Wenskaarten maken met goedkoop hobbymateriaal

Wenskaarten maken met goedkoop hobbymateriaal Knutselen en kaartjes maken kan een dure hobby zijn als men al het nieuwste materiaal moet kopen. Maar men kan het ook heel goedkoop maken door even op te letten en te recycleren. Veel materiaal dat anders zou weggegooid worden, is prima bruikbaar op een kaartje. Denk maar aan inpakpapier, lintjes van geschenken en uit kleding, knopen van oude kledingstukken, netjes van fruit en groenten, vloeipapier en nog veel meer. Ideaal om achtergronden mee te maken, 3D-figuren uit te knippen, randjes te maken en strikjes te maken.

Inpakpapier en lintjes

Geschenk krijgen: inpakpapier recycleren!

Met Kerstmis, met Pasen, voor verjaardagen, moederdag of vaderdag doet iedereen reuze zijn best om heel mooi inpakpapier te vinden. Dit inpakpapier is perfect recycleerbaar om te knutselen of kaartjes te maken. Waarom duur papier kopen of speciaal scrappapier? Het enige waar je op moet letten is dat je het geschenk voorzichtig moet openmaken, zodanig dat je het inpakpapier niet te veel beschadigd daar waar de tape plakt.

Inpakpapier op je kaartjes gebruiken

Stockeer inpakpapier mooi plat, zodanig dat er zo weinig mogelijk kreuken in komen. En dan aan de slag! Ofwel knip je vierkantjes, rondjes of rechthoekjes van het inpakpapier. Die kan je dan gebruiken als achtergrondpapier. Ofwel let je op de mooie tekeningen die er op staan. Dit kan gaan van abstract tot Disneyfiguren. Vaak is het een wederkerend patroon, zodanig dat je het ook nog eens kan gebruiken voor 3D. Is het inpakpapier te dun, dan kan je het eerst op een wit blad kleven om het te verstevigen. Je hebt ook inpakpapier met tekst en ook dit is prima te gebruiken als achtergrond.

Lintjes

Bij een perfect pakje horen ook mooie lintjes. In alle kleuren en maten, uit stof of papier, je kan het zo gek niet bedenken. Ook deze zijn weer perfect bruikbaar. Om er strikjes mee te maken of randjes. En bij de echte freaks steken er dan soms ook nog bloemetjes, pluimpjes of andere versieringen tussen de lintjes van de geschenkverpakking. Allemaal herbruikbaar! In kleding vind je ook lintjes ter hoogte van de schouders. Als je die allemaal uitknipt, heb je meteen een mooie collectie lintjes in alle kleuren bij elkaar.

Fruit-, groenten- en andere netjes

Al eens gekeken hoe mooi de netjes zijn rond fruit, groenten en speelgoed? Rood, groen, wit, geel, blauw, purper, oranje... je vindt ze in alle mogelijke kleuren. Soms slap, maar soms ook uit stevig plastiek. Uitstekend geschikt als achtergrond, om er dan een 3D tekening op te kleven of om er kleine bloemetjes tussen te steken. Of als voorgrond om kooien mee te maken voor dieren (bv. een hoenderhok of een leeuwenkooi). Ook weer gratis en voor niets.

Beschermpapier en vloeipapier

Vloeipapier

Sommige fruit-en groentensoorten zijn verpakt in een soort vloeipapier. Dit kan lichtblauw zijn, purper of groen. Ook uitstekend geschikt om mee te knutselen. Het is een beetje doorschijnend, dus je kan het over je tekening leggen of gebruiken wanneer je een raampje wil maken waar een kaars kan achter schijnen. Al eens gedacht aan een tafereeltje met Aziatische poppen? Zeer mooie effecten.

Goud- en zilverpapier

Bij pralines of taartjes zit geregeld mooi goud- of zilverpapier. Netjes afwassen en ook dit kan je weeral gebruiken.

Kalkeerpapier

Voor kalkeerpapier moet je dan weer bij de schoenwinkel zijn. Bijna elk paar schoenen is omwikkeld met wit papier, dat uitstekend dienst kan doen om dingen over te tekenen. Of om te gebruiken als sneeuwachtergrond.

Behangpapier

Na ieder seizoen doen de grote binnenhuisinrichtingswinkels hun boeken met behangpapierstalen weg. Soms staan ze gewoon voor de deur, soms kan je ze gewoon gaan vragen. Een schat aan papier: van bloemetjes tot leuke figuurtjes voor kinderen, streepjes, en soms ook wit structuurpapier, dat uitstekend kan dienen als achtergrond voor sneeuwlandschappen. Bovendien is het nog erg stevig ook! Soms zit er ook een soort suedestof bij in verschillende kleuren. Ook heel mooi om te verwerken als achtergrond of als figuurtje.

Plastiek verpakkingen

Blisters

Met de blisters van plastiek verpakkingen kan je heel makkelijk schudkaarten in allerlei formaten maken. De meesten zijn gewoon vierkantig of rechthoekig, maar je hebt er ook bv. van gommen in de vorm van voetbaltruitjes of piratenattributen. Heel leuk om themakaartjes van te maken.

Plastic zakken

Wist je dat je met plastic zakken kon breien? Snijd de plastic zakken in repen en brei er hoedjes of truitjes van. Overzetten op cocktailprikkers en je hebt een leuke en goedkope versiering voor op een kaart.

Bedeltjes

Bedeltjes kopen

Bedeltjes zijn kleine figuurtjes die je ook op kaartjes kan vastmaken of vastnaaien. Voor goedkope bedeltjes kan je best in de kinderafdeling van grootwarenhuizen of speelgoedwinkels gaan kijken. Hele leuke figuren in dozen met parels. Van plastiek of van metaal. Bij Action kan je ook heel goedkope bedeltjes vinden.

Bedeltjes zelf maken

Of je kan ze ook zelf maken van fimoklei en dan afbakken. Of gebruik eens Krimpie Dinkie plastiek. Je tekent of stempelt een mooie tekening op ware grootte, kleurt hem in (niet te donkere kleuren gebruiken), bakt hem af en klaar is Kees! De tekening is nu een klein bedeltje geworden! Niet vergeten er op voorhand een gaatje in te ponsen, want eens het plastiek klein en hard is, is het niet meer mogelijk!

Gratis papier en voorbeelden downloaden

Op vele sites, zelfs van grote hobbybladen, vind je gratis downloads. En meestal hoef je zelfs geen abonnee te zijn om te kunnen downloaden. Downloads van achtergrondpapier, tekeningen maar ook van borduur- of prikvoorbeelden. Geregeld eens googlen bij bijvoorbeeld Hobbyhandig, Hobbyjournaal, Papercraft Inspiration, Cardmaking and papercraft, Quick Cards, Magnolia, Hobbykaart, etc. is de boodschap!

Omslagen en reclamefolders

De binnenkant van omslagen is ook perfect bruikbaar als achtergrondpapier. Soms staan er heel mooie motieven in. Men heeft er zelfs een techniek mee ontwikkeld: het irisvouwen. Ook reclamefolders zijn bruikbaar: motieven van bloempotten of vazen, bloemen en planten, schoenen en handtassen. Ook folders met reclame voor kinderboeken hebben vaak prachtige tekeningen die je perfect kan uitknippen en op kaarten kan verwerken. Gratis en voor niets zomaar in je brievenbus.

Slijpsel

Potloden geslepen? Smijt niets weg! Met de houtkrullen kan je prachtige bloemblaadjes maken en het gekleurde randje geeft een zeer mooi effect. Het slijpsel van de potloodvulling zelf kan je gebruiken als een soort krijt. Wrijf er met je vinger over en je kan er mee inkleuren of randen van maken. Geeft een heel zacht effect.

Knopen

Ook met kleine knoopjes kan je heel leuke dingen maken. Soms gewoon details. Denk bv. aan de bubbels van een champagnefles, of de vlekjes van een lieveheersbeestje. Soms ook een hele tekening. Denk maar aan bloemen.
Vaak te koop in pakjes van 50 in verschillende kleuren voor een prikje. Of je kan ze gewoon van oude kledingstukken halen. Nog goedkoper! Met knoopjes en ijzerdraad kunnen kinderen ook heel leuke dieren maken.
© 2009 - 2023 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Banken, goedkoop bankieren en betalenBanken, goedkoop bankieren en betalenEen goedkope betaalrekening graag, want het leven is al duur genoeg. Goedkoop bankieren en betalen zo fijn zijn. U kunt…
Voip in de praktijk: hoe je gratis mobiel en vast belt!Voip in de praktijk: hoe je gratis mobiel en vast belt!Het is al jaren in opmars: bellen via internet, en dan vooral gratis bellen. Er is ook al genoeg over geschreven, maar v…
Goedkoop scrapbookenGoedkoop scrapbookenOok onze hobby’s willen we vandaag de dag zo goedkoop mogelijk beoefenen en scrapbooken is oorspronkelijk ook een hobby…
Huis goedkoop inrichtenJe wilt je huis leuk inrichten, maar je budget is helaas niet toereikend om dure meubels aan te schaffen. Dit artikel ge…

Werken met gedroogde bloemen en plantenWerken met gedroogde bloemen en plantenBloemen geven een zomergevoel. En om dat te bewaren, kan men bloemen, planten en bladeren plukken of oprapen en daarna d…
Wenskaarten: verschillende methodes om kaarten te makenWenskaarten: verschillende methodes om kaarten te makenWenskaarten kan je kopen, maar je kan ze ook zelf maken. Het voordeel van wenskaarten zelf maken, is dat je er op kan ze…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 10-10-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.