Handwerken is hip
Was handwerken vele jaren oubollig, truttig en deed het vooral aan oma denken. Enkele jaren geleden is het even populair geweest, maar inmiddels heeft handwerken - in allerlei vormen - opnieuw een vlucht in populariteit genomen. Dat je handwerkt is niet meer truttig en je mag er voor uitkomen én laat al dat moois maar zien.
Waarom zouden we handwerken?
Zie je eerst de ene na de andere handwerkwinkel failliet gaan, want wie handwerkt er nu nog? Immers, in de winkel hebben ze het kant-en-klaar en wel nu… en niet straks. Een leuke trui kan prima met de breinaalden gemaakt worden, maar je haalt het tempo van de winkel niet en dus ben je zomaar één of meerdere weken verder, voordat jij je nieuwe trui aan kunt trekken. Dan moet je er nog maar vanuit gaan dat het door een man of veelal vrouw gedaan is, die haar vak (of hobby) verstaat en je een mooi exemplaar krijgt.
Datzelfde geldt ook voor een kleed, borduren kan wel leuk zijn, maar het duurt zolang voordat je dat kleed, muurversiering of lakens met versierselen etc. af hebt. Ook hiervoor geldt… in de winkel haal je het zo én je weet zeker wat het eindresultaat is. Dat is natuurlijk ook zo, maar bij handwerken gaat het daar niet om.
Mensen veranderen
Niets zo veranderlijk als de mens en als de economie dan ook nog niet mee wil werken, wordt de mens plots creatiever. Op allerlei vlak, want de handelsgeest haal je niet uit de Nederlander. Als je dit dan ook nog kunt samenvoegen met creativiteit en je hebt een nieuwe trend of met andere woorden… handwerken is hip!
Bron: MabelAmber, Pixabay Aan de slag
Kilometers breiwerk
De oma’s deden het al langer, voor het goede doel breien. Was dat in het verleden nog de goed bedoelde trui of het paar sokken voor kind of kleinkind, inmiddels breien we echt voor het goede doel en levert breiwerk concreet geld en/of aandacht op. Of we nu attentie vragen voor iets wat in de samenleving speelt en dat kunnen we bijvoorbeeld doen door het met breiwerk bedekken van de lantaarnpaal, het verkeerslicht of de wipkip, of onze breiwerkjes leveren concreet geld op wat naar ontwikkelingsgebieden gaat. Mogelijkheden te over en waarom?
Waarom het breiwerken?
Enerzijds gaat het om het handwerken voor het goede doel, simpelweg omdat er een goed doel is waar men zich graag voor inzet. Waarbij het voor sommige mensen zo is, dat iets concreets doen onderdeel is van en dergelijk proces. Daar leent handwerken zich bij uitstek voor. Anderzijds is breien, net zoals handwerken in zijn algemeenheid, vaak ontspannend en zelfs rustgevend. Bovendien houd je er ook iets leuks aan over, waarbij de breitrend is dat het grove werk populairder is. Thuis voor televisie of in conversatie breien is allang niet meer oubollig.
Wat is nog meer populair?
Borduren
Naast het breien van truien, vesten, jurkjes of mooie grof gebreide kussens is het borduren op kaaslinnen, dit is ragfijn linnen, ook weer in de mode. Met dien verstande dat we de patronen niet door de leverancier bepaald worden, maar door ons zelf. Je kunt er zelf op los tekenen of een mooie foto op laten zetten in een patroon. Dit wordt dan gedrukt op kaaslinnen en je maakt zo je eigen kunstwerk. Bovendien krijg je er, om het je net iets gemakkelijker te maken, een overzicht bij met benodigde kleuren voor het te borduren patroon. Het is heel fijn werken, waarbij sommige mensen zelfs een vergrootglas gebruiken. Maar het is heel intensief en dat is voor nogal wat mensen aanleiding om de gedachten te dwingen zich hierop te richten, wat dan vervolgens weer ontspannend werkt.
Wat je minder ziet, maar waar je wel iets unieks mee kunt maken is het borduren op papier. Het wordt meestal gebruikt voor het maken van unieke kaarten om te versturen en zijn er in tal van ontwerpen van verjaardagen tot kerstkaarten of valentijnskaarten.
Kleding maken
Je eigen kleding maken is jaren ‘not done’ geweest, maar inmiddels halen we weer een stuk creativiteit uit het maken van de eigen kleding. Bovendien, en dat is niet het minst belangrijke, we creëren zo iets unieks. Uniek zijn, daar hebben veel mensen behoefte aan en door zelf kleding te maken, weet je zeker dat je in iets unieks zult lopen. Het is aan te raden om een cursus te volgen, teneinde de basisbeginselen goed onder de knie te krijgen. Afhankelijk van het gegeven hoe ver je wilt gaan met je kennis, zijn er tal van vervolgcursussen. Overigens denken we vaak dat zelfgemaakte kleding goedkoper is, maar is een fabel. Veel kleding die massaal wordt gemaakt (veelal al derdewereld landen), is goedkoper. Spreekt voor zich dat er wel kwaliteitsverschil is.
Lapjes
Populair is ook het verwerken van kleine lapjes tot een geheel. Dat geheel is uiteraard vrij naar keuze en kan zowel een knuffeldier voor een klein kind worden, als een gezellige handtas of kussen. De stoffenwinkels hebben vaak restanten in een aparte bak liggen en die zijn voor een klein bedrag te koop.
Tot slot
Natuurlijk doet iedereen zelf wat hij/zij wil, maar het voordeel van het ‘hippe’ is dat er in en dergelijke periode simpelweg meer verkrijgbaar is in kleuren, materialen en patronen. Daar kan je dus je voordeel mee doen.