Zelf kralen maken van Fimo klei

Fimo is een zachte polymeer klei die je voor veel verschillende toepassingen kunt gebruiken. Je kunt er zelfs je eigen sieraden mee maken. Aan de hand van dit artikel kun je zelf je eerste accesoire maken!

Fimo

Fimo klei is een makkelijk te bewerken polymeer klei. Er zijn twee soorten: Fimo Classic, deze vorm geeft nauwelijks kleur af maar is lastig om goed kneedbaar te maken, en Fimo Soft, deze is gemakkelijk te kneden maar geeft sneller kleur af. Voor het maken van kralen gebruik je vooral Fimo Soft omdat deze makkelijk te gebruiken is en lang kneedbaar blijft. Ook is de soft-variant te verkrijgen in veel mooie kleuren. Als je zwart wilt gebruiken is het wel erg slim om de Fimo Classic te gebruiken omdat de Soft-variant van deze kleur wel heel erg snel afgeeft en dat zorgt voor door gelopen kleuren. Zonde van je werk dus. Als je meer wilt weten over de Fimo klei zelf kun je dat hier vinden.

Kralen

Het leuke van kralen maken van Fimo klei is dat je enorm veel verschillende kralen kunt maken, en jij bepaalt helemaal hoe je project eruit gaat zien! Je kunt simpele kralen van één kleur maken, gemarmerde kralen, kralen op basis van je eigen creativiteit en kralen gemaakt van canes. Begin met een simpel project, maak het jezelf niet meteen te moeilijk. Op internet zijn meer dan genoeg voorbeelden te vinden om je te inspireren, zelfs met simpele kralen van één kleur! Ik zal eerst op een rijtje zetten wat je nodig hebt om Fimo kralen te kunnen maken, en dan zal ik de verschillende werkwijzen beschrijven. Als laatste beschrijf ik hoe je de kralen kunt verwerken.

Benodigdheden

Dingen die je beslist nodig hebt op kralen te kunnen maken:

 • Fimo klei in kleuren die je leuk vind.
 • Een scherp mesje (dit kan een speciaal Fimo mesje zijn maar ook een ander scherp mesje waarmee je precies kunt snijden.
 • Een glasplaat, de Fimo plakt hier slecht aan en is dus geschikt om op te werken.
 • Een roller om de klei plat te maken, dit kan een kleiroller zijn maar ook een glazen fles.
 • Een naald of saté-prikker om de gaatjes te maken en de kralen op te bakken.
 • Oven.

Dingen die handig zijn bij het maken van Fimo kralen maar niet strikt noodzakelijk:

 • Een Tri-bead roller, om veel dezelfde kralen te kunnen maken.
 • Een pastamachine om plakken van dezelfde dikte te kunnen maken. Dit is met name van belang als je canes gaat maken.
 • Fimo lak, om je kralen mooi af te kunnen werken. Hierbij horen ook een berg saté-prikkers om de kralen op te steken om te lakken en oase om de kralen op prikkers in te steken om ze mooi op te laten drogen.
 • Babydoekjes om je spullen goed mee schoon te kunnen maken, water en zeep werkt ook, maar is tussendoor als je van kleur wilt wisselen een hoop gedoe.

En dan aan de slag.

Simpele kralen van één kleur

Om te beginnen met het maken van kralen en accessiores van Fimo klei zijn deze kralen leuk en makkelijk. Je neemt simpelweg een leuke kleur Fimo soft en draait er kralen van. Kralen van dezelfde grootte kun je maken door een dikke, gelijkmatige plak van de Fimo te maken en hier met een malletje vormpjes uit te steken die je tot kralen rolt. Hiervoor kun je ook de Tri-bead roller gebruiken. Dit is een hulpmiddel waarmee je niet alleen ronde kralen kunt maken maar ook ovale en kegelvormige kralen.

Dit gaat als volgt:
 • Zet de Tri-bead roller in elkaar volgens de beschrijving.
 • Kies de kleur Fimo die je wilt gebruiken.
 • Doe een stukje Fimo in het malletje wat erbij zit.
 • Doe dit stukje in de Tri-bead roller en rollen maar!

Gemarmerde kralen

Gemarmerde kralen zijn kralen die je van twee of drie kleuren maakt die je in elkaar draait. Het geeft een bijzonder leuk effect en je kunt er veel varianties van maken.

Dit doe je zo:
 • Neem 2 of meer kleuren Fimo.
 • Snijdt ze in kleine stukjes.
 • Maakt er lange strengetjes van.
 • Meng ze door elkaar, maar kneed niet te veel, want dan krijg je meer gemengde kleuren dan verschillende kleuren naast elkaar. (Dat kun je natuurlijk wel doen als je dat mooi vindt.)
 • Maak er kralen van.

Deze kralen kun je hierna dus rollen in de Tri-bead roller of er zelf gelijke stukjes van snijden en tot kralen rollen. Je kunt ook de gemarmerde stukjes klei uitrollen tot een plakje en dit rond een kraal rollen die je uit een rolletje klei snijd. zo krijg je een cilindervormige kraal met een leuk laagje aan de buitenkant.

Canes

Deze vorm zie je met name veel op internet uitgelegd via flimpjes en werkbeschrijvingen. Je maakt dan een lange staaf met een figuurtje erin, deze staaf noem je een cane. Hier kun je vervolgens plakjes vanaf snijden en je kralen mee bewerken. Een simpele cane kun je maken van twee in elkaar gedraaide kleuren zoals je ziet op het plaatje.

Je maakt dit als volgt:
 • Neem twee kleuren fimoklei.
 • Kneed het zacht en maak en twee plakken van in de pastamachine.
 • Snijd deze plakken opdezelfde grootte.
 • Leg de ene plak bovenop de andere en rol de in elkaar.
 • En volá, daar is je eerste cane!
 • Om je kralen te versieren snijd je dus dunne plakjes van de cane en deze leg je op je kraal.
 • Je rolt de kraal in je handen en het plakje verdwijnt als het ware "in" de kraal.

Eigen creativiteit

Naast verschillende kleuren mengen en verschillende vormen kralen kun je ook je kraal versieren. Je kunt er bolletjes klei van een andere kleur op leggen, bloemtjes op maken, of gewoon een sliertje van een andere kleur klei omheen draaien. Leef je uit!

Het verwerken van de kralen

Natuurlijk wil je na het maken van de kralen ze kunnen verwerken in je kettingen en andere sieraden. Om dat te kunnen doen moeten de kralen eerst gebakken worden. Voordat je ze gaat bakken maak je eerst in alle kralen gaatjes. Dit doe je door de kralen op een naald of breinaald te prikken. Het handigst zijn hiervoor de dunne breinaalden zonder kopje. Voordat je de gaatjes in de kralen prikt is het verstandig de kralen nog even in de koelkast te leggen, anders is de klei te zacht en vervorm je de kralen.

Vervolgens bak je de kralen in een voorverwarmde oven, een half uur lang. Kijk goed op de pakjes van de klei die je gebruikt of de oven op 110°C of op 130°C verwarm moet worden. Het is bijzonder belangrijk de kralen niet te heet te bakken, anders kunnen er giftige stoffen vrij komen.

Na het half uur kun je de kralen uit de oven halen en ze laten afkoelen. Na het afkoelen kun je ervoor kiezen om de kralen te lakken. Dit geeft een extra glans en bescherming aan je mooie kralen. Laat de kralen na het lakken goed drogen. Het is makkelijk om de kralen te laten drogen door ze op satéprikkers te prikken en die in oase of piepschuim te steken.

Veel Fimo-plezier gewenst!
© 2009 - 2024 Pleegkaat, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fimo boetseerkleiFimo is een boetseerklei waarmee je allerlei leuke dingen kan maken. Het is verkrijgbaar in zo'n 75 verschillende kleure…
De creatieve mogelijkheden van Fimo kleiFimo klei is een harder type klei dat in eerste instantie gemaakt is voor volwassenen. De klei komt in vele kleuren (wel…

Winkelen: leuk of vreselijk?Voor sommigen is het een kunst, voor anderen een hobby, voor weer anderen een noodzakelijk iets en voor sommigen de hel.…
ATC: klein kaartje, leuke manier van communicerenATC: klein kaartje, leuke manier van communicerenATC of Artist Trading Card. Een klein kaartje met specifieke afmetingen, niet groter dan 64 x 89 millimeter. Erg leuk om…
Pleegkaat (2 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2009
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.