Goochel met kaarten: trucs voor beginners

Goochelen met Kaarten: trucs voor beginners, verschillende trucs die iedereen kan uitvoeren, stap-voor-stap uitgelegd. Is het echt zo moeilijk om te goochelen met kaarten? Neen, zelfs het kleinste kind kan het... In verschillende van mijn artikelen zal u trucs uitgelegd vinden die je onmiddellijk na het lezen zal kunnen uitvoeren. De artikelen zijn ingedeeld in moeilijkheidsgraad en met veel uitleg. Ben je nieuw in het goochelen begin dan hier!

Wat is goochelen?

Goochelen is de kunst van het schijnbaar onmogelijke. Het is sinds den beginne een straat- en podiumkunst. Het belangrijkste effect is het creëren van een illusie door middel van snelle handbewegingen en afwenden van de aandacht van het publiek. De bedoeling is dat het de toeschouwers onduidelijk blijft hoe dat effect, het 'onmogelijke', tot stand komt. Vaak zal een goochelaar gebruik maken van begeleidende materialen zoals speelkaarten, een hoed, een goochelstaf, balletjes en kopjes, munten en zelfs levende dingen (mens, dier, water en vuur). Speciale acts zijn bijvoorbeeld de ontsnappingsstunts van een legendarisch goochelaar als Harry Houdini, onderwateracts en doorzaag- en verdwijntrucs, zoals ook David Copperfield Hoover Dam ooit liet verdwijnen. Dat laatste is echter meer het terrein van de illusionist. Vele goochelaars combineren vaak verschillende zaken in hun acts zoals, goochelen, mime, illusionisme en groot spektakel en lichtshows.

In mijn artikelen gaat het voornamelijk gaan over het goochelen met speelkaarten. Stap voor stap worden simpele maar ook moeilijke trucs uitgelegd zodat je onmiddellijk zelf van start kan gaan.

Goochelen met kaarten: beginners

Eigenlijk is goochelen met kaarten echt niet moeilijk. Het belangrijkste aan de goochelaar is mondig zijn. Alles zit hem in het verhaal dat je verteld, hoe je het aan boord brengt en je overtuigingskracht naar je publiek toe. Velen schrikken af omdat ze ergens een truc lezen en hem uitproberen, alleen kiezen ze een te moeilijke truc waar je reeds ervaring voor nodig hebt, en haken af. Daarvoor schrijf ik enkele artikelen die sommige kaarttrucs uit de doeken doen en die worden gerangschikt per moeilijkheidsgraad. In dit artikel zal je dus gemakkelijke trucs vinden die zelfs kinderen kunnen. Noemen het een spoedcursus goochelen met kaarten voor dummies. Bij elke truc vind een duidelijke beschrijving wat de uitkomst van de truc is, meestal met een verhaal, voorbereiding van de truc en natuurlijk...de truc zelf.

Tips bij het leren van goocheltrucs

 • Wanneer je een truc leert is het belangrijk dat je geduld hebt zeker wanneer je het voor het eerst leert. Oefening baart kunst!
 • Oefen voor de spiegel, zodat je jezelf kan zien zoals je publiek je zal zien.
 • Maak je het verhaal eigen en vertel in je eigen woorden.
 • Wanneer je iets moet doen dat het publiek niet mag zien, probeer de aandacht ergens anders op te vestigen.

Heb je zelf trucs met kaarten die niet in dit artikel voorkomen kan je gerust een reactie plaatsen op dit artikel, maar hou er wel rekening mee dat het een gemakkelijke truc moet zijn, anders moet je op een ander artikel zijn.

4 Koningsvrienden

De goochelaar heeft 3 koningen in zijn hand en de 4de koning is verdwenen in het magische bos (het bos wordt vertegenwoordigd door de rest van het kaartspel). De goochelaar vertelt hoe de overige 3 koningen een plan hebben hun 4de vriend in het bos te gaan zoeken.

Hij plaatst de 3 koningen op de bovenkant van het kaartspel en vertelt dat de eerste koning aan de andere kant van het bos gaat staan indien hun vriend daarlangs zou komen en plaatst de kaart onderaan het kaartspel. De tweede koning gaat in het bos zelf gaan zoeken naar hun verdwenen vriend en de goochelaar plaatst de tweede kaart ergens in het midden van het kaartspel. En de derde koning besluit aan de ingang van het bos te wachten indien hun vriend terug zou keren langs deze zijde en laat die kaart dus bovenaan het kaartspel liggen. Iedereen gaat op zoek, de goochelaar schud het kaartspel, draait het spel om en vindt de 4 koningsvrienden naast elkaar ergens in het spel.

Hoe ga je nu te werk?

Voorbereiding
 • Haal de 4 koningen uit het spel.
 • Leg 1 koning bovenaan het kaartspel, waaier de overige drie uit om te tonen aan het publiek (maar steek een kaart, gelijk dewelke, achter de 2de koning en zorg dat het publiek niet kan zien dat er eigenlijk 4 kaarten in je hand zitten).

De truc zelf met publiek
 • Vertel het verhaal zoals hierboven.
 • Nadat je de 3 koningen in je hand hebt getoond (eigenlijk 4 kaarten) plaats je ze op het kaartspel.
 • Steek de eerste koning onderaan het spel.
 • Steek de 2de koning (die eigenlijk geen koning is ;-) ergens in het midden van het spel.
 • Laat de derde bovenaan liggen.
 • Deel het spel in 2 ergens in het midden en leg het onderste gedeelte bovenop het afgenomen gedeelte.
 • Draait het gehele spel om en waaier hem uit en ergens in het spel vind je de 4 koningen samen want ze hebben hun vriend gevonden.

Feestje van Azen

In feest der Azen zal je een persoon vragen jou te stoppen met kaarten leggen totdat je 4 stapels hebt. Wanneer je de 4 stapeltjes zal omdraaien liggen 4 azen bovenaan. Dit is een gemakkelijke truc die iedereen kan aanleren. Oefen dit een 5-tal keren en je hebt het onder de knie.

Met hulp van een deelnemer uit je publiek zal je 4 stapels maken en waneer je de 4 stapels kaarten omdraait krijg je 4 azen te zien.

Hoe ga je te werk

Voorbereiding
Bereid je kaartspel voor als volgt: 3 azen onderaan het kaartspel en 1 bovenaan.

Met je deelnemer
Vraag iemand uit het publiek jou te helpen. Begin kaarten met de waarde naar beneden gedraaid op tafel te leggen totdat je hulp 'stop' zegt. (je bent met de bovenste kaart van je stapel begonnen waardoor nu onderaan het neergelegde stapeltje een aas zit)

Breng je kaartenspel eventjes vluchtig onder tafel en plaats de onderste kaart bovenop het stapeltje dat je in je hand hebt en herbegin de vorige procedure totdat je 4 stapeltjes kaarten naast elkaar op tafel liggen hebt.

Voer een paar magische bewegingen uit boven je stapels, spreek een paar toverwoorden uit of laat je assistent iets doen of zeggen en draai dan je 4 stapels om.

Resultaat: 4 AZEN!
Goochelen zit hem in de vloeiende bewegingen en verhaallijn van de goochelaar. Een goed goochelaar kan heel goed en overtuigend vertellen. Wanneer hij iets moet doen dan probeert hij de aandacht van de kijker op iets anders te vestigen.

Eentje voor tijdens het drinken

Dit is een supertruc! En hij is heel simpel. Let wel op, je kan door de mand vallen, daarom dat je hem het best uitvoerd tijdens het drinken of als je publiek reeds enkele glaasjes op heeft. Maar je zal er uitkomen als een David Copperfield als ze hem niet doorgronden.

Je publiek wordt 2 kaarten gegeven (zogezegd ad random). Ze kijken naar de kaarten, maar de goochelaar bekijkt ze niet. Je publiek steekt de kaarten terug ergens in het spel en zonder het kaartenspel te delen of te wijzigen, smijt de goochelaar het pak kaarten tegen een stoel of op tafel, of tegen de grond, terwijl hij de 2 kaarten overhoudt in zijn hand.

Hoe ga je nu te werk?

Het is eigenlijk een beetje met de geest van je publiek spelen dat je zal doen.

Voorbereiding
Je bereidt het kaartspel voor als volgt: neem 2 verschillende kaarten van dezelfde kleur maar van verschillende soort (bijvoorbeeld een 8 schoppen en een 3 klavers). Dit zullen de kaarten zijn die je aan je publiek zal tonen (verder de "echte" genaamd). Vervolgens neem je dezelfde kaarten eruit maar van de omgekeerde soort (namelijk, uit het voorbeeld, de 8 klavers en 3 schoppen verder de "valse" genaamd). Dit zullen de kaarten zijn waarmee je je publiek zal bedotten. Plaats één van de "valse" onderaan het kaartspel en de andere "valse" bovenaan het spel. En de "echte" allebei bovenaan het spel.

Nu met je publiek
Deel de eerste 2 kaarten van het spel, met hun waarde neerwaarts op tafel, zonder veel uitleg. Laat ze naar die kaarten kijken en ze vervolgens ergens in het midden van het spel terugsteken.

Zorg ervoor dat ze duidelijk zien dat jij niks met het spel doet. Dat je niks versteekt, niet delen, niks niks niks! Hou het spel met één hand vast tussen je duim bovenaan het spel en je vingers onderaan het spel. Beweeg een beetje met het spel door heen en weer te zwaaien, met je andere hand erboven een paar magische bewegingen te maken...(LET OP: dat ze de onderste kaart niet kunnen zien!!) Tel misschien tot 3 ofzo en SMIJT dan het spel op tafel, of op een stoel. Ergens waar je ze achteraf gemakkelijk kan oprapen. Terwijl je smijt span je je vingers en duim samen zodat je eigenlijk alle kaarten tussen de bovenste en onderste kaart eruit smijt,...en onmiddellijk toon je de 2 kaarten die je nog vast hebt "de valse".

Het helpt je kaartenspel niet te ver te werpen zodat je publiek onmiddellijk de kaarten bekijkt in je hand, anders gaan ze gaan nadenken.

Zij hadden de 8 schoppen en 3 klavers gezien, maar jij hebt de 8 klavers en 3 schoppen vast. Het is onwaarschijnlijk dat je publiek het zal merken (maar het kan). En als je publiek dan nog eens gedronken heeft dan krijg je zeker reacties als: "Woah, hoe doe je dat??!" SUPER TRUC!
© 2008 - 2024 Kime, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
David Copperfield - illusionistDavid Copperfield - illusionistDavid Copperfield is een van de grootste illusionisten aller tijden. Hij heeft talloze indrukwekkende acts op zijn naam…
Kinderfeestje: thema ToverfeestEen magisch feestje waarin goochelen en toveren centraal staan. Met de juiste toverspreuk en een beetje magie wordt dit…
ManipulatietechniekenHoe komt het dat de ene persoon heel makkelijk dingen voor elkaar krijgt bij anderen en de ander niet? Dit is simpelweg…
Tanden bleken/tanden bleachen met Magic WhiteTanden bleken/tanden bleachen met Magic WhiteDankzij Magic White kan je tegenwoordig je tanden bleken (tanden bleachen) in minder dan een half uur tijd en dit zonder…

Fimo boetseerkleiFimo is een boetseerklei waarmee je allerlei leuke dingen kan maken. Het is verkrijgbaar in zo'n 75 verschillende kleure…
Juwelen maken met ongewone materialen en recyclageVroeger maakten mensen juwelen met wat voorhanden was, maar nu kopen we onze juwelen kant-en-klaar in de winkel. Deze ju…
Kime (3 artikelen)
Gepubliceerd: 13-05-2008
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.