapier in gele tinten? Snij er een paasklok of een aantal eieren uit. Versier de eieren met pailletjes of glitterlijm en je kaartje is af. Mooi rood papier kan dienen om er voor je Valentijn hartjes uit te snijden. Oranje, paars of zwart papier is perfect voor Halloween. Laat de pompoenen, de zwarte katten en de heksenmutsen maar uit je papier verschijnen. Deze grote figuren kan je daarna afwerken met een 3D-figuurtje ernaast of met een mooi borduursel. Gedaan met duur papier kopen!

Embossen

Inpakpapier kan je ook heel goed embossen. Is het te dun, kleef het dan eerst op een steviger wit blad papier. Embos er dan een tekening of een achtergrond op. Ook dit kan je weer gebruiken als achtergrond of als figuur.

Blokjes

Zin om blokjes te gebruiken op je kaartje? Verspil er dan geen mooi en duur papier aan. Kijk liever eens in de stapel inpakpapier. Kies een mooi stukje en knip er 9 blokjes uit van 3 op 3 cm. Zo kan je een mooi vierkantje maken dat als achtergrond kan dienen bijvoorbeeld. Of je kan op ieder vierkantje een klein figuurtje plakken en van je vierkant dus je hoofdmotief maken.

Ponsen

In navolging tot het uitknippen van grote non-figuratieve tekeningen, kan je ook kleine figuurtjes uit inpakpapier ponsen. Effen of met motiefjes, je kan altijd de kleine stukjes inpakpapier op deze manier opmaken.

Teksten

Op sommig inpakpapier staan hele mooie teksten of teksten geschreven met een heel sierlijk handschrift. Denk bijvoorbeeld maar aan kerstpapier met Merry Christmas op met heel sierlijke krullen. Of inpakpapier voor Moederdag met moeder opgeschreven. Hergebruik de teksten, knip ze uit, scheur ze uit met een mooie vorm of maak er een achtergrond van door verschillende keren dezelfde teksten over elkaar te plakken. Veel goedkoper dan stempelen, contourstickers of speciale tekstvellen!

3d-knippen

Zoals hierboven al gezegd, vind je op inpakpapier heel veel terugkerende figuren. Met deze figuren kan je heel gemakkelijk en goedkoop een 3D-kaart maken. Knip de figuurtjes uit, met steeds kleinere details en kleef ze dan op elkaar met foampads. Is het inpakpapier te dun, kleef het dan eerst op wit papier.

Een collage

Heb je veel papier in een bepaalde tint, dan kan je er een collage mee maken. Scheur allemaal kleine stukjes uit het inpakpapier. Nu kan je er een achtergrond mee opvullen, bv. een vierkant, een ovaal of een cirkel, door al deze kleine stukjes op te kleven, een beetje overlappend. Nadien kan je de kaart afwerken met een tekst of een 3D-figuur. Of je kan met de stukjes een figuur maken. Wat dacht je van een zonnebloemhart met bruin inpakpapier. Daarna alleen nog de gele bladeren en de stengel er bij en je zonnebloem is af. Of een sneeuwmannetje uit stukjes wit inpakpapier. Daarna een stuk lint voor de sjaal (of een zelfgebreide), een hoed, een wortel, twee ogen en een paar knopen. Of je kan de sneeuwachtergrond met je scheursels maken. Of de blauwe lucht en het zand van een exotisch strand. Nog een aantal emmertjes, schepjes en een zandkasteel er bij, en je kaart is weeral klaar!

Letters

Sommig inpakpapier heeft echt schitterende kleuren. Bruin in alle tinten met blaadjes voor herfstpapier, hartjespapier voor Valentijn, bloemetjespapier, papier met kleine eitjes voor Pasen, allerlei roodkleurig papier voor Kerst, etc. Snij uit het papier eens chipboardletters. Chipboard is een soort licht karton. Kleef je inpakpapier op een stevige achtergrond. Let er wel op dat het overal goed vastkleeft. Teken nu mooie ronde, dikke letters op je papier. Snij ze uit en maak er een woord van. Wat dacht je van: van HARTE met hartjespapier, voor een bijzondere VROUW: met bloemetjespapier, Zalig PASEN: papier met eitjes of klokken, Zalige KERST: met overschotjes rood en/of groen papier, HERFST met blaadjespapier in bruine tinten, etc. Je kan de letters gebruiken om je kaartje mee op te smukken of je kan gewoon een letterkaart maken (grote letters over de hele kaart met eventueel een klein figuurtje bij links of rechts).

Tot slot: combineer

Chipboard letters gemaakt van inpakpapier op een ondergrond van inpakpapier met een 3D-figuur uit inpakpapier. Een achtergrond met een geometrische figuur in collage met een uitgewerkte 3D-figuur uit inpakpapier. Verschillende blokjes uit verschillende kleuren inpakpapier met een 3D-figuur uit inpakpapier. Veel goedkoper kan niet! Dus vanaf nu wordt er geen enkel stukje inpakpapier meer weggesmeten! Veel plezier er mee!
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meer doen met collageEen tekening of illustratie die gemaakt is in collage ziet er zeer plastisch uit. Bij het zien ervan, krijg je meestal m…
Kerstkaarten recycleren en kaartjes maken na de feestenKerstkaarten recycleren en kaartjes maken na de feestenNa de feesten zit u vaak met een kater. Een hoop mooie kerst- en nieuwjaarskaartjes waarmee u niet weet wat te doen. Te…
Wenskaarten maken met goedkoop hobbymateriaalWenskaarten maken met goedkoop hobbymateriaalKnutselen en kaartjes maken kan een dure hobby zijn als men al het nieuwste materiaal moet kopen. Maar men kan het ook h…
Wenskaarten: ideeën voor goedkope kerstkaartenWenskaarten: ideeën voor goedkope kerstkaartenDe dagen zijn kort en het weer guur. Of het regent de hele dag. Dan krijgt een mens zin om thuis achter de stoof te krui…

Hip haken met Hoooked zpagettiBreien en haken kan allang weer. Woon- en lifestylebladen staan vol met zelfgemaakte accessoires en ook het huidige mode…
Wat te doen met oude wens, kerst- of postkaarten?Wat te doen met oude wens, kerst- of postkaarten?Met oude wens-, kerst- of postkaarten kan je heel wat doen! Gooi ze dus niet weg maar hergebruik ze, helemaal of in stuk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 28-06-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.