Kinderen en knutselen - knippen

Vooral kleine kinderen houden vaak van knutselen. Met de meest simpele dingen kun je ze uren zoet houden. Als je een paar basisartikelen in huis hebt, kan je samen met je (klein-/oppas-)kind de mooiste kunstwerken maken. Ook leuk voor moederdag of vaderdag!

Basisartikelen

  • Kinderschaar
  • (Gekleurd) papier of dun karton
  • Potlood
  • Stiften of kleurpotloden en lijm
  • Versierselen zoals stukjes stof, veertjes, etc.

Alternatieven

Heb je geen blanco papier of karton in huis, gebruik dan lege doosjes van bijvoorbeeld soepen, sauzen of koekjes. Wil het kind gekleurd papier of karton en heb je alleen wit papier in huis, laat ze het dan zelf kleuren voor gebruik. Dat vinden ze vaak nog veel mooier ook. Gebruik voor de stukjes stof oude kleding die anders toch weggegooid wordt. Heb je geen versierselen in huis, maak dan gebruik van bijvoorbeeld keukenpapier (vaak staan daar leuke plaatjes op), blaadjes of takjes van buiten of maak zelf iets. Bewaar ook gebruikt cadeaupapier om plaatjes uit te knippen of oude tijdschriften.

Tip: knip eens een bloemetje of een ster uit een papierrol. Kleur deze in (voor- en achterkant), vouw de blaadjes of puntjes iets naar binnen en je hebt een prachtversiersel!

Aan de slag

Mozaïek

Knip een aantal kleurtjes papier in kleine stukjes (of gebruik het plaatje van een leeg doosje van bijvoorbeeld soep of koekjes). Pak een leeg vel papier en de lijm en lijm alle stukjes op het papier, steeds met een klein randje ertussen. Door de verschillende kleurtjes krijg je een prachtig, kleurig kunstwerk. Wat oudere kinderen kunnen met de stukjes woorden of figuurtjes plakken.

Trein

Neem een paar lege keukenpapierrollen en/of toiletpapierrollen. Knip de kleinste rol in vier stukken voor de wielen. Knip of snij van een andere rol een deel af van ongeveer 5 cm lang. Daarnaast heb je nog een stuk rol nodig van ongeveer 10 cm lang. Het langste stuk knip je over de lengte doormidden. Knijp dit stuk met de zijden over elkaar heen, zodat je een smallere rol krijgt en plak dit vast. Kleur of beplak het stuk rol van 5 cm en het stuk van 10 cm. Kleur een hele rol in de kleuren die je mooi vind en leg 'm op zijn kant. Zet het stuk van 10 cm bovenop de grote rol aan de voor- of achterkant. Maak twee sneetjes in de grote rol aan de zijkanten van de rol van 10 cm. Zet het stuk van 5 cm er overheen en maak ook twee sneetjes aan beide zijkanten van dit stuk. Knip vervolgens van de 5 cm en 10 cm rol aan de onderkant twee stukjes af van +/- 1,5 cm lang, zodanig dat je deze rollen in de sneetjes kan steken om een stoomfluit te maken. Knip uit een stuk wit papier een rookpluim of gebruik een watje en plak dit in de dunste rol. Plak over de vier wielen een strook zwart papier of kleur ze zwart. Plak op de grote rol aan iedere kant twee wielen (met plakband of tape of plak ze vast met lijm en stukjes papier). Van een stukje karton kan je nu nog een vierkante cabine maken voor de machinist, of gebruik een overgebleven stuk rol en steek deze zoals hierboven beschreven aan de andere kant in de lange rol. Eventueel kan je er nog raampjes op tekenen of zelfs uitsnijden.

Matje

Pak een vierkant stuk papier. Een vouwblaadje is het makkelijkst, maar zelf een vierkant uitknippen kan ook. Vouw het blaadje dubbel, zodat je een driehoek krijgt. Vouw het blaadje vervolgens nog een keer dubbel. Knip hieruit leuke vormen (halve rondjes, kronkels, streepjes). Als je het blaadje vervolgens openvouwt, heb je een leuk matje. Als je er meerdere maakt, kun je ze bij elkaar op een groot vel papier plakken en een groot kunstwerk maken.

Puzzel

Maak een tekening of gebruik een foto van bijvoorbeeld een pizza- of koekjesdoos. Als je een tekening maakt, is het verstandig deze eerst op een stuk karton te plakken voor je stukjes gaat maken. Teken aan de achterkant de puzzelstukjes. Dit kan heel makkelijk door gewoon met een potlood en liniaal strepen te trekken, maar je kunt ook golvende strepen trekken voor een moeilijkere puzzel. Knip ze vervolgens voorzichtig uit over de lijnen.

Collage

Zoek plaatjes in oude tijdschriften of folders die je mooi vind of van een bepaald thema, bijv. dieren, auto's, bloemen e.d. Knip ze uit. Dit hoeft niet heel precies, omdat je overgebleven randjes goed kan gebruiken bij het plakken. Pak een vel papier en leg de plaatjes erop. Kijk eerst welke plaatjes je leuk vind staan bij elkaar en verschuif ze als dat nodig is voor je gaat plakken. De plaatjes hoeven niet perse recht geplakt te worden of onder of naast elkaar. Het leukste en origineelste 'schilderij' krijg je door ze juist kris kras door elkaar te plakken en bijvoorbeeld deels over elkaar. Plak alles vervolgens op het papier en laat het een paar uur goed drogen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer knutselwerkjes te verzinnen met alleen papier, een schaar en een potlood. Probeer het eens en misschien verzin je zelf nog wel iets veel leukers. Veel plezier!
© 2007 - 2024 Mama-jm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meer doen met collageEen tekening of illustratie die gemaakt is in collage ziet er zeer plastisch uit. Bij het zien ervan, krijg je meestal m…
Zelf een pompon makenZelf een pompon makenEen pompon is een pluizig balletje wat voor veel verschillenden doelen gebruikt kan worden. Wilt u graag een cadeautje l…
Kerstballen knutselen van papier en kartonKerstballen van papier en karton kun je heel eenvoudig zelf maken. Je kan er alle kanten mee uit. Laat je fantasie de vr…
Knutselen met uw peuterEen peuter vind het leuk om van alles te ontdekken en zelf te maken. Uw peuter zal dan ook trots laten zien wat hij/zij…

Routetechnieken: hikes, speurtochten & wandelingen uitzettenRoutetechnieken worden vooral binnen scouting veel gebruikt bij het lopen en uitzetten van hikes, speurtochten en wandel…
Paaseieren versierenIeder jaar zo rond pasen gaan veel kinderen en volwassenen paaseieren beschilderen. Het is een leuk werkje om te doen en…
Mama-jm (2 artikelen)
Gepubliceerd: 29-05-2007
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.