Houten bordje met maskertjes van gips

Houten bordje met maskertjes van gips Een leuk idee voor aan de muur is dit zelfgemaakte houten bordje dat geverfd wordt en daarna versierd wordt met zelf gegoten maskertjes van gips en nog andere materialen, dit bordje is geschikt voor zowel volwassenen als voor kinderen vanaf tien jaar.

Maak je eigen houten bordje voor aan de muur

Houten bordjes kun je kant en klaar kopen bij hobbywinkels maar je kunt ook zelf makkelijk een bordje maken van bijvoorbeeld triplex of multiplex dat je afwerkt met kleine houten latjes die op maat worden gezaagd, in de beschrijving staat vermeld hoe je het bordje zelf kunt maken.

Hoe je je bordje verder kunt versieren?

Geef het bordje een leuk kleurtje met acrylverf en giet zelf maskertjes van gips die op het bordje gelijmd worden, geef ook de maskertjes een kleurtje, je kunt ze helemaal verven of alleen boven en aan de zijkanten van het maskertje, daarna kun je met een fijnschrijver ook nog wimpers en wenkbrauwen tekenen en de pupillen van de ogen, versier de wangetjes met glitter en plak een deco steentje bovenaan op het maskertje en tot slot versier je het bordje nog met stukjes boa en dessin papier.

Benodigdheden voor het bordje

 • Stukje multiplex of triplex afmeting 25 bij 25 cm, dikte 6,0 mm.
 • Houten lat breedte ongeveer 1,5 cm.
 • Verstekbak en bijbehorende zaag
 • Houtlijm
 • Kleine nageltjes
 • Houtklemmen of iets zwaars b.v. twee klinkers
 • Middelgrote en kleine verfborstel
 • Föhn
 • Acrylverf in de kleuren goud, groen, rood, bruin of andere kleuren naar wens
 • Gietmal maskertjes
 • Zakje gips (1,5 kg.)
 • Stokje om de gips te mengen
 • Plastic bakje voor de gips in te doen
 • Twee plastic bakjes of potten om de mal op te leggen
 • Glitterpoeder en fotolijm of glitterlijm
 • Zwarte en blauwe fijnschrijver
 • Deco steentjes
 • Kleine hamer
 • Stukje zwarte boa (of andere kleur b.v. wit of roze)
 • Oude handdoek
 • Keukenpapier
 • Potje Modpodge
 • Ophanghaakje
 • Dessin papier
 • Eventueel decoupeerzaag om het bordje op maat te zagen

Beschrijving van het zelfgemaakte bordje

Om het bordje te maken heb je triplex of multiplex nodig, triplex of multiplex is verkrijgbaar in plaatvorm en is in diverse maten en diktes verkrijgbaar, het houten bordje van de afbeelding heeft een afmeting van 25 cm bij 25 cm zaag dit zelf op maat of laat het op maat zagen in de winkel, bij de meeste doe het zelf zaken is dit mogelijk.

Vervolgens zaag je uit de houten lat vier latjes van ieder 25 cm, deze latjes dienen daarna in verstek te worden gezaagd zodat ze precies op het bordje passen zoals je op de foto hieronder kunt zien. De plankjes worden vervolgens met houtlijm op het bordje bevestigd, gebruik houtklemmen om alles goed aan elkaar te bevestigen of leg iets zwaars zoals b.v. klinkers op het bordje en laat de lijm goed opdrogen.

Je kunt daarna nog wat kleine nageltjes gebruiken om alles goed te bevestigen, leg het bordje dan wel op zijn kop op een oude handdoek zodat je niks beschadigd met timmeren en bevestig de nageltjes vlak naast de kant. Als laatste ga je dan het ophanghaakje in het midden aan de achterkant van het bordje bevestigen, doe dat met twee kleine nageltjes.

Het gieten van de maskertjes

Voor het gieten van de maskertjes ga je eerst wat gips maken in een oud plastic bakje, volg hierbij de instructie die op de achterzijde van het pak staat daar staan de verhoudingen die je aan moet houden. Als je gips wilt gieten moet je namelijk meer water in verhouding gebruiken dan bij modelleren. De pakjes modelleergips zijn meestal te verkrijgen in verpakkingen van 1,5 kg, de verhouding bij gieten van gips is dan 1,5 kg gips en 1 liter water, nu heb je natuurlijk niet zo veel nodig dus begin eerst met kleine hoeveelheden te mengen.

Met de gietmal kun je meerdere maskertjes gieten, voor dit bordje zijn er maar drie gebruikt. Als je maar drie maskertjes wilt gieten maak dan ook maar een kleine hoeveelheid gips aan. Je kunt natuurlijk ook alle maskertjes gieten dan heb je alvast een voorraad voor als je nog een keer iets leuks wilt maken.

Het gieten gaat vrij makkelijk. Doe dit wel minimaal een dag voordat je met het bordje gaat beginnen zorg dat de gips goed vermengd wordt met het water en dat er geen blaasjes in zitten. Je kunt de gips mengen met een stokje, plaats de mal vervolgens op wat potjes of doosjes zodat de mal recht komt te liggen en de gips goed verdeeld kan worden. Je krijgt dan namelijk een mooie gladde achterkant. Laat alles ongeveer 1 uur drogen, draai de mal voorzichtig om boven een handdoek beweeg de mal een beetje heen en weer door op de plaatsen naast de maskertjes de mal naar voren te duwen zodat alles eruit valt. Leg de maskertjes daarna te drogen op de handdoek zodat alle vocht goed eruit kan trekken. De maskertjes worden dan ook witter van kleur, in het begin hebben ze een grijze kleur door het vocht.

Afwerking van het bordje
Verf het bordje met de middelgrote borstel met de gouden verf en droog het met de föhn. Neem daarna vier kleine stukjes dessin papier en bevestig ze met de Modpodge. Vervolgens ga je de gezichtjes verven met verf. Teken ook met de fijnschrijver wenkbrauwen en wimpers, verf de lipjes rood en doe nog wat glitter op het gezichtje. Hiervoor doe je eerst wat fotolijm op het gezichtje en strooi dan wat glitter erop of gebruik glitterlijm. Bovenaan het gezichtje plak je een klein deco steentje met de lijm kit. Bevestig daarna de gezichtjes en stukjes boa op het houten bordje.

Veel plezier met het maken.

Lees verder

© 2014 - 2024 Knutselidee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Canvasdoek onderwaterwereldCanvasdoek onderwaterwereldMaak je eigen zeeaquarium met dit canvasdoekje met gipsen zeefiguurtjes. Het schilderijtje is zowel voor jongens als mei…
Masker, hun gebruik en betekenisMasker, hun gebruik en betekenisMaskers spreken tot onze verbeelding en komen in de hele wereld voor. Een oorspronkelijke functie was om de dode te besc…
Beeldhouwen met gipsBeeldhouwen met gipsBeeldhouwen met gips is heel eenvoudig en je kunt het thuis doen. Gips aanmaken gaat gemakkelijker in een niet te kleine…
In het gips: waarom moet een breuk in het gips?Iemand die een been of pols breekt, moet altijd in het gips. Maar waarom? En hoe werkt dat met dat gips? Is het bovendie…

Horloge maken met metalen bloemornamentenHorloge maken met metalen bloemornamentenDit horloge wordt gemaakt met metalen bloemornamenten waar kristalsteentjes in geplakt zijn. De ornamenten worden aan el…
Varkentje van zinken emmertje en terracottaVarkentje van zinken emmertje en terracottaEen zinken emmertje en twee kleine terracotta potjes die worden omgetoverd tot varkentje met wat verf, karton en wiebelo…
Knutselidee (11 artikelen)
Gepubliceerd: 19-02-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.