Aanschaf digitale camera: waar let u op?

Aanschaf digitale camera: waar let u op? Er zijn veel verschillende digitale camera's te koop. Natuurlijk wilt u er een die goede foto's maakt. Niet alleen het aantal megapixels is daarbij van belang, ook de kwaliteit van de lens speelt een belangrijke rol. Verder zijn er nog een aantal punten om op te letten, bijvoorbeeld het zoombereik, de grootte en kwaliteit van het LCD-scherm en de soort batterij of accu die gebruikt wordt. Bij het vergelijken van prijzen is het goed om te kijken welke extra's in de prijs zijn inbegrepen.

Kwaliteit van de foto's wordt voor een groot deel bepaald door de lens

Natuurlijk moet uw nieuwe digitale camera mooie foto's maken. Er wordt nog weleens gedacht dat het aantal megapixels daarbij de belangrijkste rol speelt. Maar in feite is het de lens die de meeste invloed heeft op het resultaat.

Hoe weet u nu welk toestel de beste foto-kwaliteit geeft? Een goede methode daarvoor is om te kijken naar testen (bijvoorbeeld van de Consumentenbond), die regelmatig gepubliceerd worden. Ook zijn er diverse vergelijkings-sites op internet waar mensen hun camera reviewen.

Aantal megapixels (resolutie)

De resolutie van de foto's wordt uitgedrukt in megapixels. Voor een goede foto op 10x15 cm is 2 of 3 megapixels al ruim voldoende en voor 30x40 cm volstaat 5 of 6 megapixels.

Meer megapixels geeft geen betere foto, maar zorgt er wel voor dat een (kwalitatief goede) verdere uitvergroting mogelijk is. Een groot aantal megapixels is dus voornamelijk van belang als u uw foto's ook als poster wilt kunnen afdrukken.
Soms zorgt een erg groot aantal megapixels (10 megapixels of meer) zelfs voor een mindere kwaliteit foto dan bij een vergelijkbare (oudere) camera met minder megapixels.

Soort camera, formaat en gewicht

Er zijn 3 typen camera's op de markt: compact-camera's, spiegelreflex-camera's en compacte-systeemcamera's. Spiegelreflexcamera's geven in de zoeker en op het LCD-scherm precies aan wat er op de foto te zien zal zijn, bij compactcamera's en compacte-systeemcamera's kan daar een kleine afwijking inzitten (die groter wordt naarmate het te fotograferen onderwerp dichterbij is). Bij een spiegelreflex-camera is het mogelijk om de lens te verwisselen, zodat u bijvoorbeeld tijdelijk een (grotere en zwaardere) lens met een groter zoombereik kunt gebruiken. Een compactcamera heeft een vaste lens, waarmee vantevoren vastligt hoever u kunt inzoomen. Een compacte-systeemcamera is een compactcamera die wel verwisselbare lenzen heeft, maar niet het voor spiegelreflexcamera's zo kenmerkende spiegelhuis waarmee je vanuit de zoeker door de lens kijkt. Eigenlijk is een compacte-systeemcamera dus een soort tussenvorm tussen compactcamera's en spiegelreflex-camera's.

Spiegelreflex-camera's zijn over het algemeen groter en zwaarder dan compactcamera's en compacte-systeemcamera's, bieden meer mogelijkheden om een goede foto te maken en zijn vaak duurder. Het voordeel van compactcamera's is de lagere prijs en het feit dat hij makkelijker mee te nemen is.

Ook binnen de 3 hoofdsoorten camera's zijn er veel verschillen in formaat en gewicht. Sommige compactcamera's zijn zo klein dat niet iedereen ze prettig te hanteren vindt. En andere compactcamera's (superzoomcamera's met een enorm optisch zoombereik van soms wel 30 of 50 maal) lijken precies op spiegelreflexcamera's, maar zijn dat absoluut niet.
Het is dus in alle gevallen aan te bevelen om in de winkel uit te proberen hoe het toestel in de hand ligt.

LCD-scherm en zoeker

Het LCD-scherm achterop de camera is eigenlijk de vervanger van de doorzicht-zoeker. Een mooi helder en groot LCD-scherm is erg prettig, want hierop kunt u ook zien hoe de foto geworden is.

Steeds meer camera's (en zeker de goedkopere en kleinere) hebben alleen een LCD-scherm, maar er zijn 2 redenen om toch een toestel te overwegen dat ook een zoeker heeft. Op de eerste plaats kan dat handig zijn als het LCD-scherm door fel zonlicht geen helder beeld geeft. Daarnaast is het uitschakelen van het stroomvretende LCD-scherm een mogelijkheid om toch nog een aantal foto's te kunnen maken als de accu of batterijen bijna leeg zijn.

Optische of digitale zoom en zoombereik

Bij digitale camera's wordt gesproken over 2 soorten zoom.
  • Optische zoom is de echte zoom, de lens haalt het beeld dan dichterbij.
  • Digitale zoom is niets anders dan het selecteren van een deel van het beeld en dat uitvergroten. Iets wat u zelf ook achteraf kunt doen met een fotobewerkingsprogramma.

Een camera met alleen digitale zoom heeft een vaste brandpuntsafstand en kan dus feitelijk niet in- of uit-zoomen. Het advies is om een camera met optische zoom-mogelijkheid te kopen en ook daarvan de (meestal eveneens aanwezige) digitale zoom niet te gebruiken.

Het (optische) zoombereik van de lens wordt meestal uitgedrukt in waarden (brandpuntsafstanden) die vertaald zijn naar de ingeburgerde waarden van de kleinbeeldfilm. Daarbij is 50 mm normaal zicht. Een kleiner getal (bijv. 28 of 35) is groothoek (wijdere blik), een groter getal (bijv. 70 of 105) is tele (verder inzoomen, haalt het beeld dichterbij).

Voor "huis, tuin en keuken" gebruik kan een zoombereik van 35-70 of 35-105 voldoende zijn. Wilt u graag de mogelijkheid om veel tegelijk op de foto te krijgen (bijvoorbeeld een groot gebouw of een grote groep mensen), dan kan 28 mm (of nog kleiner) erg handig zijn. Om verafgelegen onderwerpen flink dichterbij te halen is al gauw 200 mm (of meer) nodig.

Beeldstabilisator

Op steeds meer (vooral iets duurdere) camera's zit een beeldstabilisator. Deze zorgt ervoor dat u ondanks een lichte beweging van de camera toch een scherpe foto krijgt. Dit is vooral van nut bij opnamen waarbij u flinkt inzoomt, omdat een kleine beweging dan al snel een bewogen foto tot gevolg heeft.

Afdrukvertraging

Sommige camera's hebben een afdrukvertraging van meer dan 1 seconde. Dat betekent dat het na het indrukken van de ontspanknop nog meer dan een seconde duurt voordat de foto daadwerkelijk gemaakt wordt. Vooral bij het fotograferen van kinderen kan dat problemen geven. Een oplossing is om de ontspanknop vantevoren alvast half in te drukken, zodat bij het volledig indrukken de foto meteen gemaakt wordt. Maar nog beter is het om bij aanschaf te kiezen voor een toestel met een kleine afdrukvertraging (minder dan 0,5 seconde).

Filmpjes

Vrijwel alle digitale camera's kunnen korte filmpjes met geluid opnemen. Verwacht niet teveel van de kwaliteit. Als u echt wilt gaan filmen, koop dan een filmcamera.

Accu of batterijen

Veel camera's worden geleverd met een oplaadbare accu en oplader, die bij de prijs zijn inbegrepen. Bij andere camera's worden (eenmalige) penlite-batterijen meegeleverd. In dat geval is het aan te raden om zelf oplaadbare Nikkel-metaalhydride (NiMH) batterijen en een oplader te kopen. Dat betekent wel extra kosten bovenop de prijs van de camera.

Voordeel van een camera op batterijen is wel dat u bijna overal ter wereld (eenmalige) penlite-batterijen kunt kopen om toch verder te kunnen als uw oplaadbare batterijen leeg zijn. Om bij een camera met accu over een extra stroomvoorraad te beschikken moet u vantevoren een (soms dure) tweede accu bijkopen en opgeladen bij u hebben.

Is de prijs inclusief alle benodigde extra's?

Als u bepaald heeft welke camera u wilt kopen, let u uiteraard ook op de prijs. Houd daarbij ook goed in de gaten wat er voor een bepaalde prijs geleverd wordt. Is het alleen de camera? Wordt er ook een extra geheugenkaart bijgeleverd en zo ja, hoe groot (de standaard geheugenkaart is meestal zo klein dat er maar een paar foto's op passen)? En krijgt u een opbergtasje of moet u dat nog erbij kopen?

Vaak is er nog wel over de prijs te praten als u in 1 keer de camera en alle benodigde extra's aanschaft!

Lees verder

© 2007 - 2024 Marcel68, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is het verschil tussen optische en digitale zoom?Wat is het verschil tussen optische en digitale zoom?Tegenwoordig beschikken veel digitale camera's over zowel optische zoom als digitale zoom. Wat is optische en wat is dig…
Spiegelreflex: wat moet je er mee?Spiegelreflex: wat moet je er mee?Vroeger was de keuze voor een fotocamera nog tamelijk simpel. Je kocht een 35mm camera en stopte daar een fotorolletje i…
Het verschil tussen goedkope en dure camera’sHet verschil tussen goedkope en dure camera’sVraag je je ook wel eens af waarom de ene camera voor 700 euro te koop is en de andere voor nog geen 100 euro? Maakt het…
Een digitale camera kiezen en kopenEen digitale camera kiezen en kopenWanneer je een digitale camera wilt kopen, dan is er een aantal belangrijke aspecten dat een rol speelt bij de keuze en…

Materialen en gereedschap om te beginnen met scrapbookingMaterialen en gereedschap om te beginnen met scrapbookingWanneer u voor het eerst gaat scrapbooken, begint u met basisgereedschappen als een schaar en lijm. De omvang van deze h…
Foto’s op het web met JalbumFoto’s op het web met JalbumJalbum, foto’s nemen en bewerken is gaaf. Anderen laten meekijken en de foto’s eenvoudig op het web zetten, is bovendien…
Bronnen en referenties
Marcel68 (30 artikelen)
Laatste update: 08-07-2013
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.