Wat te doen met oude wens, kerst- of postkaarten?

Wat te doen met oude wens, kerst- of postkaarten? Met oude wens-, kerst- of postkaarten kan je heel wat doen! Gooi ze dus niet weg maar hergebruik ze, helemaal of in stukjes. Je kan er achtergronden van maken, er figuren uitknippen, er blokjes van snijden, er patchwork van maken, de teksten hergebruiken, er een puzzel van maken en ga zo maar door. Met deze details maak je een nieuwe wenskaart. Een goedkope manier om wensen te versturen naar familie en vrienden! Niet veel geld om wenskaartjes of materiaal om wenskaarten te maken te kopen? Geen nood! Graaf gewoon de (kerst)kaarten van de voorbije jaren terug op en hergebruik ze. Je zal er versteld van staan hoeveel kaartjes je uit die oude kaartjes kan maken door bepaalde stukken te hergebruiken. Geen oude kaarten meer over? Geen paniek! Ga gewoon naar een rommelmarkt en koop er een aantal op. Ze zijn vaak te koop voor een prikje! En dan, aan de slag!

Luikjes uitsnijden

Neem een oude kerstkaart of wenskaart. Reken uit hoeveel vakjes je nodig hebt om je groet of je wens in te schrijven. Je kan één woord per vakje rekenen of een letter per vakje. Snijd nu met een cuttermes evenveel luikjes als je vakjes nodig hebt. Hiervoor snijd je drie kanten los en laat je er eentje vast. Kleef nu de postkaart op je wenskaart, maar doe geen lijm op de opengesneden delen, want die moet je open kunnen vouwen. Achter ieder luikje kan je nu een lettertje of een woordje schrijven. Als het een kerstkaart is, kan je er ook een soort adventskalender van maken. Dan schrijf je in elk luikje een cijfer van 1 tot 24, eventueel met een lief woordje of wens. Een leuke verrassing voor de ontvanger.

Puzzelen maar!

Maak eens een puzzel van een oude wenskaart. Als de kaart beschreven is, kleef dan wit papier over de tekst. Let er wel op dat het overal goed vastkleeft, ook in het midden. Schrijf je boodschap op de witte kant. Neem nu een mal met puzzelstukjes en teken op de achterkant na. Snij uit. Doe de puzzelstukjes in een omslag en laat de ontvanger nu zijn boodschap maar zelf bij mekaar puzzelen! Ook leuk om te doen met een postkaart. Stuur de puzzel van de postkaart op naar iemand die naar dezelfde stad of dezelfde streek is geweest. Die persoon zal het heel leuk vinden om te ontdekken wat er op de bijeen gepuzzelde kaart staat!

Als achtergrond

Sommige kaarten, zoals kerstkaarten of postkaarten tonen schitterende landschappen. Denk maar aan een sneeuwlandschap of een zeezicht. Gebruik deze als achtergrond. Bij de kerstkaart met sneeuwlandschap kan je in de lucht een kerstman in zijn arreslee kleven, op de grond kerstbomen, sneeuwmannen, hertjes, etc. Bij het zeezicht kan je meeuwen kleven, bootjes, dolfijnen en ga zo maar door. Hiervoor kan je 3D-figuren of contourstickers gebruiken. Of figuren uit andere wenskaarten.

Figuren uitknippen

Bekijk de kerst- of de verjaardagskaart maar eens goed. Er staan soms heel leuke figuren op. Denk maar aan kerstrozen of gekke stripfiguurtjes. Knip ze uit en hergebruik ze op een nieuwe kaart. Heb je meerdere exemplaren nodig, kopieer ze dan gewoon een paar keer. Je kan figuren als hoofdmotief gebruiken, maar je kan ook kleinere figuurtjes gebruiken om hoekjes op te vullen of tafereeltjes te maken. Bij kerstkaarten kan je de kerstballen in dezelfde tint uit verschillende kaarten knippen en ze dan verwerken tot één geheel door er lintjes aan te hangen bijvoorbeeld. Op veel verjaardagskaarten worden sporten uitgebeeld. Snijd een aantal van de details uit en combineer ze op een nieuwe kaart voor een echte sportfan die graag alle sporten beoefent. Leuk voor een kind dat op sportklassen gaat!

Bedeltjes en kaarten met chipboards

Op sommige kaartjes zitten kleine bedeltjes, ijzeren figuurtjes. Knip ze van de kaartjes en hergebruik ze op een nieuwe kaart. Chipboards zijn figuurtjes op of uit dik karton. Wanneer je een aantal kleine figuurtjes uit een oude kaart knipt en ze op dik karton kleeft en dan weer uitknipt, kan je er tafereeltjes van maken op een nieuwe kaart of er een tafereeltje van eveneens een oude kaart terug mee opvrolijken.

Teksten hergebruiken

Op de meeste wenskaarten staan leuke teksten. Hergebruik ze. Knip ze uit op verschillende manieren. Ofwel helemaal rond de letters, ofwel in een rechthoekje dat je dan weer op een iets grotere rechthoek plakt. Vind je de tekst leuk, maar kan je hem niet uitknippen omwille van een achtergrond bijvoorbeeld, schrijf hem dan over met de computer of kopieer hem. Kies je eigen lettertype en kleur en verwerk hem op je nieuwe kaart. Je hoeft ook de hele tekst niet te gebruiken. Je kan bijvoorbeeld ook de verschillende lettertypes van verschillende kaarten gebruiken en zo een soort "anonieme" boodschap maken door de letters te combineren.

Letters uitknippen

Sommige kaarten hebben echt mooie kleuren. Denk maar aan een herfstkaart met schitterende herfstkleuren. Schrijf over de kaart de letters HERFST met dikke letters. Snij nu uit, laat de zwarte rand er aan. Je hebt nu de tekst herfst in schitterende herfstkleuren die je kan hergebruiken op een nieuwe kaart. Kleef op met foampadjes en het komt nog mooier uit. Idem met rood en groen waar je de letters KERST kan uitknippen en ga zo maar door. ZEE uit een zeezicht, STRAND uit een postkaart met zand, SNEEUW of WINTER uit een sneeuwlandschap, etc.

Blokjes en reepjes snijden

Vind je de wenskaart wel leuk, maar een beetje saai? Dan kan je er vanalles mee doen.

Blokjes snijden

Snij de te gebruiken oppervlakte mooi in blokjes. Maak de tekening nu opnieuw, maar laat zo'n 2 mm tussen ieder blokje. Zo krijg je een leuk effect. Wil je wat 3D-effect, neem dan eerst een kopie van de tekening. Nu kan je op bepaalde plaatsen 2 of 3 blokjes kleven, zodanig dat je wat meer diepte creëert in je tekening.

Reepjes snijden

Snij de tekening in reepjes van bijvoorbeeld één centimeter. Ofwel kleef je de reepjes naast elkaar met 1 mm tussen. Ofwel doe je de reepjes verspringen, door de even reepjes telkens één centimeter hoger te kleven dan de oneven reepjes. Dit geeft een levendig effect.

Patchwork maken

Sommige tekeningen lenen zich perfect om een patchwork mee te maken. Snij de tekening in geometrische figuren. Kleef ze daarna terug naast mekaar en werk de randen van elk stuk af met een stiksteek.

Bestudeer de kaarten die je hebt eerst goed, kies welke delen je van welke kaart gaat gebruiken en dan ... aan het werk! Veel plezier!
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstkaarten maken, gratis en snelKerstkaarten maken, gratis en snelKerstkaarten en nieuwjaarskaarten maken is eenvoudig en goedkoop. Een ander voordeel van zelfgemaakte wenskaarten is dat…
Kerstkaarten recycleren en kaartjes maken na de feestenKerstkaarten recycleren en kaartjes maken na de feestenNa de feesten zit u vaak met een kater. Een hoop mooie kerst- en nieuwjaarskaartjes waarmee u niet weet wat te doen. Te…
Hergebruik oude kerstkaartenHergebruik oude kerstkaartenIeder jaar vallen er weer een hoop kerstkaarten op de mat. In de maand december brengen de vele kleuren, printjes en pla…

Wenskaarten: wat te doen met nieuw of gebruikt inpakpapier?Wenskaarten: wat te doen met nieuw of gebruikt inpakpapier?Na de feesten zit je er weer mee: stapels ongebruikt inpakpapier! Of je kleinste is net verjaard en heeft een hele hoop…
Wenskaarten: wat te doen met zelfgemaakte kaarten?Wenskaarten: wat te doen met zelfgemaakte kaarten?Je maakt graag kaartjes, maar je weet niet voor wie of waarvoor. Je hebt geen grote familie en je vrienden appreciëren j…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stux, Pixabay
Reacties

Bianca, 01-01-2018
Zelf gooien wij onze oude kerstkaarten altijd in de brievenbussen van Bejaarden. Als iedereen dat doet, ontvangen ze een berg kerstkaarten, ipv die ene van een ver familielid. (wel even de kaart in een blanco enveloppe doen, met daarop de naam van de bejaarde). Reactie infoteur, 02-01-2018
Dat is ook een leuk idee! Bedankt voor de tip.

Een fantastisch 2018 gewenst!

Mapa

Harmien, 30-01-2011
Hergebruiken van kaarten doe ik ook al jaren, maar via deze site doe je ook nog weer nieuwe ideeën op. Erg leuk Reactie infoteur, 31-01-2011
Bedankt voor de leuke reactie.

Voor meer tips kan u kijken in de linkerkolom, onder "specials". Bij "Wenskaarten" en "Wenskaarten maken" vindt u nog meer artikels met tips.

Veel plezier!

Lent28-1 (infoteur), 03-12-2010 #3
Haha, leuk is dat ja, doe ik ook al jaren, hergebruiken van (per jaar) zo'n 55 kerstkaarten etc. en je bent ook nog eens creatief bezig ennnnn VOORDELIG, als je krap bij kas bent toch? Reactie infoteur, 03-12-2010
Zo is dat. Veel plezier nog met het maken van remakes!

Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 26-06-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.