Hip haken met Hoooked zpagetti
Breien en haken kan allang weer. Woon- en lifestylebladen staan vol met zelfgemaakte accessoires en ook het huidige modebeeld bestaat uit veel gebreide kledingstukken. De nieuwste rage op het gebied van hardwerken is ‘Hoooked zpagetti’. De zpagetti bestaat uit een enorme knot van gesneden restmateriaal, is hartstikke duurzaam en haak je met een dikke naald. Pluspunt: iedereen kan het en het kost weinig tijd en geduld. Duizenden creatievelingen zijn al verkocht. Get hoooked!
De start van hoooked zpagetti
Wie komt er op het idee om reepjes stof aan elkaar te haken? De oprichtster van het merk,
Geesje Mosies, kwam door haar schoonfamilie in contact met de textielindustrie. Toen ze zag dat er in de fabrieken veel restmateriaal werd weggegooid en met haar interesse in duurzame ontwikkeling, bedacht ze dat er iets gedaan moest worden met deze stoffen. Het restmateriaal wordt in de fabrieken voor haar gesneden, semihandmatig opgerold en zo gaat het met de reguliere import van textiel en kleding naar Europa. De zpagetti is dus niet meer dan dikke knotten gesneden stof. Een briljante vondst:
hoooked zpagetti is hartstikke duurzaam en slaat aan in heel Europa. In Nederland zijn er momenteel meer dan 120 winkels die de zpagetti verkopen en vele landen volgen. Eind februari kwam het eerste handboek op de markt
Get Hoooked en inmiddels is ook het tweede boekje,
Helemaal Hoooked, enthousiast ontvangen. Maar eigenlijk is het haken of breien met stukjes stof al veel ouder. In de jaren dertig waren er al vrouwen die van restmateriaal uit de textielfabriek waar ze werkten, allerlei creaties maakten.
De samenstelling van zpagetti
Hoooked zpagetti bestaat dus uit restmateriaal. Het is kwalitatief hoogwaardige stof en gebaseerd op het actuele modebeeld. De kleuren veranderen dus continu en zijn helemaal van deze tijd. De doorsnede van de draadstof ligt tussen de 0,8 en 1,2 cm en bevat meestal 95% katoen en verder elasthaan en/of lycra. Zpagetti kun je het beste wassen op lage temperaturen, met de hand of in een kussensloop in de wasmachine.
De werkwijze
Als paddenstoelen schieten ze uit de grond: allerlei
workshops om de kunst van het hoooken onder de knie te krijgen. Maar eigenlijk is het redelijk simpel en kan iedereen het zelf leren, hoewel ervaring met haken natuurlijk altijd meegenomen is. Je neemt een dikke haaknaald die tien keer zo dik en twee keer zo lang is als een standaardnaald. De zpagetti is licht elastisch, stevig en duurzaam, dus gemakkelijk te verwerken. Je kunt de stof haken of breien op XXL-formaat en er zijn verschillende technieken, die allemaal te vinden zijn op internet of via de site van Hoooked Zpagetti: www.hoooked.nl. De zpagetti en haaknaald kun je via de genoemde site bestellen en ook is het mogelijk om zogenaamde do-it-yourself
starterspakketten aan te schaffen. In een oogwenk heb je zelf je eerste handtas of poef gemaakt en ben je helemaal verslaafd aan het hoooken. Met gewoon haken is het hoooken eigenlijk niet te vergelijken, omdat het materiaal veel dikker is en het ook veel moeilijker is een patroon te volgen. De dikte en textuur van de zpagetti variëren ook nog eens, het is dus belangrijk om tijdens het werken met een patroon goed te blijven kijken naar de afmetingen en gewenste vorm van je accessoire. Maar heb je de techniek eenmaal onder de knie, dan heb je wel veel sneller resultaat van je werk! En is het echt een product van jouw eigen creativiteit.
Verslaving
Ben je eenmaal begonnen met deze nieuwe vorm van handwerken, dan ben je verkocht. Op internet staan tal van zpagetti creaties: allerlei verschillende handtassen, kussenslopen, poefs, knuffelbeesten, handschoenen, mutsen, wandversieringen, armbandjes, onderzetters, kaarsenhouders, etc. etc. Allemaal gemaakt van duurzaam materiaal, dus ook nog eens heel goed voor het milieu. Het is een leuke ontwikkeling en goede tegenhanger voor een avondje voor de buis. Het grappige is, dat het handwerken ook bij jongeren en kinderen helemaal hot is. Nederland is hoooked!