Scouting: Een vrijetijdsbesteding voor jong en oud!

Veel mensen hebben bij het horen van het woord scouting associaties met de ouderwetse, vaak een beetje oubollige padvinderij. De meeste mensen weten echter niet dat scouting tegenwoordig alles behalve oubollig is! Het is juist een moderne, stoere vrijetijdsbesteding. En niet alleen kinderen hebben er plezier van, ook voor volwassenen is het ontzettend leuk!

Wat is scouting?

Korte broeken, uniformen en kamperen, dat is waar veel mensen aan denken als ze denken aan scouting. Veel mensen weten echter niet dat scouting helemaal niet meer zo oubollig is als vroeger. Het is juist onwijs gaaf! Scouting biedt kinderen vanaf 5 jaar een geweldige vrijetijdsbesteding waar ze leren samenwerken, groepsgevoel krijgen en kunnen genieten van het buitenleven.

De leeftijdsindeling

Al vanaf 5 jaar kunnen kinderen terecht bij scouting. Om kinderen een zo leuk mogelijke tijd met leeftijdsgenootjes te geven, zijn er bij scouting verschillende leeftijdsgroepen gemaakt. Iedere leeftijdsgroep heeft zijn eigen programma, afgestemd op de leeftijd van de kinderen.

De bevers

Kinderen van 5 tot 7 jaar heten bij scouting de bevers. Bij scouting leren de bevers samen spelen, maken ze mooie knutselwerkjes en leren ze veel over de natuur. Ook is het werken met thema's en door middel van themafiguren de fantasie stimuleren een belangrijk onderwerp bij de bevers.

De welpen

Kinderen van 7 tot 11 jaar heten bij scouting de welpen. De welpen kunnen vaak al beter samen spelen dan de bevers. Bij scouting zijn de welpen vaak verdeeld in groepjes, met een oudste welp aan het hoofd van een groepje. Hier leren de kinderen niet alleen samen spelen, maar ook samen een taak volbrengen. Ook leren de kinderen op een speelse manier kennismaken met het outdoorleven. Zo maken ze eens een kampvuurtje en leren ze een aantal knopen te leggen.

De scouts

De kinderen van 11 tot 14 jaar heten bij scouting de scouts. Op deze leeftijd begint het echte outdoorleven. Scouts leren alles wat hiervoor belangrijk is. Zo leren ze om hun eigen maaltje te koken, kunnen ze voor zichzelf zorgen op kamp, hout hakken, kampvuur stoken en pionieren. De scouts worden dus echt zelfstandig. In groepjes leren ze samenwerken en spelen ze tactische spellen, waarbij goed nagedacht moet worden.

De explorers

De jongeren van 14 tot 18 jaar heten bij scouting de explorers. Waar bij de jongere leeftijdsgroepen de programma's door de leiding gemaakt worden, leren de explorers om zelf hun wekelijkse programma in elkaar te zetten, met hulp van hun begeleiding. De explorers gaan doorgaans naar het buitenland op zomerkamp en beleven hier de gaafste avonturen.

De roverscouts (stam)

De jongeren van 18 tot 23 jaar, de roverscouts, hebben helemaal geen begeleiding meer nodig. Samen met elkaar vormen ze een stam, een groep jongeren die zelfstandig het scoutingprogramma draait en zelfstandig op kamp gaat. Daarnaast zorgen de roverscouts regelmatig voor ondersteuning bij activiteiten van hun scoutinggroep en kunnen ze op gave internationale kampen waarbij ze kennis maken met scouts van over de hele wereld.

Alles draait om vrijwilligers

Bij scouting hebben heel veel kinderen over de hele wereld een geweldige tijd. Dit alles is echter alleen mogelijk door de duizenden vrijwilligers die zich wekelijks inzetten voor hun scoutingvereniging en die week in week uit weer een geweldig programma voor de kinderen neerzetten. Al deze mensen doen dit in hun eigen vrije tijd, omdat zij hier heel veel voldoening uithalen. Wil jij ook je vrije tijd op een nuttige, maar ontzettend leuke manier besteden met kinderen? Of wil je niet direct met kinderen werken, maar vind je het leuk om administratief werk te doen, bestuurlijke taken te verrichten of houd je van klussen? Neem dan eens contact op met een scoutinggroep bij jou in de buurt! Vrijwel iedere scoutinggroep heeft plaats voor nieuwe vrijwilligers op allerlei gebieden.
© 2013 - 2024 Nemesisdivina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scouting: waarom doe je je kind op scouting?Scouting: waarom doe je je kind op scouting?Scouting Nederland bestaat in 2011 een eeuw. Om dat te vieren vond in juli van dat jaar een tiendaags jubileumkamp plaat…
Scouting heeft eigen landgoedScouting heeft eigen landgoedScouting Nederland heeft een vast terrein waarop alle scoutinggroepen hun kampen kunnen houden. Dit terrein hebben ze ge…
Waterscouting: Wat en hoeIedereen heeft wel eens gehoord van scouting, padvinderij of iets in die richting. Alle scoutinggroepen in Nederland zij…
Vrijwilligerswerk, een dankbare hobbyMeer dan een miljoen mensen in Nederland doen vrijwilligerswerk, de meeste zijn boven de 45 maar vrijwilligerswerk kan e…

Handwerken is hipHandwerken is hipWas handwerken vele jaren oubollig, truttig en deed het vooral aan oma denken. Enkele jaren geleden is het even populair…
Zelf een sneeuwbol makenDe sneeuwbol is voor velen een inspirerend en sfeervol product. We kennen ze allemaal wel; de met water gevulde glazen b…
Nemesisdivina (14 artikelen)
Gepubliceerd: 15-01-2013
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.