Doe meer met uw digitale foto's

Doe meer met uw digitale foto's Het is zonde om uw digitale foto's alleen op uw harde schijf te laten staan. Er is zoveel meer mogelijk: maak een webalbum of laat een fotoboek afdrukken. Zorg ook voor een goede backup van uw foto's, want anders betekent een computercrash ook het einde van uw fotoverzameling.

Zorg dat uw foto's bewaard blijven

Vroeger werd een fotorolletje ontwikkeld en afgedrukt. Van iedere opname, hoe slecht ook, was dus een foto. En als je de negatieven maar in een oude schoenendoos stopte kon je jaren later nog gewoon foto's bij laten maken. Digitale fotografie is veel makkelijker, je bepaalt zelf welke foto's je print of online naar een ontwikkelcentrale stuurt voor een professionele afdruk.

Het gevaar is echter dat het beheer van de foto's er een beetje bij inschiet. De harde schijf is nu de schoenendoos met daarin de jpg-bestanden. Om ook na langere tijd het overzicht te bewaren is het aan te raden om foto's per gebeurtenis of per datum op uw harde schijf te zetten. Iets wat soms al geregeld wordt door de software waarmee u de foto's overhaalt van uw digitale camera.

Om te voorkomen dat een crash van uw harde schijf ook uw fotoverzameling wist, moet u regelmatig een backup maken. Bijvoorbeeld op CD, op DVD of op een losse draagbare harde schijf. Als de DVD-speler in uw huiskamer ook het jpg-formaat aankan, kunt u zo ook een heuse dia-voorstelling op uw TV geven !

Maak een webalbum voor uw familie en kennissen

Nieuwe foto's die u met familie en kennissen wilt delen kunt u natuurlijk mailen. Verklein de foto's dan wel eerst met een fotobewerkingsprogramma (bijvoorbeeld degene die is meegeleverd met de digitale camera). Niemand vindt het namelijk leuk om de mailbox volgeblazen te krijgen met vele Megabytes.

Een andere mogelijkheid is het aanmaken van een webalbum. U stuurt dan iedere keer als er weer nieuwe foto's opstaan gewoon een mailtje naar uw bekenden met daarin de link naar de juiste pagina. Op internet zijn vele aanbieders te vinden waar u ook zonder technische kennis gemakkelijk een webalbum kunt opzetten.

Voorzie een cadeautje van een leuke foto

De mogelijkheden waren er al veel langer, maar digitale fotografie en internet hebben het nog veel makkelijker gemaakt: uw cadeautje laten bedrukken met uw favoriete foto. Vrijwel alle leveranciers waar u digitale foto's kunt laten afdrukken, bieden ook mogelijkheden om bijvoorbeeld kerstkaarten, bekers, muismatten, tuinposters of t-shirts met afbeelding te bestellen.

Ontwerp een fotoalbum of fotoboek en laat dit afdrukken

Foto's inplakken met fotohoekjes en dan met een pen een verhaaltje erbij zetten. Wie heeft het niet gedaan ? En ook nu kan dat nog gewoon met de digitale foto's die u geprint heeft of heeft laten afdrukken bij een ontwikkelcentrale.

Het digitale tijdperk biedt ook nieuwe mogelijkheden. U kunt op de computer zelf een fotoalbum of fotoboek ontwerpen. Met software die door de leverancier beschikbaar gesteld wordt kiest u zelf onder meer de kleur van de bladzijden, de layout van de (naar keuze harde of zachte) kaft en de teksten die bij de foto's komen te staan. Als u klaar bent met het samenstellen van uw persoonlijke foto-album of foto-boek, wordt het verstuurd naar de drukker en kunt u enkele dagen later het resultaat ophalen in de winkel of uit uw brievenbus vissen. Omdat er uit een veelheid van soorten en formaten gekozen kan worden, kunt u al vanaf slechts enkele euro's aan de slag.

Laat uw creativiteit de vrije loop en laat straks aan iedereen het unieke fotoboek zien dat het verhaal van uw vakantie of bruiloft vertelt !

Lees verder

© 2007 - 2024 Marcel68, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een cursus digitale fotografieEen cursus digitale fotografieTegenwoordig is er in nagenoeg ieder huishouden wel een digitale fotocamera aanwezig. Met een digitale camera is het gem…
Fotoboeken van AlbelliAlbelli fotoboeken behoren tot de beste en meest verkochte fotoalbums in Nederland. Dankzij de eenvoudige software van A…
Tips om digitale foto's veilig te bewarenTips om digitale foto's veilig te bewarenHet geheugenkaartje van de digitale camera is net vol op dat unieke moment, een ergernis! Of de digitale camera wordt ge…
Digitale fotografie voor- en nadelenDigitale fotografie voor- en nadelenHet principe van digitale fotografie is eigenlijk hetzelfde als van de traditionele fotografie. Er is een lens nodig waa…

Materialen en gereedschap om te beginnen met scrapbookingMaterialen en gereedschap om te beginnen met scrapbookingWanneer u voor het eerst gaat scrapbooken, begint u met basisgereedschappen als een schaar en lijm. De omvang van deze h…
Foto’s op het web met JalbumFoto’s op het web met JalbumJalbum, foto’s nemen en bewerken is gaaf. Anderen laten meekijken en de foto’s eenvoudig op het web zetten, is bovendien…
Bronnen en referenties
Marcel68 (30 artikelen)
Laatste update: 01-06-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.