Wenskaarten: patchwork- of mozaïekkaarten maken

Wenskaarten: patchwork- of mozaïekkaarten maken Patchworkkaarten of mozaïekkaarten zijn leuk om te maken. Zoals de naam het aangeeft, is het gebaseerd op patchwork of quilting. Met deze techniek kan je al je kleine stukjes papier of stof opmaken en je kan er alle kanten mee op. Je kan er een patchwork achtergrond mee maken of een patchwork-blikvanger. Een belangrijk onderdeel van patchwork kaarten is stitching en voor diegenen die dit niet kunnen, het faux stitching. Je naait dus een rand of je maakt hem met een fijne zwarte pen. Dat maakt je kaart helemaal af.

Quilten

Herinneren jullie je nog de populaire meisjesfiguren van Sarah Kay en Holly Hobbie? Zij hadden prachtige quiltjurken en -rokken aan en de achtergrond van de tekeningen was ook steeds gequilt. Prachtig was dat. In navolging van deze naaitechniek en deze tekeningen kan je ook kaarten maken: patchworkkaarten of mozaïekkaarten.

Patchworkkaart

Zoals de naam het zegt, is een mozaïekkaart of patchworkkaart afgeleid van patchwork of quilting. Met verschillende weerkerende motieven in verschillende kleuren één geheel maken. Wat je met stof doet, kan je ook op een kaart. Je kan er alle kanten mee op en het helpt je je kleine stukjes papier of stof op te ruimen. Bovendien werkt het heel verslavend, omdat er zo veel mogelijkheden zijn! Om nog meer het idee van naaiwerk aan je werkstukje te geven, kan je de verschillende delen afwerken met een stiknaad of als je niet kan naaien, met een faux stitching rand.

Wat is faux stitching?

Machinaal

Heb je een naaimachine en kan je er mee overweg, dan kan je je papier op een kaart bevestigen met een stiknaad.

Met de hand

Geen naaimachine in huis? Dan kan je het ook met de hand doen. Prik hiervoor gaatjes op gelijke afstand en naai nu het papier vast. Je kan tussen elk gaatje naaien of je kan telkens een gaat laten tussen twee gaatjes.

Faux stitching

Ben je een dummie op het gebied van naaien, dan kan je ook faux stitching toepassen. Hiervoor neem je gewoon een fijne zwarte stift (of een andere kleur stift naargelang je ontwerp). Je gaat nu streepjes trekken op je papier die het stikken imiteren. Ook dit kan op verschillende manieren. Ofwel prik je gaatjes die je daarna onderling verbindt met een zwart lijntje. Of je trekt kleine lijntjes afgewisseld met een even groot blanco stukje. Dat kan naast een lat of regel of gewoon uit de losse pols.

Zigzag

Je kan ook zigzag nabootsen. Hiervoor zet je stipjes op je papier en tussen ieder stipje eentje op je kaart. Daarna ga je deze stipjes in zigzag verbinden. Of je kan ook gewoon kleine vertikale streepjes tekenen tussen papier en kaart of tussen verschillende geometrische figuren. Alle technieken zijn goed, zo lang het maar een stiksteek nabootst. Je "steken" niet te groot maken is essentieel voor een mooi effect.

Verschillende soorten patchworkkaarten

Geometrische figuren maken de kaart

Bij deze soort patchworkkaart werk je met geometrische motieven. Dat kunnen vierkanten zijn, maar ook rechthoeken, ruiten, driehoeken, zeshoeken, cirkels, ovalen, etc. Met deze geometrische figuren vul je je kaart. Op de randen van elke figuur maak je faux stitching. Zo lijkt het of de vlakken aan elkaar genaaid (zigzag) of op de ondergrond (stiksteek) genaaid zijn. Het beste kan je een aantal figuren laten terugkeren. Verschillende motieven papier gebruiken is een must voor een mooi contrast.

Voorbeeld 1: neem een vierkante kaart en kleef hierop een achtergrondpapier in één motief. Kleef hierop driehoeken in verschillende motieven. Kleef drie driehoeken telkens in de vorm van een vierkant en laat telkens het vierde driehoekje vrij, zodanig dat je het achtergrondpapier ziet. Draai de vierkanten telkens, zodanig dat telkens een ander driehoekje vrij blijft.

Voorbeeld 2: Maak vierkanten in verschillende tinten of in verschillende motieven in een tint. Kleef de vierkanten op een kaart. Laat één vierkant open en stempel hier je tekst of wens op. Eventueel afwerken met faux stitching.

Patchwork als achtergrond
Met eenvoudige vierkanten met verschillende motieven in dezelfde tint kan je een achtergrond maken. Of je kan een achtergrond maken met een honingraatmotief, zeshoeken met verschillende motieven die je in elkaar past. Hierop een bedel, een 3D-figuur, een gestempelde figuur of nog een houten ornament en je hebt een mooie kaart.

Een voorbeeld: een honingraatmotief in gele tinten en hierop een aantal vliegende bijen. Een bijpassende tekst en klaar is Kees.

Patchwork op een figuur
Je kan ook een figuur uitknippen en deze vullen met kleine stukjes papier in eenzelfde tint met verschillende motieven. Snij daarna de figuur nog wat bij zodanig dat de randen netjes zijn. Mooi op een effen kaart in bijpassende kleur. Je kan ook de rand van de kaart afwerken met vierkanten of rechthoeken uit hetzelfde papier als waarmee je de figuur hebt beplakt.

Een voorbeeld: knip een hart uit en bekleed het met stukjes papier. Knip de randen netjes bij. Kleef het hart op een witte kaart. Maak vierkanten of rechthoeken uit hetzelfde papier en werk hiermee de randen af. Leuk voor Valentijn of kerst. Een bijpassende tekst voor kerst of Valentijn maakt de kaart af.

Stoffen patchwork

Ben je echt goed in patchwork, dan kan je een klein patchworkschilderijtje op je kaart kleven. Neem een stofje met een landschap op bijvoorbeeld. Doe hier een laagje fleece onder en stik er patronen op. Kleef op een kaart en werk de randen verder af. Een origineel kaartje, maar hier moet je de echte patchwork- of quilttechniek al voor onder de knie hebben.
© 2013 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Quilten, een introductieDe vroegere Amish deden het al (en doen het nog steeds). En quilten wordt steeds weer populairder. Naast alle traditione…
Patchwork, een kunstzinnig naaiwerkPatchwork, een kunstzinnig naaiwerkEr wordt wereldwijd heel wat af gebreid, gehaakt, genaaid en geplakt. Sinds creatievelingen elkaar hebben gevonden op he…
Zelf patchwork makenZelf patchwork makenWil je weten wat je met patchwork kunt doen, dan moet je weten wat patchwork is. Patchwork, wat eigenlijk een handwerkte…
Wat te doen met oude wens, kerst- of postkaarten?Wat te doen met oude wens, kerst- of postkaarten?Met oude wens-, kerst- of postkaarten kan je heel wat doen! Gooi ze dus niet weg maar hergebruik ze, helemaal of in stuk…

Een halsketting ontwerpenEen halsketting ontwerpenHet is heel inspirerend om zelf een ketting te ontwerpen. Vooral als het voor een speciale gelegenheid is, een huwelijk,…
Genealogie: wie zijn jouw voorouders?Genealogie: wie zijn jouw voorouders?Veel mensen zijn nieuwsgierig naar hun achtergrond. Ze willen wat meer weten over hun familie en hun voorouders. De drog…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 16-09-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.