De creatieve mogelijkheden van Fimo klei

Fimo klei is een harder type klei dat in eerste instantie gemaakt is voor volwassenen. De klei komt in vele kleuren (wel 72), heeft ook vele effecten en je kunt er zo veel leuke objecten mee maken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Maar wat zijn precies de mogelijkheden en wat is er beschikbaar? Een aantal tips zijn dan wel handig.

De verschillende soorten klei

Fimo klei heeft in de klassieke (Fimo classic) vorm van de klei wel 72 kleuren beschikbaar, inclusief pastelkleuren. Daarnaast zijn er de volgende speciale klei-soorten beschikbaar:

Fimo Soft

Deze klei is wat kneedbaarder en zachter, er zijn in de Fimo Soft reeks ongeveer 24 kleuren beschikbaar. Naast de classic is dit de meest verkochte klei.

Fimo Effect

De Fimo Effect klei heeft niet veel kleuren beschikbaar maar de kleuren die er zijn hebben een speciaal effect. Zo is er een klei die transparanter in kleur wordt als hij in de oven is geweest. Verder is er klei waar glitters in zitten en er zijn soorten klei waar anders gekleurde stukjes inzitten, bijvoorbeeld witte klei met bruine stukjes.

Fimo Professional
De Fimo Professional klei heeft maar een viertal kleuren, omdat met deze klei vaak grotere objecten worden gemaakt waar weinig kleur nodig is. Deze klei wordt gebruikt om poppen of maskers mee te maken. De kleuren zijn dus wit, huidskleur, terracotta, etc.

Fimo Kids

Er is ook een klei gemaakt door Fimo die geschikt is voor kinderen. Deze klei komt in lichtere kleuren en is zachter om te kneden.

Tools voor Fimo klei

Naast de klei met zijn vele kleuren en effecten, zijn er ook andere producten beschikbaar om je nog meer opties te geven om met Fimo te werken. De volgende producten zijn in de (online) winkels beschikbaar:

Vernis/Lak

Wanneer de klei eenmaal uit de oven komt kun je deze met een lak bestrijken om e.e.a. een mooiere glans of afwerking te geven. Je kunt lak of vernis krijgen in glans en mat.

Vormen

Er zijn verschillende vormen beschikbaar om makkelijker bepaalde objecten te maken van de klei. Dit kunnen siliconen vormen zijn maar ook uitsteekvormen. Denk hierbij aan vormen met dieren, snoep, etc.

Sets

Er zijn vooral voor de kinderen sets beschikbaar waar je een bepaald object mee kunt maken, zoals een giraffe of een beer, etc. Je krijgt dan een aantal kleuren met klei alsmede een vorm en instructies om het betreffende object te maken.

Klei-pers
De klei-pers wordt veelal gebruikt om objecten meer vorm te geven of te gebruiken om accessoires te maken. Een klei-pers heeft verschillende vormen die op de pers bevestigd moeten worden. De klei moet zacht gekneed worden alvorens deze in de pers gaat en vervolgens pers je de klei door de vorm heen.

Metallic poeder

De metallic poeder is een super-fijn poeder dat met een kwastje op de klei gesmeerd kan worden voordat het in de oven gaat. Het geeft een metallic kleur aan je objecten. De beschikbare kleuren zijn zilver, goud en koper.

Boetseerspatels

De boetseerspatels zijn eigenlijk onmisbaar wanneer je gedetailleerde objecten wilt maken. Je kunt ongewenste lijntjes of oneffenheden met de tools wegwerken.

Bladmetaal

Het bladmetaal is verkrijgbaar per zeven vellen per kleur (goud, zilver, koper, etc.). Het bladmetaal is flinterdun en daardoor op de klei te bevestigen. Gebruik voor een goed afgewerkt effect de bladmetaal lak die je aanbrengt over het bladmetaal.

Fimo quick-mix

Heb je je Fimo een tijdje niet gebruikt en is de klei hard geworden? Gebruik dan de quick-mix in combinatie met een beetje fimo klei en je klei wordt weer zacht genoeg om te kunnen kneden.

Balpennen/vulpennen

Deze vulpennen zijn om je eigen pennen te maken met fimo klei. Decoreer de pennen met de klei, plaats ze in de oven en laat ze afkoelen. Deze pennen moeten wel met een inkt voor balpennen of vulpennen daarna gevuld worden.

Fimo deko liquid

De deko liquid fimo geeft je een hele nieuwe optie om met fimo te werken. De deko liquid is transparant maar droogt evengoed op in de oven ofschoon het een vloeibare gel is. Je kunt de gel mengen met glitters/poeders voor een leuk effect en deze dan in een bepaalde vorm gieten om een verharde transparante klei te krijgen.

Wat kun je met Fimo klei maken?

De mogelijkheden zijn eindeloos en het is maar wat je je kunt bedenken. Een aantal voorbeelden zijn:
 • Bedeltjes voor een armband, ketting, oorbellen of ringen: Maak kleine objecten ter grootte van een 5 cent munt of een 1 euro muntstuk en bevestig deze met een kettelstift aan de bovenkant. Doe dit voordat deze in de oven gaat.
 • Beeldjes voor decoratie in je huis: Beeldjes zijn groter dan bedels en hoe groot is bepalend hoe groot je het zelf wilt maken.
 • Kralen: Het is mogelijk om van Fimo klei kralen te maken met een motief erin of met bepaalde details. Deze kralen zijn dan weer te gebruiken voor armbanden of kettingen. Wil je de kralen rijgen, maak de gaten dan in de kralen voordat de kralen in de oven gaan.
 • Nagelversiering: Het is mogelijk om van Fimo kleine nagelversieringen te maken. Je kunt de Fimo dan in stroken maken met motieven erin en deze in kleine en dunne plakken snijden om zodoende op je nagels te kunnen bevestigen.
 • Poppen en maskers: Om poppen en maskers te maken heb je de Fimo Professional nodig, deze klei heeft een betere afwerking en is te gebruiken voor grotere objecten.
 • Pennen: Je kunt via de Fimo shop speciale pennen kopen die je kunt versieren met Fimo klei. Deze pennen zijn ovenbestendig, maar moeten daarna nog wel gevuld worden met inkt.

Tips en ideeën

Hier een aantal tips en ideeën die je opdoet wanneer je langere tijd met Fimo werkt.

Tips

 • Plaats kettelstiften en gaten voordat je objecten in de oven gaan
 • Wacht totdat je objecten zijn afgekoeld voordat je de vernis/lak gaat gebruiken. Als de klei namelijk nog warm is en je net teveel lak gebruikt, dan trekt het niet in de klei en geeft het je klei een troebele afwerking.
 • Maak je handen goed schoon voordat je met een andere kleur gaat werken. Je wilt immers geen rode vlekken in je witte klei. Werk je aan een object met meerdere kleuren, doe dan eerst de lichtere kleuren en daarna de donkere.
 • Wanneer je klei gaat rollen of snijden op een mat, maak deze met een doekje (bv. baby-doekjes) eerst goed schoon en een beetje vochtig. Doe je dit niet dan krijgt je klei vlekken of blijft deze aan het oppervlak plakken.

Ideeën

 • Het maken van icing/frosting op een cupcake, oftewel klei veranderen in vloeibare klei, kan wanneer je Fimo klei mengt met TLS (Translucent liquid) van Sculpy, verkrijgbaar in online winkels. Meng deze samen en je klei wordt vloeibaar zodat je deze kan verwerken op allerlei objecten maar je kunt de klei vervolgens in een spuitzak doen om je cupcakes nog realistischer te maken.
 • Wanneer je werkt met de deko liquid Fimo, dan kun je deze ook mengen met pastelkleuren van je pastel krijt. Schraap dan met een scherp mes de gewenste kleur van je pastelkrijt en voeg deze doe aan je deko liquid gel.
© 2014 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maak creatieve dingen met Fimo liquid deko gelHet merk Fimo staat bekend om zijn vele soorten en vele kleuren met klei. Nu is er ook een product door hen op de markt…
Fimo boetseerkleiFimo is een boetseerklei waarmee je allerlei leuke dingen kan maken. Het is verkrijgbaar in zo'n 75 verschillende kleure…
Zelf kralen maken van Fimo kleiFimo is een zachte polymeer klei die je voor veel verschillende toepassingen kunt gebruiken. Je kunt er zelfs je eigen s…
Boetseren met kinderen van 9-12 jaarIngrid Radema-Florijn die het ‘Groot kinderboetseerboek’ heeft geschreven vertelt dat boetseren het gebruik van de zintu…

Kerst: kerstboomdecoratie maken met de kinderenKerst: kerstboomdecoratie maken met de kinderenZin in een creatieve namiddag met de kinderen tijdens de herfst- of kerstvakantie? Maak dan eens decoratie om in de kers…
Kerst: goedkope en zelfgemaakte decoraties en versieringKerst: goedkope en zelfgemaakte decoraties en versieringIn speciaalzaken zie je dikwijls mooie decoraties en versiering voor kerstmis. Spijtig genoeg zijn deze decoraties vaak…
Bronnen en referenties
 • www.fimo-shop.nl
Reactie

Dorien, 12-05-2016
Beste Lezer,
Ik wil mijn witte klei toch ook nog wit verven, (vaak wordt het toch wat smerig in de handen).
Waarmee kan ik fimo het beste verven? Ik vind hier eigenlijk nergens iets over.
Vriendelijke groet
Dorien Reactie infoteur, 26-05-2016
Beste Dorien,

Fimo klei is het beste te verven met acrylverf. Ik gebruik zelf Scribbles verf, maar elke acrylverf is hiervoor geschikt. Ik heb ook wel eens gehoord dat mensen nagellak gebruiken omdat nagellak wat meer glans geeft, maar ik heb dit zelf nooit geprobeerd.

Groeten,
Esther

Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 11-04-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.