Kerst: goedkope en zelfgemaakte decoraties en versiering

Kerst: goedkope en zelfgemaakte decoraties en versiering In speciaalzaken zie je dikwijls mooie decoraties en versiering voor kerstmis. Spijtig genoeg zijn deze decoraties vaak peperduur en dus niet voor jouw beurs weggelegd. Geen nood! Met goedkoop materiaal en een beetje tijd kan je heel veel van deze kerstdecoratie zelf maken. Wat dacht je van een tak met kerstdecoratie? Of van een vensterbank of een buffetkast waarop een mooie kerstversiering in een glazen bokaal prijkt? Ook een eenvoudig touw kan je heel bijzonder maken met een paar versieringen. Aan de slag dus!

Kerstmis met een kleine portemonnee: zelfgemaakte decoraties en versieringen

In speciaalzaken en in tuincentra zie je dikwijls heel mooie decoraties en versieringen voor kerstmis. Helaas hangt er aan deze decoratie ook een prijskaartje. En wat er op dat kaartje staat, is vaak niet voor jouw beurs weggelegd. Geen probleem! Met een beetje creativiteit en wat goedkope (wegwerp)materialen kan je dezelfde decoratie namaken. Voordeel is dat je ook nog eens zelf de kleuren kan kiezen en dus kan aanpassen aan je interieur en aan je feesttafel. Het resultaat mag zeker gezien worden en soms is het zelfs mooier dan het origineel!

Kersttak met decoratiemateriaal

Benodigdheden

Om een kersttak te maken, heb je natuurlijk een tak nodig. Deze tak kan je gewoon in het bos gaan zoeken. De tak moet niet te dik zijn. Een à twee centimeter diameter is meer dan dik genoeg. Hij moet ook niet kaarsrecht zijn. Grillige vormen zijn mooier. Thuisgekomen maak je de tak grondig schoon. Haal eventuele zijtakken of bladeren er af. Verder heb je decoratiemateriaal nodig. Oude kerstballen, vilten figuurtjes, kerstfiguurtjes, rieten figuurtjes, lintjes, rendieren en sneeuwvlokken in allerlei materialen volstaan om een mooie kersttak te maken. Let er wel op dat alles in een bepaalde tint is, zodanig dat je een mooi geheel krijgt. Zoek ook een tint die bij je interieur en je feesttafel past.

Hoe ga je te werk?

Zoals gezegd, maak je eerst je tak proper. Ofwel laat je je tak puur natuur ofwel kan je hem schilderen in een mooi kleurtje. Wit, een pastelkleur of een traditionele kerstkleur, alles is mogelijk. Je versieringen hang je een voor een aan een touwtje. Wil je een onzichtbaar touwtje? Gebruik dan visdraad. Stevig en bijna niet zichtbaar. De touwtjes bevestig je aan de tak. Maak je touwtjes niet allemaal even lang, dan krijg je een mooier effect. Werk daarna je tak nog af met een mooi lint. Ofwel draai je het lint rond de tak, ofwel hang je lintjes tussen de verschillende decoraties. Je kan je tak bevestigen aan het plafond boven je feesttafel door middel van een lint aan elk uiteinde. Je kan je tak ook gewoon tegen de muur hangen door middel van één lint. Je kan ook verschillende takken achter elkaar hangen op verschillende hoogten.

Glazen pot met decoratiemateriaal

Benodigdheden

Voor deze decoratie heb je een glazen pot nodig. Dit kan een steriliseerbokaal zijn of een grote vaas. Verder heb je decoratiesneeuw nodig of kleine, witte steentjes. Witte watten kunnen natuurlijk ook. Verder kerstfiguren zoals een rendier, een sneeuwman, een kerstman, een klein huisje met besneeuwd dak, een slee, spelende kinderen, etc. Een spar of versierde kerstboom is ook altijd leuk. Nog een paar linten, een kleine dennenappel en een paar kleine takjes den en je kan aan de slag.

Hoe ga je te werk?

Vul je glazen bokaal of vaas tot halverwege met wit materiaal. De decoratiesneeuw of de witte steentjes kan je er zo in doen. De witte watten moet je een beetje uit elkaar trekken om ze wat luchtiger te maken. Op deze ondergrond ga je nu je tafereeltje maken. Een huisje met een spar en een rendier bijvoorbeeld. Kinderen met een slee. Kinderen en een sneeuwman. De kerstman en zijn rendier. Laat je inspiratie maar de vrije loop. Je kan natuurlijk ook verschillende potten maken en er heel je vensterbank mee versieren. Om het geheel af te maken, doe je rond je glazen pot nog een mooi lint waar je een klein dennenappeltje aan hangt en waar je een kleine dennentak tussen steekt. Ook leuk om cadeau te doen.

Glazen pot met theelichtje of met plantje

Met een glazen pot of een steriliseerbokaal kan je ook een leuke kerstversiering maken voor op de feesttafel. Koop een aantal kleine kerststerren of mooie theelichtjes. In elke glazen pot doe je wat aarde en hier plant je een kleine kerstster in. Of je doet er gekleurde steentjes in en je legt hier een mooi theelichtje op. Ook mooi: gekleurd water waar een theelichtje op drijft. Een pot per gast naast het bord of een paar potten in het midden van je tafel, aan jouw de keuze. Ook dit kan een mooi cadeau zijn met een mooie versiering rond de hals.

Theelichtjes in glazen yoghurtpotjes

Sommige merken yoghurt hebben glazen potjes. Bewaar ze en versier ze voor kerst. Je kan deze potjes bekleden met nepsneeuw door ze eerst in te smeren met lijm en ze daarna door de nepsneeuw te rollen. Wil je een mooi effect? Kleef dan eerst een figuurtje op het glazen potje. Smeer nu het potje in met lijm en rol door de nepsneeuw. Haal daarna het figuurtje weg. Je hebt nu een doorkijkgaatje waarin je het theelichtje ziet flikkeren. Je kan je potjes ook schilderen en je kan er glinsterende steentjes op kleven. Of je kan een nostalgisch potje maken met kanten lintjes. De mogelijkheden om deze potjes te versieren zijn oneindig. Leuk om op tafel te zetten of om als cadeau te geven.

Deurversiering: kerstkrans

Benodigdheden

Voor een adventskrans heb je dennentakken nodig of dunne twijgjes en stevige ijzerdraad. Verder allerlei klein decoratiemateriaal. Dit materiaal kan je goedkoop kopen in winkels als Action, Zeeman, Kruidvat, Casa of Blokker. Denk aan kleine pakjes, kleine kerstballen, kleine figuren, houten sterren en hartjes, rieten figuren, etc. Eventueel ook gedroogde sinaasappelschijfjes. Een leuke kerstslinger of een mooi kerstlint zal het geheel afmaken.

Hoe ga je te werk?

Vlecht de dunne twijgen of de dennentakken in een cirkel rond een ijzerdraad. Wikkel daarna een mooie kerstslinger of kerstlint rond je krans in een afstekende kleur. Met sterke hobbylijm maak je nu de figuren vast op de krans, allemaal aan dezelfde kant natuurlijk. Om je kerstkrans vast te maken aan je deur maak je een lus met een lint of een dik touw. Op dezelfde manier kan je een adventskrans voor op tafel maken.

Ster voor aan het raam

Benodigdheden

Een stevig stuk karton. Kurken stoppen van wijnflessen. Verf en stevige lijm. Een mooi lint.

Hoe ga je te werk?

Snij uit het karton een mooie ster. Snij de binnenkant ook uit, zodanig dat je een ster hebt met een dikte van zo'n twee à drie centimeter. Is je karton te dun, snij je ster dan uit twee of drie lagen die je aan elkaar lijmt. Verf je ster nu in een kerstkleur of in het wit. Snij je kurken stoppen in twee met een Stanleymes. Lijm de stoppen op de rand van de ster. Bevestig een mooi lint aan de ster en hang je ster aan je raam. Eventueel kan je er ook nog een lichtjesslinger rondwikkelen. Zo kan je je ster 's avonds doen fonkelen.

Rooster met kerstballen

Heb je thuis een ronde barbecue? Goed, dan kan je het rooster gebruiken voor je kerstdecoratie. Zoek een aantal bij elkaar passende kerstballen. Ze mogen variëren in grootte. Hang al de kerstballen aan mooie lintjes van verschillende afmetingen. Hang de lintjes aan het rooster. Bevestig een visdraad aan je rooster en hang je kerstballenrooster aan een balk of aan een touw in je huis of voor de deur. Op dezelfde manier kan je een kerstkaartenrooster maken. Maak een gaatje in elke kaart en bevestig ze met een lintje aan het rooster. Gebruik ook hier lintjes met verschillende afmetingen, zodanig dat je kaartjes niet allemaal op dezelfde hoogte hangen.

Kaartenslinger aan het raam

Een klassieker, maar ook een mooie kerstversiering. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een mooie slinger of een mooi touw en wat knijpertjes. Bevestig je slinger of je touw voor de hele lengte van je raam en hang hier je kerstkaarten aan. Kom je niet toe met een slinger? Bevestig dan een tweede slinger onder de eerste. Hoe meer kaarten je krijgt, hoe mooier je raam wordt! Draai eventueel een lichtjesslinger rond je slinger. Zo hangen je kaartjes mooi in de picture!

Kerstslinger

Neem een dik vezeltouw of een mooie kerstslinger. Bevestig hieraan met knijpers kleine figuren als houten hartjes en sterretjes, vilten dennenbomen en rendieren, kleine kerstlabels, mooie linten, etc. Deze decoratie kan je aan je muur hangen, aan de rand van je feesttafel of voor je raam. Ook hier kan je een lichtjesslinger rond het touw draaien voor een extra touch.

Zalig kerstfeest!
© 2014 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorgerecht voor uw kerstmaaltijd; Cappuccino-soepHeeft u het ook altijd zo druk om een mooie maaltijd te maken met kerst. En al die mooie gerechten zijn zo ingewikkeld t…
Alcoholvrije cocktailsAlcoholvrije cocktailsLekkere alcoholvrije cocktails voor het moment alcohol dat even niet mag, ook gewoon lekker als dorstlesser op warme zom…
Kerst en sinterklaas met een klein budgetAls het kerst of sinterklaas is wilt iedereen het altijd uitbundig vieren. Maar hoe doe je dat als je maar een klein bud…
Kerstspullen online kopen bij een kerst online shopKerstspullen online kopen bij een kerst online shopKerstspullen online kopen is een goede oplossing voor mensen die geen tijd of zin hebben om op de kerstafdeling rond te…

De creatieve mogelijkheden van Fimo kleiFimo klei is een harder type klei dat in eerste instantie gemaakt is voor volwassenen. De klei komt in vele kleuren (wel…
Magneetvissen: een opkomende hobbyMagneetvissen, ook wel plonsen genoemd, is sinds 2010 een opkomende rage die steeds populairder wordt in Nederland en in…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 01-07-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.