Knutselen met uw peuter

Een peuter vind het leuk om van alles te ontdekken en zelf te maken. Uw peuter zal dan ook trots laten zien wat hij/zij gemaakt heeft. Ik ben van mening dat u uw kind zoveel mogelijk zelf moet laten doen. Bent u een poppetje aan het maken en uw kind vind dat de ogen op zijn kin horen te zitten? Ik zegt: Heel goed! Het kind krijgt een goed zelfbeeld en vertrouwen in zijn eigen kunnen als hij zelf dingen kan ontdekken en zijn ervaring met knutselen op zijn eigen manier kan uitvoeren. Het is erg leuk om samen met uw kind te knutselen. U zult merken dat uw kind veel meer geconcentreerd met het knutselen bezig is als u er zelf naast zit en ook iets maakt.

Stempelen met zelfgemaakte stempels

Benodigdheden:
 • Een aardappel
 • Een aardappelschilmesje
 • Verf
 • Papier

U neemt een aardappel en een schilmesje. U snijd de aardappel in tweeën. Van elke helft kunt u nu een stempel maken door er een figuurtje uit te snijden. Doop de aardappel in de verf en stempelen maar!

Knutselen met gevonden voorwerpen

Benodigdheden:
 • Lijm
 • Papier
 • De hier onder genoemde gevonden voorwerpen

Is uw kind buiten naar van alles op zoek? steentjes, bladeren, eikels, takjes etc. Neem de gevonden voorwerpen mee naar binnen en laat uw kind hiermee knutselen. Het is erg leuk om deze voorwerpen op een vel papier te plakken en zo ontstaat er vanzelf een mooi kunstwerk.

Knutselen met kosteloos materiaal

Benodigdheden:
 • Kroonkurken
 • Kurken van lege wijnflessen

Bewaar kroonkurken, kurken van wijnflessen, de plastic lipjes van broodzakken, wc rollen, doosjes van levensmiddelen en knutselen maar! U kunt er ook nog andere dingen aan toe voegen. Bijvoorbeeld sliertjes wol en houten knijpers (wel het ijzer verwijderen). Leg alles op de tafel zodat uw kind er goed bij kan. Uw kind dan met de voorwerpen aan de slag en alles op de doosjes plakken. Jullie kunnen samen een doel stellen. Bijvoorbeeld een stad maken. Alle doosjes zullen zich omvormen tot huisjes. Blauw papier wordt een vijver etc. Ook kunnen de huisjes nog geschilderd worden en zo word het een prachtige stad.

Knutsel jezelf!

Benodigdheden:
 • Een groot vel papier waar uw kind helemaal op past. Bijvoorbeeld behang papier
 • Stiften
 • Wol
 • Verf
 • Stof van oude kleding
 • Lijm
 • Schaar

Neem een groot vel papier en laat uw peuter hier op gaan liggen. Trek de peuter om en knip hem/haar uit. laat uw peuter in de spiegel kijken hoe hij/zij eruit ziet. (het liefst een grote spiegel waar de peuter zichzelf helemaal kan zien). U kan uw kind laten vertellen wat hij of zij allemaal ziet in de spiegel. Dan is het tijd om te gaan knutselen. U vertelt uw kind dat hij of zij zichzelf na mag maken. Leg alle knutsel spullen op tafel en uw kind kan lekker gaan knutselen. U kan uw kind helpen door de haren (wol) alvast te knippen en uw kind kan ze erop plakken. ook kunt u vragen waar de ogen horen. Welke kleur broek hij of zij aan heeft. Als uw kind de ogen op de verkeerde plek plakt is dit helemaal niet erg. Het is tenslotte een creatie van het kind zelf. Laat uw kind lekker experimenteren met alle materialen die hij/zij ter beschikking heeft en kom zo tot een prachtig resultaat. Uw kind zal 'zichzelf' waarschijnlijk een mooie plek in het huis willen geven.

Een handpop maken

Benodigdheden:
 • Een oude sok
 • Oude lapjes stof van bijvoorbeeld oude kleding
 • Textiel lijm
 • Schaar

U neemt een oude sok en als uw kind al een beetje kan knippen kan uw kind zelf de ogen, mond, neus en eventueel de oren van de handpop laten uitknippen. Bij de meeste peuters is hier nog wel wat hulp bij nodig. U kunt dit ook alvast voor uw peuter doen zodat hij/zij ze op de handpop kan plakken. Lees de gebruiksaanwijzing van de textiel lijm en plak de ogen, neus, mond en oren die u of uw kind heeft uitgeknipt op de sok. Zo ontstaat er een zelfgemaakte handpop.

Een Dora kijkdoos maken

Benodigdheden
 • Een schoenendoos
 • Doorzichtig gekleurd papier
 • Prik pen en matje
 • Stiften of kleurpotloden
 • Kleurplaten van Dora
 • Schaar

Laat uw kind de binnenkant van de schoenendoos verven. De deksel hoeft niet. U tekent op de deksel van de kijkdoos een paar rondjes. Uw kind kan deze rondjes uit prikken met de prik pen. (denk er aan dat u dit aan de binnenkant van de deksel doet dan gaat het uit prikken een stuk makkelijker).In de tussentijd knipt of prikt u aan 1 van de smalle kanten van de doos een kijkgat. U plakt het doorzichtige gekleurde papier aan de binnenkant van de deksel als uw kind klaar is met het uit prikken van de gaten. U laat u kind de kleurplaten van Dora inkleuren en daarna kunt u ze samen met uw kind uitknippen. (zorg ervoor dat u meerdere poppetjes maakt). Denk er aan dat u onder de poppetjes ongeveer 1cm extra uitknipt. Deze extra cm vouwt u om en aan dat randje kunt u de poppetjes samen met uw kind in de schoenendoos plakken. Laat ook struiken, wolken etc. inkleuren en uitknippen. Plak de wolken aan de deksel en de struiken op de grond bij de Dora en poppetjes. Het is ook leuk om een kijkdoos te maken van Dora met al haar vriendjes. Maak Dora, Boots, Swieber etc.

U kunt ipv de dora variant natuurlijk ook een kijkdoos maken van Sponge bob, bumba, K3 of wat uw kind ook leuk vind.

Lees verder

© 2011 - 2024 Nice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knutselen voor vaderdagKnutselen voor vaderdagVaderdag komt er weer aan en wat is er leuker dan een zelfgemaakt cadeautje te kunnen geven aan papa.
Knutselen met peuters: vervenPeuters zijn dol op het werken met verf. Plakkaatverf is het meest geschikt voor de allerkleinsten, niet in de laatste p…
SPW: het maken van een doelgroepanalyseAls je de opleiding SPW doet, moet je op een bepaald moment een doelgroepanalyse maken. Hoe doe je dat? Hieronder vind j…
Knutselen met peuters: plakkenIn eerste instantie zal een jonge peuter vooral belangstelling hebben voor het plaksel. Pas als ze wat gewend zijn aan d…

Online schoenen kopenOnline schoenen kopenOnline shoppen is tegenwoordig het nieuwe winkelen. Eigenlijk is online alles te krijgen, dus ook schoenen. Is schoenen…
Glas in lood ramen maken: workshop, cursus en geschiedenisGlas in lood ramen maken: workshop, cursus en geschiedenisGlas in lood ramen maken: workshop. Echte glas-in-loodkunst wordt gemaakt door glas-in-loodmeesters, door een zogeheten…
Nice (48 artikelen)
Gepubliceerd: 11-03-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.