Maak creatieve dingen met Fimo liquid deko gel

Het merk Fimo staat bekend om zijn vele soorten en vele kleuren met klei. Nu is er ook een product door hen op de markt gebracht dat "Fimo Liquid Deko Gel" heet. Dit is een transparante gel die in de oven hard wordt (maar nog wel flexibel is). De gel kan vervolgens voor allerlei doeleinden worden gebruikt, wat dit een uitstekend product maakt in combinatie met Fimo klei.

Gebruiks-instructies

Fimo liquid deko gel is een dikke vloeibare gel die transparant is. Deze gel kan in de oven gebakken worden op 130 graden Celsius en het duurt 15 tot 20 minuten voordat de klei hard is (maar toch flexibel). De klei wordt wel minder transparant wanneer deze eenmaal gebakken is. Wanneer je de gel in combinatie gebruikt met de Fimo soft klei, bak het geheel dan op een maximum van 110 graden Celsius. De harde gel heeft een andere geur dan de gebakken Fimo klei zelf, maar is niet al te sterk.

Houd er altijd rekening mee dat de deko liquid gel vloeibaar is en dus in de oven kan gaan lekken mocht je een vorm of voorwerp gebruiken dat niet goed afsluit. Leg een vorm ook altijd op een stabiele en vlakke ondergrond (niet direct op een ovenrooster), maar beter is om de vorm voor het bakken in folie/bakpapier of ander materiaal dat in de oven kan, in te pakken om lekken te voorkomen. Omdat de liquid deko gel wel flexibel is wanneer deze eenmaal gebakken is, kun je oneffenheden bijsnijden of bijknippen.

Vloeibaar materiaal bij je Fimo figuren

Er zijn veel gebruiksmogelijkheden voor de liquid deko gel bij het maken van je Fimo/polymer klei figuren en objecten. Een aantal voorbeelden zijn:
  • Gebruik als water: wanneer je water aan je figuur toevoegt, kun je de vloeistof toevoegen aan je kleifiguur en dan in de oven doen.
  • Gebruik als aquarium: maak van plastic een klein aquarium (aftapen totdat de deko gel is gebakken) en plaats de decoraties voor het aquarium. Giet hierin de liquid deko gel en laat het in de oven harden. Daarna kun je eventueel het plastic weer verwijderen.
  • Gebruik in eten: boots soep na door de deko gel een kleurtje te geven om het op soep te laten lijken. Maak een bordje van klei en voeg de ingrediënten van de soep toe. Voeg hier de deko gel aan toe en laat het in de oven harden.

Objecten bevestigen met liquid deko gel

Je kunt de liquid deko gel ook gebruiken als bevestiging voor objecten, voor zover deze in de oven te bakken zijn. Je kunt bijvoorbeeld kleidelen zo beter aan elkaar bevestigen of om klei aan bijvoorbeeld een button of eyepin te bevestigen. Ook houtmaterialen en glasmaterialen kunnen zo aan klei-objecten bevestigd worden, zolang ze daarna in de oven gebakken kunnen worden.

Glazuur maken voor en van Fimo klei

Meng fimo klei met wat fimo liquid om er een pasta van te maken. Het mengen vergt een beetje geduld en hangt af van de zachtheid van de klei. Fimo Soft klei is het beste om hierbij te gebruiken, hoe zachter de klei, des te makkelijker laat de klei zich mengen. Vervolgens kun je deze pasta gebruiken om vloeibare klei-texturen te geven aan je klei projecten. Je kunt de pasta ook in een spuitzak of spuitdop doen om een frosting/slagroom type klei te maken voor bijvoorbeeld het decoreren van cupcakes, taarten, etc.

Afbeeldingen overbrengen op Fimo liquid deko

Neem oven bakpapier/zilverfolie en plaats hierop een afbeelding vanuit een foto/blad etc. Doe hier de liquid fimo overheen (niet te dun, niet te dik). Zet dit in de oven. Verwijder het papier (evt. met water zodat het papier loslaat). Knip/snij het in vorm. Tip: Je kunt ook een tekening gemaakt met potlood laten overbrengen op de liquid deko. Zie dit filmpje voor een stap voor stap voorbeeld: Transfer images.

Objecten/versieringen in een Fimo liquid deko gel vorm

Neem bakpapier/zilverfolie en plaats hierop een bakvorm of iets anders wat in de oven kan en een vorm heeft. Doe hierin een laagje liquid Fimo. Plaats hierin of wat glitters, een plaatje of een object gemaakt van Fimo. Eventueel nu nog een laagje liquid aanbrengen zodat alles is bedekt. Doe het in de oven. Verwijder de vorm als alles is afgekoeld. Je zou andere decoraties kunnen toevoegen aan je figuur, maar houdt er rekening mee dat alle objecten wel houdbaar moeten zijn in de oven.

Kleuren toevoegen aan de transparante liquid

Fimo liquid deko gel is transparant, maar je kunt er op de volgende manieren kleur aan toevoegen:
  • Schraap wat poeder met een mesje van je pastelkrijt
  • Gebruik oogschaduw poeder
  • Gebruik scrapbook chalk poeder
  • Gebruik glitters
© 2015 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De creatieve mogelijkheden van Fimo kleiFimo klei is een harder type klei dat in eerste instantie gemaakt is voor volwassenen. De klei komt in vele kleuren (wel…
Fimo boetseerkleiFimo is een boetseerklei waarmee je allerlei leuke dingen kan maken. Het is verkrijgbaar in zo'n 75 verschillende kleure…
Zelf kralen maken van Fimo kleiFimo is een zachte polymeer klei die je voor veel verschillende toepassingen kunt gebruiken. Je kunt er zelfs je eigen s…
Boetseren met kinderen van 9-12 jaarIngrid Radema-Florijn die het ‘Groot kinderboetseerboek’ heeft geschreven vertelt dat boetseren het gebruik van de zintu…

Circuit rijden voor beginners (motor)Droom je ervan om het gas eens flink open te trekken? Heb je misschien een snelle motor en/of ben je benieuwd naar wat j…
Zentangle: de kracht van het ontspannenDoor ons haastige bestaan krijgen steeds meer mensen last van stress-symptomen. Hierdoor ontstaat vandaag de dag een ste…
Bronnen en referenties
  • http://www.jeannerhea.com/page39.htm
  • http://www.modroc.com/liquid-fimo-bakable-transfer-medium/
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 19-04-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.