Zentangle: de kracht van het ontspannen

Door ons haastige bestaan krijgen steeds meer mensen last van stress-symptomen. Hierdoor ontstaat vandaag de dag een sterke nood om zich te ontspannen, waarbij men vaak de voorkeur geeft aan technieken die thuis kunnen toegepast worden. Onder deze technieken behoren zowel zendoodle als zentangle. Waar zendoodle vooral ontstond uit de letterlijke vertaling van de Engelse term 'doodlen' (wat staat voor kribbelen en krabbelen) onstond zentangle uit een uniek samenwerkingsverband tussen een voormalig monnik en een Amerikaanse artieste.

Wat is nu het verschil tussen zendoodle en zengtangle?

Iedereen doet het wel eens, tijdens een gesprek of vergadering worden gedachteloos wat figuurtjes op een papiertje getekend. Deze manier van tekenen wordt als rustgevend ervaren. Dit is dan ook de basis van zendoodle, wat afgeleid is van de woorden 'zen' en 'doodle'. Hierbij worden een reeks herhalende patronen getekend en samengevoegd tot een mooi geheel van krullen en patronen.

Zentangle ontstond uit het samenwerkingsverband tussen twee Amerikanen, namelijk Rick Roberts en Maria Thomson. Maria was een artieste die letters opvulde met abstracte lijnen en patronen. Rick raakte sterk gefascineerd door de manier waarop Maria volledig opging in haar tekeningen en als het ware opgeslorpt werd door wat ze deed. Samen besloten ze om van de 'zentangle-techniek', zoals Maria uitvoerde, een lesmethode te maken, waarbij iedereen de kans kreeg om haar ontspanning te ervaren.

Over het verschil tussen zentangle en zendoodle zijn er uiteenlopende meningen aanwezig. Sommigen gaan er van uit dat beiden synoniemen zijn van elkaar, een uiting van dezelfde techniek. Anderen gaan er echter van uit dat zendoodle gaat om het 'gedachteloos krabbelen', terwijl het bij zentangle zou gaan om echte doelgerichte figuren en tekeningen met de combinatie van daarin verwerkte patronen waarbij over elke streep en lijn diep nagedacht wordt.

Vanwaar het ontspannende effect?

Zowel zentangle als zendoodle worden als ontspannend ervaren, beiden worden om die reden ook wel 'meditatief tekenen' genoemd. Maar waarom zijn beide nu zo rustgevend? Om hierop een antwoord te geven kunnen we terugkeren naar het effect van meditatie. Door het herhalend tekenen van strepen en patronen ontstaan er ingewikkelde patronen. Wanneer iemand zich concentreert op dit ritmisch tekenen, kan men na verloop van tijd de gedachten loslaten, waardoor men bijgevolg volledig kan ontspannen. Ook het tekenen van mandala's en de nieuw ontwikkelde 'kleurboeken voor volwassenen' proberen via het principe van meditatie een ontspannend gevoel op te wekken bij volwassenen.
Naast het gevoel van ontspanning ontstaat ook het gevoel van creativiteit, fascinatie en enthousiasme, wat voor vele mensen als zeer aangenaam en energie-gevend wordt ervaren.

Zijn er verder nog voordelen verbonden aan zentangle en zendoodle?

Naast bovengenoemde voordelen zijn er nog meer voordelen te verbinden aan zentangle en zendoodle. Hierbij worden de belangrijkste nog eens opgesomd.

Je moet geen artistiek talent zijn.

Zentangle en zendoodle zijn technieken die iedereen kan toepassen. De meeste zentangles zien er op het eerste zicht zeer ingewikkeld en complex uit. Dit is echter schijn, alle tekeningen zijn in essentie terug te voeren tot een paar repeteterende patronen van eenvoudige lijnen, punten en vormen. Zentangle wordt door vele verschillende disciplines toegepast in therapie. Zo kunnen psychologen, ergotherapeuten en counselers de methode gebruiken om problemen in het dagelijkse leven te benaderen. Elk probleem kan namelijk (net als een zentangle tekening) heel ingewikkeld ogen, maar valt terug te leiden tot enkele minder overweldigende onderdelen waar men meer vat op heeft.

Je hebt enkel een potlood en een vel papier nodig.

Bij deze technieken wordt er van uitgegaan dat je geen fouten kan maken. Bijgevolg is het ook niet nodig dat een gum gebruikt wordt. Net zoals je de fouten in je leven soms niet kan wissen, dienen fouten op het papier niet uitgegumd worden. Omdat er weinig middelen nodig zijn om zentangle uit te oefenen kan het overal toegepast worden. Op de trein, op een bierviltje, in een klein schriftje, tijdens de wachttijden van de bus, enzovoort. Tijdens ons haastige leven kan zo overal waar nodig kort een anti-stress-moment ingevoerd worden.

Niemand tekent hetzelfde.

Een hoofdfiguur kan je misschien overnemen, om deze vervolgens op te vullen. Maar de gebruikte patronen zullen nooit hetzelfde zijn bij twee personen. Een zentangle-kunstwerk is net zo uniek als de persoon die ze maakte.

Niet prestatie-gericht

Omdat we in ons leven vaak op prestatie gericht zijn, werd zentangle ontwikkeld om dit gevoel van volledige controle los te laten. Niemand weet hoe een zentangle zal eindigen, er is geen vast schema voorhanden. Hierdoor kan je volledig van je zentangle genieten, zonder je zorgen te maken over hoe de mogelijke uitkomst er uit zal zien.

Besluit

zentangle en zendoodle zijn beiden methoden die nog niet zo lang gekend zijn bij ons. Toch lijken de methoden sterk aan te slaan in de westerse maatschappij, waarbij vele mensen even aan de stress proberen te ontkomen door deze technieken toe te passen.
© 2015 - 2024 Sogni-allegri, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zentangle tekenen: creatieve patronenZentangle is een manier van tekenen. Het wordt gezien als een combinatie van meditatie en van kunst. Een tekening bestaa…
Meditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie wordt door velen beoefent en door velen geleerd, maar waar dient men nu te beginnen. In dit artikel worden han…
Diepe meditatie in 2 minutenTegenwoordig heeft iedereen haast, rent van hot naar her en schiet zichzelf voorbij, terwijl we weinig tijd besteden aan…

Maak creatieve dingen met Fimo liquid deko gelHet merk Fimo staat bekend om zijn vele soorten en vele kleuren met klei. Nu is er ook een product door hen op de markt…
Hobby's voor de kleine beursHobby's voor de kleine beursHet is algemeen bekend dat het hebben van een hobby leuk en ontspannend is. Het maakt dan nog niet eens zoveel uit wat v…
Sogni-allegri (6 artikelen)
Gepubliceerd: 31-01-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.