Een ketting maken - rijgen
De meeste handgemaakte kettingen zijn geregen. Het lijkt ook de meest eenvoudige manier om een sieraad te maken. Toch is het meer dan alleen maar kralen op een draad rijgen. Een mooi resultaat krijg je vooral door een nette afwerking. Het is belangrijk om secuur te werken maar vooral ook is ervaring van belang. In het begin lijkt het een heel gedoe om met tangetjes en kleine onderdelen te werken maar op den duur wordt het routine. Hoe meer je oefent, hoe beter het resultaat.
Benodigdheden voor het rijgen van een ketting
- Staaldraad
- Tangen
- Kralen
- Kalotjes
- Knijpkralen
- Karabijnslotje
- Aanbuigringetjes van 5 à 6mm
- Eventueel een dicht ringetje van 7 à 8mm
Tangen
Draad, ringen, knijpkralen en kalotten
Dichte ringen en karabijnsluiting
Rijgbord
Het is handig om met een rijgbord te werken, dan kan je zien hoeveel kralen je nodig hebt voor de ketting. Ook is het met een rijgbord makkelijker om je ontwerp te maken. Er is ruimte met vakjes om de kleine onderdelen kwijt te kunnen zodat je alle benodigdheden bij de hand hebt. Experimenteer met kralen van verschillende vormen en materialen en gebruik ook eens spacers. Die geven ook een leuk effect. Het zijn tussenkraaltjes, meestal van metaal of zilver. Of maak een ketting met een hanger zoals op de foto.
Zo begin je
Knip een stuk staaldraad van zo'n 50 à 55 centimeter af met een kniptang. De gemiddelde lengte van een korte ketting is 43-45 cm. Maak je een ketting voor iemand die je kent meet dan de halsmaat om de ketting 'op maat' te maken. Begin met een kalotje om het einde van de rijgdraad te doen en schuif er dan een knijpkraaltje op tot ongeveer 2 mm van het einde. Knijp het vast met een platbektang (een gladde tang, geen geribbelde). Dan pak je het stukje draad van 2 mm met de platbektang en buig je het over het knijpkraaltje heen. Daarna schuif je het kalotje erover en knijp je het voorzichtig dicht met de platbektang. Soms werkt het makkelijker om het kalotje eerst met je duim en vinger wat dicht te drukken en op het laatst pas de tang te gebruiken om het kalotje goed te sluiten.
Kalotje met knijpkraal op 2mm van begin
Draad om knijpkraal buigen
Kalotje dichtknijpen
Het rijgen van de ketting
Rijg de kralen aan het staaldraad in de volgorde van je ontwerp. Als je alle kralen geregen hebt doe je een kalotje aan het einde en daarna weer een knijpkraaltje. Zorg ervoor dat alle kralen goed tegen elkaar aansluiten zodat je geen ruimte overhoudt. Knijp het knijpkraaltje dicht, knip de draad af en zorg dat er 2 mm overblijft. Dat stukje buig je, net als aan het beging van de ketting, over het knijpkraaltje heen en dan schuif je het kalotje over het knijpkraaltje en druk je het dicht.
De afwerking
Bevestig aan het ene uiteinde van de ketting een aanbuigringetje aan het kalotje en maak het slotje daaraan vast. Als het kalotje een open oogje heeft, zoals op de foto, kan je een rondbektang gebruiken om het oogje iets dicht te buigen. Pas als het oogje bijna dicht is met de platbektang helemaal dichtmaken. Zo blijft het oogje mooi rond. Bevestig het aanbuigringetje met twee platbektangen waarmee je de ringetjes van voor naar achter openbuigt. Niet van links naar rechts omdat ze dan hun ronde vorm verliezen en niet meer mooi sluiten. Hetzelfde geldt voor het sluiten van de ringetjes. Met twee tangen naar elkaar toebuigen. Aan het andere einde kan je ook een aanbuigringetje plaatsen om de ketting met het karabijnslotje vast te maken. Daarvoor kan je ook een dicht ringetje gebruiken, eventueel van een iets grotere maat, bijvoorbeeld 8 mm. Dat maakt het vastmaken van de ketting wat makkelijker.
Sluitingen
Wat slotjes betreft is er ruime keus. Het karabijnslotje wordt het meest gebruikt, maar je kan ook een draaislotje gebruiken of een kapittelslot. Verder zijn er magneetslotjes, 'ball in chain' slotjes, veerringslotjes en dan zijn er nog de S-sluitingen.
Verlengketting
Een verlengketting kan heel praktisch zijn zodat de ketting geschikt is voor zowel kleine als wat grotere halsmaten. Je kan ze kant en klaar kopen en zijn gemiddeld zo'n 7 cm lang. Ze zijn ook te koop per meter die je dan zelf op maat kan knippen. Het is wel meer werk, maar je kan ze ook zelf maken met kleine aanbuigringetjes die je aan elkaar zet. Afwerken met een klein zilverkleurig kraaltje of een kraaltje dat bij de ketting past maakt het af!