Zelf een alternatieve kerstboom maken van hout en boomtakken

Zelf een alternatieve kerstboom maken van hout en boomtakken Een jaarlijks terugkerende activiteit en traditie met kerst is het versieren van een boom. Van oudsher is een kerstboom in huis al een eeuwenoude traditie. Een traditie die onlosmakelijk met kerst verbonden is. Een kerstboom brengt sfeer in een woning en juist omdat een kerstboom veel gezelligheid met zich mee brengt, is bij vele mensen een kerstboom niet meer uit de huiskamers weg te denken. Van oorsprong gebruikte men voor een kerstboom een spar en werden er speciaal voor de kerstperiode vele sparren gekweekt. De boom werd, al dan niet met wortels, in de huiskamer gezet en mooi versierd. Langzaam ontstaat er een verandering in de keuze voor de vorm van een kerstboom. Er wordt steeds vaker gezocht naar alternatieve vormen van een kerstboom. Zo kan de alternatieve kerstboom al in vele soorten en maten worden gekocht, maar ook heel eenvoudig en met zeer weinig geld, dus heel goedkoop en zeer voordelig, zelf worden gemaakt. Zo kan er al een kerstboom worden gemaakt van hout en takken.

Alternatieve kerstbomen hip en trendy

Alternatieve kerstbomen zijn anno 2016 hip en trendy geworden. Steeds vaker wordt een alternatieve kerstboom verkozen boven de traditionele kerstboom, de spar. Het kiezen voor een alternatieve kerstboom kan veel uiteenlopende redenen hebben. Enkele redenen waarom er wordt gekozen voor een alternatieve kerstboom zijn:
 • Een alternatieve kerstboom kan, afhankelijk van de gekozen soort kerstboom, vriendelijker zijn voor het milieu.
 • Een alternatieve kerstboom laat geen naalden vallen.
 • Een alternatieve kerstboom gaat vele jaren mee en is daarom vaak veel goedkoper.
 • Een alternatieve kerstboom past beter in het hedendaagse moderne interieur.
 • Een alternatieve kerstboom is dier- en kindvriendelijker.

Kerstbomen van hout

Een keuze voor een alternatieve kerstboom van hout is hip en modern. De alternatieve kerstboom behoort dan ook tot de kersttrend van 2016. Kerstbomen van hout zijn in diverse winkels al in verschillende soorten en maten te verkrijgen. Ook de vele tuincentrums hebben een keuze in alternatieve kerstbomen. Echter, het is veel leuker en goedkoper om zelf een kerstboom van hout te maken. Voor het maken van een kerstboom van hout kan natuurlijk nieuw hout worden gekocht. Een prima alternatief is het gebruiken van restafval en sloophout. Het is alleen raadzaam uit te kijken met het gebruik van geïmpregneerd hout, zoals bijvoorbeeld steigerhout, omdat bij verwerking van geïmpregneerd hout giftige stoffen vrijkomen.

Soorten zelf gemaakte kerstbomen

Bij de zelfgemaakte houten kerstbomen, zijner globaal twee soorten kerstbomen de 3d modellen, gemaakt van draaibare latten, en de platte 2d modellen. Onderstaande kerstboom is gemaakt van verzamelde takken van bomen.

Kerstboom van hout en takken

Benodigdheden voor een boompje van circa 55 cm hoog

 • Een houten lat van ongeveer 50 cm lang en 5 cm breed. (Deze lat kan prima zelf op maat gezaagd worden, maar bij aankoop van een nieuwe lat bij de bouwmarkt, wil de bouwmarkt, wanneer de klant beschikt over een voordeelpas, deze in vele gevallen wel gratis zagen.
 • Een plankje MDF van 15 bij 15 cm van ongeveer 7 mm dik.
 • Takken van verschillende maten. Het is leuk om takken van dezelfde boomsoort te nemen. Iedere boomsoort heeft immers zijn eigen takken met hun eigen kleur. Zo zullen de takken van verschillende soorten bomen dan ook ieder hun eigen uitstraling hebben.
 • Kerstverlichting. Snoer van 10 lampjes naar keuze.
 • Kerstversiering naar keuze
 • Spijkers.

Werkwijze:

 • Neem de lat van 50 cm lang of zaag deze op maat. Bevestig deze lat met behulp van spijkers in het midden van het plankje MDF.
 • Zaag bijvoorbeeld zeven boomtakjes (van het snoeiafval) af in verschillend, steeds groter worden de lengtes en bevestig de takken met behulp van een lijmpistool op de stam (de stam is de lat van 50 cm) en klaar is de basis van de kerstboom. Vervolgens kan het versieren beginnen.
 • Hang de lampjes op een leuke wijze in de zelfgemaakte kerstboom. Zorg er wel voor dat de stekker zich aan de onderkant van de kerstboom bevindt of op de hoogte van het stopcontact.
 • Decoreer de boom vervolgens met kerstversiering naar keuze. Zo kan de kerstversiering kant en klaar gekocht worden in de winkel, maar kan kerstversiering natuurlijk ook prima zelf gemaakt worden.
© 2014 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Driekoningen: met Driekoningen moet de kerstboom weer wegDriekoningen: met Driekoningen moet de kerstboom weer wegWanneer tuig je je kerstboom op? En wanneer haal je de kerstboom weer weg? Er zijn ongeschreven regels voor het optuigen…
Hoe versier ik een kerstboom?Rond Kerstmis is het een eeuwenoude traditie om een kerstboom in de woonkamer te plaatsen. Deze kerstbomen worden meesta…
Kerstboom versierenAls Sinterklaas net het land uit is komen de kerstbomen weer voor de dag. U hoeft vaak het dorp nog niet uit te fietsen…
Goedkope kerstboom kopen, welke kiezen?Goedkope kerstboom kopen, welke kiezen?Kerstbomen zijn in te delen in vier soorten. Dit vereenvoudigt het kopen van een kerstboom aanzienlijk wanneer je weet w…

Carbidschieten met oudjaarCarbidschieten met oudjaarNormaal gesproken is carbidschieten verboden, maar met oudjaar zijn er verschillende gemeenten die uitzonderingen maken.…
Hoe brei je een trui met vier naaldenHoe brei je een trui met vier naaldenHou je ervan om truien te breien, maar heb je een hekel aan het in elkaar naaien van de delen? Brei dan eens een trui me…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • http://www.hetechtenieuws.org/2013-12-17.php
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 02-12-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.