Een ketting maken - rijgen

Een ketting maken - rijgen De meeste handgemaakte kettingen zijn geregen. Het lijkt ook de meest eenvoudige manier om een sieraad te maken. Toch is het meer dan alleen maar kralen op een draad rijgen. Een mooi resultaat krijg je vooral door een nette afwerking. Het is belangrijk om secuur te werken maar vooral ook is ervaring van belang. In het begin lijkt het een heel gedoe om met tangetjes en kleine onderdelen te werken maar op den duur wordt het routine. Hoe meer je oefent, hoe beter het resultaat.

Benodigdheden voor het rijgen van een ketting

  • Staaldraad
  • Tangen
  • Kralen
  • Kalotjes
  • Knijpkralen
  • Karabijnslotje
  • Aanbuigringetjes van 5 à 6mm
  • Eventueel een dicht ringetje van 7 à 8mm
TangenTangen
Draad, ringen, knijpkralen en kalottenDraad, ringen, knijpkralen en kalotten
Dichte ringen en karabijnsluitingDichte ringen en karabijnsluiting

Rijgbord

Het is handig om met een rijgbord te werken, dan kan je zien hoeveel kralen je nodig hebt voor de ketting. Ook is het met een rijgbord makkelijker om je ontwerp te maken. Er is ruimte met vakjes om de kleine onderdelen kwijt te kunnen zodat je alle benodigdheden bij de hand hebt. Experimenteer met kralen van verschillende vormen en materialen en gebruik ook eens spacers. Die geven ook een leuk effect. Het zijn tussenkraaltjes, meestal van metaal of zilver. Of maak een ketting met een hanger zoals op de foto.

Zo begin je

Knip een stuk staaldraad van zo'n 50 à 55 centimeter af met een kniptang. De gemiddelde lengte van een korte ketting is 43-45 cm. Maak je een ketting voor iemand die je kent meet dan de halsmaat om de ketting 'op maat' te maken. Begin met een kalotje om het einde van de rijgdraad te doen en schuif er dan een knijpkraaltje op tot ongeveer 2 mm van het einde. Knijp het vast met een platbektang (een gladde tang, geen geribbelde). Dan pak je het stukje draad van 2 mm met de platbektang en buig je het over het knijpkraaltje heen. Daarna schuif je het kalotje erover en knijp je het voorzichtig dicht met de platbektang. Soms werkt het makkelijker om het kalotje eerst met je duim en vinger wat dicht te drukken en op het laatst pas de tang te gebruiken om het kalotje goed te sluiten.
Kalotje met knijpkraal op 2mm van beginKalotje met knijpkraal op 2mm van begin
Draad om knijpkraal buigenDraad om knijpkraal buigen
Kalotje dichtknijpenKalotje dichtknijpen

Het rijgen van de ketting

Rijg de kralen aan het staaldraad in de volgorde van je ontwerp. Als je alle kralen geregen hebt doe je een kalotje aan het einde en daarna weer een knijpkraaltje. Zorg ervoor dat alle kralen goed tegen elkaar aansluiten zodat je geen ruimte overhoudt. Knijp het knijpkraaltje dicht, knip de draad af en zorg dat er 2 mm overblijft. Dat stukje buig je, net als aan het beging van de ketting, over het knijpkraaltje heen en dan schuif je het kalotje over het knijpkraaltje en druk je het dicht.

De afwerking

Bevestig aan het ene uiteinde van de ketting een aanbuigringetje aan het kalotje en maak het slotje daaraan vast. Als het kalotje een open oogje heeft, zoals op de foto, kan je een rondbektang gebruiken om het oogje iets dicht te buigen. Pas als het oogje bijna dicht is met de platbektang helemaal dichtmaken. Zo blijft het oogje mooi rond. Bevestig het aanbuigringetje met twee platbektangen waarmee je de ringetjes van voor naar achter openbuigt. Niet van links naar rechts omdat ze dan hun ronde vorm verliezen en niet meer mooi sluiten. Hetzelfde geldt voor het sluiten van de ringetjes. Met twee tangen naar elkaar toebuigen. Aan het andere einde kan je ook een aanbuigringetje plaatsen om de ketting met het karabijnslotje vast te maken. Daarvoor kan je ook een dicht ringetje gebruiken, eventueel van een iets grotere maat, bijvoorbeeld 8 mm. Dat maakt het vastmaken van de ketting wat makkelijker.

Sluitingen

Wat slotjes betreft is er ruime keus. Het karabijnslotje wordt het meest gebruikt, maar je kan ook een draaislotje gebruiken of een kapittelslot. Verder zijn er magneetslotjes, 'ball in chain' slotjes, veerringslotjes en dan zijn er nog de S-sluitingen.

Verlengketting

Een verlengketting kan heel praktisch zijn zodat de ketting geschikt is voor zowel kleine als wat grotere halsmaten. Je kan ze kant en klaar kopen en zijn gemiddeld zo'n 7 cm lang. Ze zijn ook te koop per meter die je dan zelf op maat kan knippen. Het is wel meer werk, maar je kan ze ook zelf maken met kleine aanbuigringetjes die je aan elkaar zet. Afwerken met een klein zilverkleurig kraaltje of een kraaltje dat bij de ketting past maakt het af!
© 2013 - 2024 Writersblock27, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een ketting maken - kettelenEen ketting maken - kettelenKettelen is het maken van een sieraad, in dit geval een ketting, met kettelstiften. Ze zijn van metaal en voor deze kett…
Sieraden zelf makenIedereen heeft wel enige vorm van creativiteit in zich, maar niet iedereen wil er actief mee aan de slag gaan. Doe je di…
Armbanden en kettingen rijgen  basis patronenArmbanden en kettingen rijgen basis patronenHet maken van sieraden is niet voor eenieder weggelegd, maar wel leuk om te doen als je het eenmaal onder de knie hebt.…

Benodigdheden en materialen om te breienBenodigdheden en materialen om te breienBreien is een leuke en ontspannende hobby en het levert ook nog eens een tastbaar resultaat op. Leren breien begint met…
Kerstversiering van oude cd's: goedkoop, simpel, snel en ecoKerstversiering van oude cd's: goedkoop, simpel, snel en ecoKerstversiering kunt u heel eenvoudig zelf maken van oude cd's. Dat is goedkoop want u hoeft weinig knutselmaterialen aa…
Writersblock27 (71 artikelen)
Laatste update: 06-09-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.