Fimo boetseerklei
Fimo is een boetseerklei waarmee je allerlei leuke dingen kan maken. Het is verkrijgbaar in zo'n 75 verschillende kleuren die in pakjes worden verkocht. De fimoklei dien je voor gebruik te kneden. Daarna kan je er allerlei figuren van maken. Als je klaar bent dan doe je je creatie in de oven zodat het uithard.
Fimo Classic en Fimo Soft
Er zijn 24 kleuren van de fimo classic klei. Het zijn pakjes die je kan herkennen door de 8 groeven die in de klei zijn gemaakt. Fimo Soft is er ook in 24 kleuren en zoals de naam al zegt is dit een zachtere klei. De pakjes zijn te herkennen doordat er geen groven in de klei gemaakt zijn. Fimo soft is vanaf het begin makkelijk te kneden en hierdoor ook geschikt voor kinderen. Van fimo soft zijn er ook neon, metallic en transparante kleuren verkrijgbaar die zorgen voor een heel leuk effect. Ook zijn er kleuren met een steeneffect van fimo soft. Je kan fimo classic en fimo soft door elkaar gebruiken.
Hoe werkt het?
Met fimo klei kan je eindeloos variëren. Je kan verschillende kleuren mengen om zo weer een andere kleur te krijgen. Het is op allerlei ondergronden te gebruiken; karton, hout, glas, steen, riet. Hiermee kan je dus verschillende onderwerpen verfraaien en een heel persoonlijk tintje geven.
Nadat je klaar bent met je creatie moet het de oven in. De oven moet dan op 120 graden en je creatie moet er een half uur in. Pas nadat je creatie helemaal is afgekoeld, is het uitgehard. Bak je creatie niet te heet! Handig is om een oventhermometer te gebruiken. Je kan je creatie ook in etappes bakken. Soms maak je iets dat moeilijker is en dan is het makkelijker om steeds weer een stukje te laten uitharden en daarna verderte gaan.
Werk je in etappes en is je creatie nog niet helemaal af dan kan je het afdekken met een stukje plastic folie. Hierdoor droogt het niet uit en kan je er zelfs maanden later weer mee verder.
Zodra je iets hebt gemaakt dan kan je het ook vastmaken aan een ander voorwerp. Fimo klei is heel goed te lijmen. gebruik hiervoor lijm die transparant opdroogd. Je kan lijmen met hobbylijm of bijvoorbeeld secondenlijm.
Aflakken
Nadat je creatie helemaal af is en is uitgehard, kan je ervoor kiezen om het te lakken. Dit kan met matlak of een glanslak. Het lakken hoeft niet. Het is niet zo dat je creatie hier duurzamer van wordt. Vaak worden alleen bepaalde onderdelen van een creatie gelakt, zoals oogjes of iets anders dat moet glimmen. Je kan er ook voor kiezen om je creatie waterbestendig te maken en hiervoor kan je dan bootlak gebruiken.
Gereedschap
Voor het creeëren van dingen zijn er allerlei materialen te koop. Zo zijn er bijvoorbeeld boetseerspatels, uitsteeksets, lijnentrekkers, hobby mesjes, bead rollers (voor kralen) en schrapers te koop waardoor je werk makkelijker wordt. Bij je hobbywinkel vind je al deze spullen.
Tips
Door het werken met verschillende kleuren worden je handen snel vies. Dit is vervelend want zodra je met een andere kleur begint dan kan die troebel worden door de vorige kleur. Zorg er daarom altijd voor dat je iets bij je hebt staan om je handen mee schoon te maken. Babylotiondoekjes zijn hiervoor uitermate geschikt.
Zorg er ook voor dat je ergens zit waar het zo stofvrij mogelijk is. Haren van huisdieren bijvoorbeeld zitten zo in je klei wat erg vervelend is. Houdt ook rekening met je eigen kleding. Een trui die erg pluist kan ervoor zorgen dat je klei eronder komt te zitten en onbruikbaar wordt.
Een tip om ervoor te zorgen dat je creatie niet helemaal onder je eigen vingerafdrukken komt te zitten, is om je creatie een tijdje in de koelkast te leggen. Hierdoor wordt de klei steviger en dan is het makkelijker om vingerafdrukken al wrijvend glad te maken.
© 2008 - 2024 Jidaja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bronnen en referenties
- http://fimo.startpagina.nl