Kerstversiering van papieren onderzetters: simpel en snel

Kerstversiering van papieren onderzetters: simpel en snel Kerstversiering van onderzetters van papier maken? Voor knutselaars en voor niet - knutselaars een simpel trucje! U heeft er weinig knutselmaterialen voor nodig. Dus kost het u ook weinig of geen geld. Want misschien heeft u de onderzetters die u nodig heeft, de kerststickers, kerstlintjes en gekleurd stevig papier nog wel in huis. Gereedschappen? Het mag geen naam hebben: een schaar, kleurpotloden, viltstiften en misschien ook nog wel een perforator. Binnen de kortste keren heeft u kerstversiering om in de kerstboom of voor het raam te hangen. Ga aan de slag! Dit kan iedereen: kinderen en volwassenen, mensen met een beperking en ouderen met dementie.

Kerstversiering van onderzetters knutselen

Wat u zich daarbij moet voorstellen?
Kijkt u maar eerst even naar een eenvoudig voorbeeld van deze kerstversiering:

Als u nu denkt: 'Oh, maar dat kan ik ook!', dan heeft u helemaal gelijk. U kunt het, uw kinderen kunnen het ook en ook uw kleinkinderen kunnen het samen met u maken op een donkere, gure middag in de kerstvakantie.

Knutselmaterialen

Enerzijds heeft u maar weinig knutselmateriaal nodig, anderzijds kunt u veel verschillende materialen gebruiken:
 • Papieren onderzetters (wit of gekleurd; opengewerkt of 'dicht'). Te koop bij bijvoorbeeld de Blokker. Dit zijn onderzetters voor bijvoorbeeld wijnglazen of sapglazen. Ook kunt u denken aan papieren onderzetters voor taartjes.
 • Lintjes of koordjes of draad: dunne stoffen lintjes of dun gekleurd koord of 'onzichtbaar' plastic draad.
 • Stickers: kerststerren, engelen, kerstwensen, klokjes.
 • Gekleurd dun karton, vouwpapier, tekenpapier: u kunt vouwkarton halen (bijvoorbeeld bij de HEMA) of restjes zoeken in huis.

Benodigd gereedschap

Gereedschap kunt u het eigenlijk nauwelijks noemen. Hoogstwaarschijnlijk heeft u het allemaal in huis:
 • Schaar (liefst een goede scherpe schaar die alleen voor het knippen van papier is gebruikt)
 • Perforator
 • Kleurpotloden
 • Viltstiften
 • Hobbylijm of dubbelzijdig tape of fotosplitjes

Werkwijze voor het maken van deze kerstversiering

Leg alle materialen die gebruikt mogen worden en gereedschappen op tafel klaar
Leg eventueel een plastic kleed of tafelzeil op tafel
Zorg voor goed licht, werk voor het raam of aan een tafel waar een goede lamp boven hangt
 • Kies een papieren onderzetter uit (als u meer dan een soort heeft)
 • Versier de onderzetter (kleur hem, beplak hem)
 • Maak er een gaatje in met een perforator
 • Haal het lint door het geperforeerde gaatje of door een gaatje in het kanten randje van de onderzetter (zie illustratie boven)
 • Leg een knoop of maak een strik in het lint

De onderzetters versieren

 • Witte onderzetters kunt u (deels) kleuren of met stichkers beplakken; aan een of beiden kanten; met potlood of met viltstift. Viltstift kan doordrukken en dat kan een leuk effect geven.
 • Effen gekleurde onderzetters kunt u beplakken met stickers in contrasterende kleuren
 • Onderzetters met een open rand (zie illustratie boven) kunt u op een cirkel of ster van gekleurd karton plakken.
 • Of u plakt gekleurd karton tussen twee opengewerkte onderzetters in

Kerstversiering van onderzetters van papier ophangen

Er zijn verschillende mogelijkheden:
 • U hangt de kerstballen van papier in de kerstboom (als het formaat klopt)
 • U hangt ze als een slinger door de kamer aan een draad
 • U hangt ze in groepjes voor het raam
 • U hangt er hier en daar een aan een lamp zodat het licht erop valt

Er kan meer

Natuurlijk is er meer mogelijk. U kunt de onderzetters bijvoorbeeld... Het gaat er maar om dat deze mogelijkheden uw creativiteit op gang brengen. U zult zien dat u steeds creatiever wordt. Het ene idee lokt het ander idee uit. Wat de een maakt, doet de ander na, maar dan weer net even anders.

Hergebruik

Wilt u de beste exemplaren volgend jaar weer gebruiken? Plastificeer ze dan!

Veel plezier met het maken van deze originele kerstversieringen!

Lees verder

© 2013 - 2024 Ambassadrice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstversiering van oude cd's: goedkoop, simpel, snel en ecoKerstversiering van oude cd's: goedkoop, simpel, snel en ecoKerstversiering kunt u heel eenvoudig zelf maken van oude cd's. Dat is goedkoop want u hoeft weinig knutselmaterialen aa…
Jingle bells, jingle bells: je mooiste kersthuis ooitJingle bells, jingle bells: je mooiste kersthuis ooitEen prachtig versierd kersthuis. Je ziet het in de woonbladen, maar hoe versier je zelf je huis het mooist? Wat zijn de…
Zelf een alternatieve kerstboom maken van hout en boomtakkenZelf een alternatieve kerstboom maken van hout en boomtakkenEen jaarlijks terugkerende activiteit en traditie met kerst is het versieren van een boom. Van oudsher is een kerstboom…
Scrap Project: Album maken van koffiefiltersScrap Project: Album maken van koffiefiltersDit album is zowel leuk als makkelijk om te maken. De vorm van koffiefilters biedt mogelijkheid om verschillende soorten…

Een ketting maken - rijgenEen ketting maken - rijgenDe meeste handgemaakte kettingen zijn geregen. Het lijkt ook de meest eenvoudige manier om een sieraad te maken. Toch is…
Een feestelijke armband makenEen feestelijke armband makenArmbanden kan je op verschillende manieren maken. Je kan ze rijgen of kettelen met kralen, van metalen ornamenten maken…
Ambassadrice (132 artikelen)
Laatste update: 18-08-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.